StoryEditorOCM
IzložbeMiha, doviđenja

U Galeriji sv. Krševana otvorena retrospektivna izložba Vladimira Mihokovića Mihe: Bio je dobar slikar i dobar čovjek

28. prosinca 2019. - 12:22

Miha, doviđenja! Naziv je retrospektivne izložbe šibenskog slikara Vladimira Mihokovića Mihe, iznenada preminulog u svibnju ove godine u 65 godini života, a u Galeriji sv. Krševana otvorena je u organiziraciji likovne udruge Grupa 9 kojoj je slikar pripadao.

U istom prostoru, još prije godinu dana, ovaj plodni i svestrani autor, pisao je, naime, poeziju i glazbu, izlagao je zajedno s ostalim članovima Grupe 9 na njihovoj skupnoj, tradicionalnoj godišnjoj izložbi. Sada, kada je opet došlo vrijeme zajedničke izložbe, pola godine nakon Mihine smrti, prijatelji i kolege, željeli su mu se odužiti - ustupili su mu svoje vrijeme i prostor, te organizirali veliku izložbu njegovih radova ponudivši šibenskoj likovnoj javnosti, barem djelomično, uvid u Mihino bogato stvaralaštvo.

Borko Čelar, glavni inicijator Mihine retrospektive smatra kako je jedno poglavlje šibenskog likovnog života završilo upravo odlaskom ovog slikara.

-Ono što su bili ovdašnji prvaci rock scene u glazbi, to je bio Miha u šibenskom likovnom životu. U ono vrijeme kada je on stvarao, gotovo da nije bilo nikoga tko bi ga u tomu pratio. Mogao bih reći da je to bilo gotovo herojsko vrijeme, koje sada završavao u skromnoj likovnoj kulturi ovoga grada u likovnoj umjetnosti u Šibeniku, koje sada završava. Miha je živio i uspijevao preživjeti od svoga rada, što je i danas mnogima nemoguće – kazao je Čelar.

Bio je dobar čovjek i dobar slikar, čulo se često na otvorenju izložbe koja je privukla toliko publike da su mnogi ostali ispred vrata galerije. I svoje prisjećanje na slikarev život i rad, Zdenka Bilušić, autorica teksta kataloga, počela je pročitavši nekoliko nekoliko Mihinih stihova, ustvrdivši kako je bio blag i vedar čovjek koji se oko sebe širio mir i koji je postao nezaobilazna "vrijednost šibenske likovne scene".

-Cjelokupan njegov rad može se podijeliti u nekoliko cjelina, ali ma o kojem od njegovih ciklusa se radi, crtež je uvijek baza, temelj koji poznaje mjeru klasičara i ne odriče se ni jednog sadržaja, kako profanog tako i himničkog, epskog, lirskog ili religioznog. U tom crtežu Miha je uvijek mirio emotivno i razborito, potentnu i žestoku narav svojih poteza sa spontanošću i kontrolom i zato su mu upravo crteži tušem i perom, lavirani tuševi i akvareli možda najsnažniji elementi opusa. Budući da je bio i glazbenik, nije mu bila nepoznata intuitivnost glazbene forme. I ona je progovarala u njegovom likovnom radu – istaknula je, među ostalim, Bilušić.

Vladimir Mihoković Miha po struci je bio likovni pedagog. Slikanjem se počeo baviti od malena, a tijekom više od 50 godina stvaranja imao je preko 40 samostalnih i više od 140 skupnih izložaba u zemlji i inozemstvu. Nijedna likovna tehnika nije mu bila strana: od ulja, akrilika, akvarela, pastela preko grafike, mozaika, instalacija do skulptura i zidnih tehnika. Pisao je poeziju i izdao dvvije zbirke pjesama. Njegov rad krasili su humanost i dobrotvorstvo, ističu svi koji su ga poznavali. Među ostalim, Miha će nerijetko organizirao humanitarnu prodaju svojih slika, a prihod od prodaje je bio namijenjen djeci poginulih hrvatskih branitelja.

Bavio se duhovnim radom i bio pastor Baptističke crkve u Šibeniku. Njegov umjetnički i ljudski put, prekinula je iznenadna smrt 22. svibnja 2019. godine.

Retrospektiva Vladimira Mihokovića Mihe u Galeriji sv. Krševana može se razgledati do 10. siječnja 2020. godine.

 

17. travanj 2024 06:46