StoryEditorOCM
Neretvazabranili kupanje, kad ono...

Podno Pelješkog mosta uvala dobila crvenu zastavu zbog opasne bakterije: ‘Ma to nas neko sabotira! Escherichia je vazda bila i voda se pila. Niti sam je vidio niti upoznao‘

Piše Stanislav Soldo
27. kolovoza 2022. - 18:12
Iz Zavoda za javno zdravstvo utvrđeno je onečišćenje mora fekalijama, bakterijom Escherichia Coli, koje je zabilježeno na plaži Duboka kod Komarne pored Pelješkog mostaDuje Klarić/HANZA MEDIA

Samo kojih pedesetak metara zračne linije od blještavila Pelješkog mosta nalazi se naselje Duboka, koje je ovih dana dospjelo u središte zanimanja javnosti ne zbog velebnog mosta, već zbog fekalnog zagađenja mora jer naselje nema reguliranu kanalizaciju. Plaža u Dubokoj dobila je crvenu zastavicu što znači da nije za kupanje. Iz nje vreba bakterija Escherichia coli (E. coli), mikroorganizam koji itekako može naškoditi zdravlju ljudi. Takve informacije, istina ne u tako dramatičnoj verziji obznanio je Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije koji redovito svako ljeto prati kvalitetu vode za kupanje na plažama. Bio je to povod da se zaputimo u Duboku i na mjestu događaja se uvjerimo kakvo je more. Kupa li se u njemu itko? Je li na pomolu ekološka katastrofa ili je riječ o trenutačnom onečišćenju koje su morske struje već odavno odnijele do Italije?

- Jeste li došli zbog mosta - pita nas odmah Zdravka Curić, koju zatičemo u moru dok pliva. Nismo. Tu smo zbog onečišćenja mora. Pronađene su u njemu fekalije, kažu da nije dobro za kupanje. Ne bi se smjelo uopće kupati - tumačimo razloge svog dolaska u ovo malo neretvansko priobalno mjesto uglavnom vikendaško gdje će nakon sezone ostati tek nekoliko staraca.

Kakva vam je to novost da su fekalije u moru. Kao da ih nema u Kleku ili Komarnoj ovdje samo sa druge strane mosta, ali eto netko je htio da se proziva Duboka. Sve dok nas ne spoje na kanalizaciju ovdje će biti ovako - govori nam Zdravka.

image

Na fotografiji: Zdravka Curić

Duje Klarić/HANZA MEDIA

Obećali su nam da će nas spojiti na kanalizaciju sa Pelješkog mosta. Hoće li neće li, tko će ga znati. Neki sam dan čula da će na kanalizaciju spojiti samo dio kuća, a ovi ostali će i dalje imati septičke jame iz kojih će se fekalije procjeđivati u more. Tako vam je čim kiša padne sve se slije u more, ali kažem vam nema ovdje nikakve opasnosti. To je bilo samo jedan dan. Gospođa koja je uzimala uzorke vode rekla je da su došli po dojavi. Što vam to znači nego da nas netko namjerno sabotira. A te uzorke je uzimala između kajića pa mora tu biti onečišćenja što nije išla ovako - pokazuje nam prema otvorenom moru.

Bez kanalizacije nema budućnosti

- Ma vidite li kako je čisto ovo more. Moglo bi se piti - govori nam Zdravka.

Svakako, Zdravku nije strah E. coli. Ne boji se ni ona niti njezini susjedi koji bez ikakvih problema ulaze u more. Kupaju se, plivaju, neki čak i love ribu. Svi se slažu da bez kanalizacije nema budućnosti i jedina nada im je Pelješki most. Netko im je obećao da će se spojiti na kanalizaciju s mosta. Je li to realno obećanje ili nečija lovačka priča vrijeme će vrlo brzo pokazati. Svaki naši sugovornici se nadaju…

- Ma što ću vam reć. Svijet se kupa i nema nikakvih problema. To zagađenje je nastalo od septičkih jama, a možda je i struja nanijela. Često se provodi kontrola. Do sada nije bilo nikome ništa. I djeca se kupaju - govori nam Hamdija Ganibegović.

