StoryEditorOCM
KnjigeNoć knjige

Doznajte kojim raznovrsnim programom će šibenska Knjižnica obilježiti popularnu manifestaciju: Omiljene junake stripa nacrtat će vam na licu

18. travnja 2019. - 15:35

Gradska knjižnica Jurja Šižgorića i ove će godine raznovrsnim programom obilježiti Noć knjige, manifestaciju koja potiče čitanje i promovira važnost knjige u suvremenom društvu. Noć knjige u Hrvatskoj se održava osmu godinu, a povod su Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja) te Dan hrvatske knjige (22. travnja).

Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa tema su ovogodišnje Noći knjiga pa će tako u utorak, 23. travnja šibenska knjižnica program početi već u 10 sati s igraonicom namijenjenom predškolcima. Bajkama, posebice onim drugačijim, s najmlađim čitateljima igrat će se voditeljice Zdenka Bilušić i Marina Šimić.

Popodne, u 18 sati najavljeno je službeno otvaranje manifestacije kada će biti proglašeni naj-čitatelji. Oni koji su u proteklih godinu dana pročitali, pogledali i poslušali najviše knjiga, filmova i CD-a, od djece vrtićke dobi, a odnosi se to na osnovnoškolce, srednjoškolce, studente, zaposlene i umirovljenike, za nagradu će dobiti prigodne pakete knjiga.

U nastavku programa bit će otvorena likovna izložba na kojoj će svoje radove inspirirane omiljenim strip junacima predstaviti polaznici radionice Odjela za vizualnu kulturu mladih šibenske knjižnice.

Paint art

Za dobro raspoloženje pobrinut će se i kostimirani animatori koji će djeci oslikavati lica u tehnikama face paint art i glitter tattooa.
U Noći knjige aktivno su se uključila i djeca iz dječjeg vrtića "Smilje", područnog odjela "Građa" koja su pod mentorstvom odgojiteljica Mile Kovač i Željane Ljubić te pedagoginje Lorete Prgin pripremili kratku lutkarsku predstavu "Medo Srećko".

– Osim djece iz vrtića "Građa", nastupit će i mali folkloraši iz Kulturne udruge "Kolajnica" sa svojom mentoricom Editom Malenicom, a od 18.15 do 19 sati održat će se i bojaonica za djecu do 10 godina, u kojoj će oni bojiti svoje junake stripa. I ove godine Noć knjige ne može proći bez šibenskih gimnazijalaca. U 19 sati otvorit će se njihova izložba plakata pod nazivom "Sedam smrtnih grijeha" koju su pripremili s mentoricom dr. sc. Nives Trivom – poručuju iz šibenske knjižnice.

Nakon izložbe, uslijedit će razmjena stripova, pa se svi ljubitelji i kolekcionari "devete umjetnosti“ pozivaju sa stripovima u knjižnicu. Razmjeni će prethoditi kviz znanja o domaćem i svjetskom stripu koji će voditi Darko Bačić, potpredsjednik Kviz udruge Šibenik, koji je zajedno sa Sašom Čobanovim ujedno i autor pitanja za ovo kvizaško natjecanje.
Priču o stripu i njegovim junacima zaokružit će i izložba crteža Marka Svrake.

Program šibenske Noći knjige nastavlja se druženjem s poznatim speleologom i članom šibenske Gorske službe spašavanja Josom Gracinom, koji je nedavno sa svojim "mihovilcima" proputovao Južnu Ameriku. Razgovor s Gracinom vodit će novinar Goran Šimac.

Najbolje priče

Točku na "i" stavit će proglašenje pobjednika književnog natječaja za najbolju neobjavljenu kratku priču KuŠIn. Na natječaj je, kako se doznaje iz knjižnice koja je i organizator, pristiglo više od 30 radova, što je gotovo tri puta više nego lani. Tri najbolje priče bit će pročitane, a s prvonagrađenim autorom razgovarat će Živana Podrug, koja je gost, uz književnika Omera Raka i profesoricu hrvatskog jezika Hamidu Šarić. Imena ovogodišnjih pobjednika, kako je to bilo i protekle četiri godine koliko traje KuŠIn, bit će otkrivena tek u Noći knjige, a sami autori, koji su pozvani da pročitaju svoje priče, tek će tada točno znati koju su nagradu osvojili.

U glazbenom dijelu programa nastupit će šibenska grupa "Goodies".

Organizatori Noći knjige su Zajednica nakladnika i knjižara, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Knjižni blok _ Inicijativa za knjigu, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena.

24. travanj 2024 03:41