StoryEditorOCM
KolumneGLAVA U BALUNU

Rukometni uzlet Vodica

18. veljače 2019. - 10:14

Kad su košarkaši Šibenke prije 36 godina imali službenu europsku utakmicu u francuskom Orthezu, gradiću podno Pirineja, čudom su se čudili kad su shvatili da igraju u improviziranoj dvorani, koja je ujutro zapravo gradska tržnica, a navečer košarkaška arena! Tijekom Domovinskog rata u Šibeniku je, zahvaljujući stalnom Solarisovu gostu Willyju Heinleinu, stizala nemala pomoć iz njemačkog gradića Hoffenheima, u kojemu je nogometno igralište više nalik na dobro održavanu livadu, a u kojemu su mještani na koncert šibenske klape došli mahom iz svojih staja i polja. No, i u Orthezu i Hoffenheimu su na vrijeme shvatili kako njihovi klubovi ne mogu s tako malim gospodarskim potencijalom opstati u prvoligaškim vodama. Zato se Orthez danas zove Pau Orthez ili dodano mu je ime puno većeg obližnjega grada, dok je Hoffenheim zadržao svoje ime, ali već godinama zapravo predstavlja simbiozu toga mjesta i puno većeg, susjednog Sinsheima, gdje Andrej Kramarić i društvo igraju utakmice Bundeslige.

Veliki Stenzel

Nešto se slično posljednjih mjeseci događa u Vodicama, ali s različitim predznacima. Najveći dio seniorske momčadi vodičkog rukometnog drugoligaša čine Šibenčani. Na djelu je neformalno ujedinjenje najboljih rukometaša Šibenika i Vodica. Objašnjenje za to dao je na prilično razuman način predsjednik RK Vodice, inače priznati šibenski urolog dr. Danijel Reljić:

- Sportski je Šibenik danas malo čudo. Malo je gradova njegove veličine koji ima toliko prvoligaša ili potencijalnih prvoligaša. Zato je nerealno očekivati da moj rodni grad može financijski podržati i velike rukometne ambicije. A Vodice imaju gotovo sve što treba, pa nema prepreke da se ujedinimo - drži Reljić.

Kohezijski čimbenik novog vodičkog rukometnog projekta je svakako Vlado Stenzel, veliko ime svjetskog rukometa. Stručnjak, koji je svjetska zlata osvajao i s Jugoslavijom, i Njemačkom, a koji je našao svoj životni mir u Todorovićima, zaseoku u zaleđu Skradina.

- U Vodicama ću napraviti "novu Barcelonu" - (polu)ozbiljno poručuje Stenzel, kojemu njegovih 85 ljeta nisu prepreka da odjene sportski dres, te vodi treninge.

Svoju rukometnu budućnost Vodičani ne grade, međutim, samo na nadarenim šibenskim igračima. Njihov se projekt razvoja rukometa u Šibensko-kninskoj županiji temelji na školama za najmlađe. Ne samo na vodičkoj školi rukometa. Uska je suradnja s rukometnim "tićima" i njihovim trenerima u Murteru i Primoštenu, a očekuje se da i već spomenuta suradnja sa Šibenikom dobije službene obrise.

Nužna dvorana

- Poznavajući Stenzela, njegovu stručnost, sustavnost i upornost, vjerujem da će Vodice uskoro biti ako ne najjače, a onda barem jedno od dva-tri najjača rukometa središta u Dalmaciji - uvjeren je Zdravko Miljak, jedan od "zlatnih" rukometaša s Olimpijskih igara u Münchenu, koji je, također, spreman na različite načine sudjelovati u vodičkom rukometnom projektu.

Nešto će se o svemu, dakako, morati pitati i vodičku gradonačelnicu dr. Nelku Tomić i njezina zamjenika Marina Mikšića, nogometnog zanesenjaka.

- Objektivno, u vodičkoj sportskoj obitelji ima mjesta i za rukomet, i za nogomet, i druge sportove - opet će dr. Reljić.
Vodički rukomet ima i jednu nemalu objektivnu prepreku. Ne trenira se na tržnici kao u Orthezu, već pod "balonom". "Pristojnu" dvoranu na vodičkom području ima samo Čista Velika!

24. travanj 2024 17:50