StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Teško je zaminit Branku Pipićevu

30. svibnja 2017. - 12:29

Neke ljude čak i njihova sredina uzima zdravo za gotovo i ne vidi njihovu vrijednost dok su tu, nego postane svjesna njihove veličine i značaja tek onda kad ih nema, kad iza njih ostane praznina i prazne postole u koje nema tko uskočiti. Baš onakve kakve su ostale iza Branke Juričev Martinčev, u kojima je HDZ godinama činio korake od sedam milja, vladao jednom vrlo specifičnom i kompliciranom sredinom kao što su Vodice, s takvom lakoćom i samozatajnošću da se činilo kao da to ide samo od sebe i da to može svatko. A sada se vidi da to niti je išlo lako, niti će nakon nje to više na taj način moći itko.

 

Branka praktički još nije niti otišla, a već se po vodičkim ulicama mogu čuti pitanja za koga je tko – za "orijevce" ili "destovce". Ili za neku drugu HDZ-ovu stranačku frakciju i(li) zavičajnu grupaciju koja će danas ili sutra osnovati neku novu Listu našeg mista. Branka Juričev Martinčev uvijek je tu bila najjača, kada je trebalo miriti zavađene rogove u vreći. U toj je funkciji bila i na prošlim izborima konačno prepoznata i od stranačkog vrha, kao nositeljica liste u Devetoj izbornoj jedinici. U kojoj je trebalo pored Dade Milinovića, Božidara Kalmete i drugih jakih stranačkih igrača, koji baš i nisu za izlog, ali ih na terenu teško možeš zaobići, isturiti nekog bez ikakve "maće" ali opet s dovoljno političke težine da bude frontmen koji će mobilizirati i na biralište izvući vojsku najjače i najvažnije HDZ-ove izborne jedinice.

No, unatoč tome, Branka nije bila "lignja" bez okusa, boje i mirisa – Ante Kulušić i Ante Markov bili su na vrhuncu moći kada im je Branka 2009. rekla kratko, jasno i odlučno "ne" u namjeri da joj nature koaliciju s HSS-om na lokalnoj razini, pa i po cijenu da je Ivan Jarnjak, tadašnji glavni tajnik, raspusti kao što su prije toga raspustili Radu Ivasa i njegov Gradski odbor. Bilo je to tek kojih mjesec dana prije izbora, prvih na kojima se biralo izravno, na kojima je Branka Pipićeva trijumfirala već u prvom krugu, s više od 55 posto glasova. SDP-ovca Petra Ivasa ostavila je na 18 posto, da bi nekoć vrlo jaki vodički SDP danas bio na aparatima. Anestezirala ga je svojim stilom u tri mandata – umjerena i odmjerena, pristojna, susretljiva prema svakom i svakom prihvatljiva – upravo gradonačelnica. Kojoj bavljenje politikom nikad nije bilo "od potribe" - četvrta je na listi najbogatijih saborskih zastupnika u ovom sazivu. Njezino bogatstvo "teži" 11,1 milijun kuna, a leži u nekretninama, građevinskim i poljoprivrednim zemljištima, poslovnim prostorima, koje su u njezinu ili vlasništvu njezina supruga, vlasnika građevinskog obrta "Pipić", kako svatko može vidjeti u njezinoj javno dostupnoj imovinskoj kartici saborske zastupnice. S istom je lakoćom pobijedila i na idućim izborima, također u prvom krugu, a HDZ je u oba slučaja osvajao po osam mandata, i većinu u vijeću koju nije imao prije nje.

 

Da taj paralelni politički slalom - Sabor/Zagreb gradonačelnica/Vodice ipak troši ljude i da je i kod nje nakon 12 godina došlo do "zamora materijala" jasno je kazala još prije izbora, najavivši da se više neće kandidirati za gradonačelnicu. Ipak, da ne bi ispalo da je utekla, nosila je listu stranke na izborima te kazala da sebe osim u Saboru, vidi u znatno mirnijoj i manje zahtjevnoj ulozi predsjednice vodičkog Gradskog vijeća. Vjerojatno će i njezina nasljednica dr. Nelka Tomić, nakon što je u prvom krugu osvojila skoro 46 posto glasova, uspjeti u drugom krugu osvojiti vlast u gradu koji Vodičani i danas zovu "selo" - bliža je tome nego njezina protukandidatkinja Sanja Radin Mačukat iz disidentske liste Našeg mista s 25 posto u prvom krugu - no ovo je prvi put nakon dugo vremena da HDZ tamo ide na popravni. Čisto kao podsjetnik da je s njezinim odlaskom s gradonačelničkog mjesta ipak završila jedna era. I da je - za razliku od nekih drugih - znala otići na vrijeme, kada je bila najjača...

25. travanj 2024 18:45