StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Napredni, nazadni i Titova bista

17. siječnja 2020. - 13:30

Naši ljudi vole jednostavne, crno - bijele narative. Tipa dobar – loš, genijalan – debilan, gadan ka ponoć – lip ka slika, četnik – ustaša, one di je sve odma jasno ka dan. I kakve voli onaj naš tip čovika što bi sve probleme u ovoj našoj državi riješio po kratkom postupku, samo da je njemu 24 sata dat vlast. Što bi on to napravio?

 

U principu nešto slično onom što i Filip Zavadlav. Pa se mi poslije čudimo otkud podrška - što podrška, cijele grupe za podršku - trostrukom ubojici na društvenim mrežama. Kako otkud? Pa slušam je po kafićima otkako sam počeo ić po njima! A na ulici otkako sam se rodio, prije 50-ak godina. Jedna je jedina, tehnološka razlika što su ti ‘stručnjaci za ništa, eksperti za sve’ pored ovog našeg, stvarnog vrlo brzo i uspješno zauzeli i onaj drugi, virtualni svijet.

 

Pa ne moš više od njih uteć ni u cyberspace. Jedan od tih ‘crno - bijelih’ narativa koji se vrlo uspješno perpetuira iz dana u dan, iz godine u godinu, je i onaj o ‘rigidnom’, ‘zatucanom’, ‘konzervativnom’ HDZ-u, odnosno ‘desnici’ općenito, te ‘liberalnom’, ‘progresivnom’ i ‘otvorenom’ SDP-u, odnosno ‘ljevici’ općenito. Pa su onda i oni koji su glasali za Kolindu ‘zatucani’ i ‘nazadni’ a oni koji su glasali za Milanovića ‘napredni’.

 

Rječnik Anđe Vlajine

 

Po tom rječniku Anđe Vlajine, kojim je ona u ‘Našem malom mistu’ objašnjavala svojoj dici da su ‘napredni’ jer ne slave Božić i ne ‘jidu bakalar’, ispada da je Šibenik najzatucaniji, najdesniji, najridgidniji, najnetolerantniji grad u Dalmaciji jer je u njemu najuvjerljivije pobijedila ‘desna’ kandidatkinja umjesto svog ‘lijevo - liberalnog’ suparnika.

 

A svi dobro znamo da to nije tako. Dapače, čak će i ti lijevo orijentirani priznati da je grad kojim već godinama vlada HDZ realno najliberalniji od svih dalmatinskih gradova. Tome se stvarno u prilog može navesti, o čemu je i u našim novinama pisano, da je u Šibeniku otvoren prije nekoliko godina Muzej pobjede i antifašizma za koji je HDZ-ova vlast osigurala primjeren gradski prostor, u staroj gradskoj jezgri.

 

Te da je to grad u kojem se već sedam godina bez incidenata i ispada ostrašćenih ‘domoljuba’ održava Festival alternative i ljevice (FALIŠ). I sad se tu, ako tako posložimo stvari, stvarno dolazi do naizgled nerješivog šibenskog ‘paradoksa’ - kako se to može biti napredni, liberalni grad, a u njemu u kontinuitetu pobjeđuju i njime nakon toga godinama, desetljećima zapravo, vladaju zatucani, desničarski mračnjaci?

 

Vidimo odmah, iz priloženog, nema tu puno logike. A, zapravo, nema tu ni paradoksa. Zapitajmo se nešto drugo. Tko je u ovoj šibenskoj priči, jer nju najbolje poznajemo, stvarno liberalan i tolerantan, a tko zatucan i konzervativan? Zaključci bi mogli biti iznenađujući. Možda bi to, barem ponekad, za promjenu mogli biti i oni koji se zovu ‘desni’ a ne uvijek i unaprijed po nekom ‘defaultu’ oni koji se po inerciji zovu ‘lijevi’.

 

Uostalom, neš ti strašnog zatucanog desničara Željka Burića. I dopredsjednika Udruge antifašista grada Šibenika Petra Mišure kojeg je taj isti, zadrti gradonačelnik desničar, postavio za pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo. Bivšeg HNS-ovca. Baš kao što je i sam Željko Burić bivši HSLS - ovac. I to istaknuti. Iz kojeg je otišao nakon 18 godina, nakon što je bio član nacionalnog predsjedništva i prvi čovjek te stranke u Šibensko - kninskoj županiji. A danas je prvi čovjek šibenskog HDZ-a. Eto, ispada da je i on sam paradoks. Do jučer je bio ‘lijevo - liberalan’, a danas konzervativan i zatucan. Nepismen, jer samo nepismeni glasaju za HDZ i Kolindu. Iako je doktor.

 

E, da mu oće Zoki vratit bistu

 

Zapravo, jedini koji neće vidjeti nikakav problem u tome što ispada da je zapravo šibenski HDZ, otvoren, tolerantan, zapravo lijev i liberalan bit će što će konačno doći na svoje oni koji su ‘pravi’ desničari - Hrvoje Zekanović i njegovi. ‘Pa otkad mi to tvrdimo’ - reći će. I to će im biti glavni argument na predstojećim izborima. Na kojima će se HDZ ponovno morati nagnuti udesno da bi mogao, kao i dosad, plutati i održavati se na površini ovog našeg nemirnog mora. Pa, malo tamo, malo vamo. Plenkiju je tu kao budali pleska došao Beljak s onom njegovom izjavom o tome da je UDBA pobila (pre)malo - samo stotinu - emigranata. Odmah je poentirao: - Eto, to su vam ti što podržavaju Milanovića. Još da mu hoće Zoki vratit Titovu bistu na Pantovčak, bila bi puna šaka brade! Izbori već sad dobiveni!

25. travanj 2024 10:51