StoryEditorOCM
FotogalerijaPlakete vatrogascima junacima

Šibenski gradonačelnik najavio: Novi Vatrogasni dom na prostoru bivše vojarne Bribirskih knezova gotova je stvar (FOTO)

24. svibnja 2019. - 11:17

U četvrtak je na šibenskoj obali održan Dan otvorenih vrata Javne vatrogasne postrojbe Grada Šibenika. Šibenski su vatrogasci svojim prepoznatljivim crvenim vozilima stigli na šibensku rivu i napravili mini-performans. Impresioniranim učenicima drugog i četvrtog razreda Osnovne škole Fausta Vrančića prezentirali su svoju opremu, a najveće oduševljene izazvali su kad su šmrkove s vodom uperili u zrak, tako da padaju u more. Neki od stotinjak mališana dobili su i priliku testirati imaju li mota za vatrogasca. Vatrogasci su na nekoliko štandova ispred zgrade Županije izložili i letke, te priručnike, kako bi obrazovali građane kako postupiti u slučaju požara.

Među članovima šibenske JVP-e zvijezde su bili Ivan Milutinović i Duško Milošević. Dvojac, koji je od Hrvatske vatrogasne zajednice dobio zlatnu plaketu za najpothvat u 2018. godini. Duško i Ivan prošloga su ljeta nedaleko Punta Planke zajedno s dvojicom vatrogasaca iz Rogoznice od potonuća spasili turski brod „Haksa“. I spriječili moguću ekološku katastrofu.

Vatrogascima je primarna dužnost gašenje požara. No, Milutinović i Milošević su toga puta ispumpavali vodu iz broda, koji je tonuo.

- Malo je pretjerano zvati nas zvijezdama ili herojima. Mi smo tu intervenciju shvatili kao i svaku drugu, makar su takve akcije rijetke. Međutim, u svakom smo trenutku spremni na sve. Tako se i uvježbavamo, treniramo. Znate, postoje neke osnove intervenciji, koje se ne mijenjaju, svejedno radilo se o gašenju požara ili spašavanju broda – objašnjava nam „zlatni“ dvojac Šibenske vatrogasne postrojbe.

A evo kako je to izgledalo 18. lipnja prošle godine, kada je brod „Haksa“ od potonuća dijelilo 45 minuta.
- Nas je probudilo oko 3 sata ujutro i poručili su nam da moramo intervenirati na moru i ispumpati brod. Poslušali smo vijesti da bismo barem otprilike znali o čemu se radi. No, tek kad nas je, zajedno s kolegama iz Rogoznice, Lučka kapetanija dovela do broda, shvatili smo da je stanje alarmantno – opisuje Milošević.

Posada s broda je, kažu, pobjegla prije njihova dolaska. Nije bilo ni miševa. „Haksi“ je falio samo orkestar. Kao na Titanicu. No, šibenski su vatrogasci donijeli pravu odluku u pravom trenutku.

- Ha, tako nekako! Brod je bio pred potapanjem. Mi smo se oko 5 ujutro privezali uz brod i odmah odlučili da ćemo ga ispumpavati električnim pumpama. Svu opremu, koju smo smatrali viškom, ostavili smo na brodu Lučke kapetanije. Prvi efekti bili su vidljivi već nakon pola sata. Brod je prestao tonuti i počeo se lagano dizati. Bili smo uporni. Ispumpavali smo ga punih sedam sati, sve do podne. Tek tada smo ugasili dvije električne i jednu motornu pumpu – kažu nam vatrogasci.

Kad su stigli na teren, cijela strojarnica i svi motori broda bili su otprilike metar pod vodom.
- Prema našoj gruboj procjeni ispumpali smo blizu petsto kubika vode iz krmenog dijela broda. Ne možete zamisliti koja je to količina vode – pričali su nam Duško i Ivan.

Njima i vatrogascima iz Rogoznice ruku su dali i ronioci.
- Oni su obavili velik posao, kad je riječ o začepljenju i osiguranju rupa kroz koje je voda ulazila – otkrivaju nam šibenski junaci.

Udruženim su snagama u plovno stanje doveli brod, koji je prevozio tri tisuće sinter magnezita, a u njegovim se spremnicima nalazilo sedamdeset tona pogonskoga goriva i maziva!

- Imali smo veliku odgovornost. Vladao je samo strah od puta u nepoznato. Nismo znali što nas čeka, ali smo bili spremni na sve scenarije. Pazite, brod ne možete potonuti u jednoj minuti. Imali smo plan kako pobjeći ako se dogodi nešto nepredviđeno. Dogovor s Kapetanijom je bio da presjeku konope, s kojima su bili vezani za brod, ako dođe do pucanja. Srećom, sve smo izveli gotovo besprijekorno i omogućili da se brod otegli prema Trogiru – zaključio je Ivan Milutinović, koji je nagradu Hrvatske vatrogasne zajednice posvetio prijatelju Ivanu Marinoviću, stradalom u kornatskoj tragediji.

Dan otvorenih vrata šibenskih vatrogasaca posjetio je i šibenski gradonačelnik Željko Burić, kako bi osobno čestitao Milutinoviću i Miloševiću. I „ukrao šou“ najavom o konačnoj izgradnji novog vatrogasnog doma na području bivše vojarne Bribirskih knezova.

- Šibenska vatrogasna postrojba je dobro opremljena. Ne samo tehnički, već i kadrovski. I zato zaslužuju da im ulijemo malo optimizma. Da ih nagradimo izgradnjom novog doma. Realizacija toga projekta sasvim je sigurna, nakon što smo nedavno potpisali sporazum za program ITU (integrijalno teritorijalno ulaganje, op.a.). No, taj fond nam je samo financijska rezerva. Mi ćemo, neovisno o tim sredstvima, izmjestiti vatrogasni dom i tamo stvoriti centar za hitna stanja u gradu. Potpisivanje tog ugovora ostalo je pomalo u sjeni TEF-a. A ovo je, prema mom mišljenju, puno važnija stvar. U TEF će, ionako, ulagati strani investitor, dok ćemo mi ćemo iz ITU programa dobiti 30 milijuna eura. I s njima raspolagati onako, kako želimo – poručio je optimistički gradonačelnik Burić.


 

25. travanj 2024 11:06