- Nemam se čega bojati. Okupam se, dođem kući istuširam se. Ne pijem more - reći će Hamdija koji je inače iz Kaknja, ali ima kuću u Dubokoj i svako ljeto je tu. Eto krivo mu je što mu policija nije dopustila da se preko brda popenje i gleda otvaranje Pelješkog mosta ljetos. Ali nema veze. Čuo je sve premda nije gledao, piše Slobodna Dalmacija.

Bez obzira što je javno zdravstvo preporučilo da more u Dubokoj nije za kupanje, plaža se vrlo brzo počela puniti kupačima. Istina ljudi se kupaju sa strane na sikama prema otvorenom moru računaju da tamo nema zagađenja.

image

Na fotografiji: Hamdija Ganibegović

Duje Klarić/HANZA MEDIA

Svake godine se dogodi zagađenje samo nitko nije ispitivao. Potraje to dan, dva i očisti se. Pa gdje će samo imenovati Duboku da je zagađena, a tko zna šta je u Komarnoj i Kleku i tamo nema kanalizacije.

Muhamed Proha je iz Hadžijića, u Komarnoj ima kuću već 45 godina. Znanstvenik je po struci, doktor bioloških znanosti pa mu je problematika E. coli bliska.

Kaže da je mjesto iznimno lijepo, nema valova i nije prevelika gužva na kupanju. Ali sada ta nesretna E. coli. To je iznimno opasna bakterija za organizam, napada sve. Ipak najviše crijevnu floru, ali može napasti i bubrege, prostatu.

Obične gluposti

- Ja vam samo mogu reći da nitko ovdje nije obolio. Svi se znamo i razgovaramo, bude i odraslih i djece u moru se kupaju - reći će Muhamed, koji brojne biljne i životinjske vrste iz mora u Dubokoj nosi na fakultet u Sarajevo i o njima predavao svojim studentima.

image

Na fotografiji: Muhamed Proha

Duje Klarić/HANZA MEDIA

Sada je pomalo i sjetan zbog ovakvih zagađenja koja se događaju u moru. Zakazali su ovi iz javnog zdravstva koji to nisu istraživali prijašnjih godina nego sada. I onda svi bruje o tome u Dubokoj zagađenje. A tako je bilo uvijek i nikome se ništa nije dogodilo - govori Muhamed.

S njime se složio i Vinko Lovrić, koji tvrdi da njemu Escherichia ama baš ništa ne može.

- Ma kakva je to bakterija. Svi o njoj pričaju, a nitko je nije vidio. Samo se stvara nepotrebna panika. Nikome se ništa ovdje nije dogodilo. Ma gdje baš nađoše ovu našu Duboku da je ovako razvlače - kaže Vinko, ponavljajući da ga nije strah kupanja u moru.

- Samo me nije grom bio i mlin mlio. Pa šta mi može jedna bakterija - dobacuje nam u šali i otpliva dalje.

image

Na fotografiji: Vinko Lovrić

Duje Klarić/HANZA MEDIA

Svi stanovnici Duboke s kojima smo razgovarali smatraju da je priča o fekalijama i E. coli malo predimenzionirana, a Duboke su se uhvatili jer u njoj nema nikog poznatoga. U Komarnoj je Luka Bebić, pa sada i Pelješki most, u Kleku je turizam, mora se nekome "prišiti" da je zagađen i da ne valja.

- Escherichia je vazda bila i voda se pila. Niti sam je vidio niti upoznao. Ovo su obične gluposti - reče nam jedan postariji gospodin usred Duboke.

Još iz vremena Jugoslavije postoje projekti za kanalizaciju u Dubokoj, možda će se sada kad im se u susjedstvu izgradio velebni Pelješki most i njihove kuće spojiti na kanalizacijski sustav pa da više ne pune novinske stupce da su najzagađenije mjesto u Hrvatskoj.

30. travanj 2024 08:15