StoryEditorOCM
OstaloTko će na čelo sv. Krševana?

Čudno kadroviranje i u šibenskoj kulturi: Galeriju može voditi i profesor prometa

19. listopada 2019. - 13:05

Hoće li Antonija Modrušan, nakon što je već dva mandata bila ravnateljica Galerije sv. Krševana u Šibeniku, i sljedeće četiri godine voditi jedinu gradsku umjetničku galeriju?

Istekao je rok do kada su se prijave mogle poslati na natječaj koji je objavio Grad Šibenik, a prema dostupnim informacijama, za sada je za taj posao zainteresiran samo jedan kandidat.

Modrušan, koja je trenutačno v.d. ravnateljice, potvrdila je da se javila na natječaj te podsjeća kako sada slijedi testiranje, tj. provjera kompetencija i razgovor s članovima Stručnog vijeća koji čine Pavao Roca, dugogodišnji ravnatelj i pokretač Galerije, zatim voditeljica Centra za vizualnu kulturu šibenske knjižnice Zdenka Bilušić i likovni umjetnik Milan Zoričić.

Međutim, svu tu proceduru Modrušan je već prošla ovo ljeto kada je bio raspisan prvi natječaj. I tada je bila jedina kandidatkinja, ali je sve na kraju poništeno. Modrušan je, naime, diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali je dokumentacija koju je tada dostavila o svojoj stručnoj spremi, na njezino iznenađenje, ocijenjena nepotpunom.

Odlučio je tako Odbor za izbor i imenovanje Gradskog vijeća, koji je Modrušan zamjerio i "staromodno" i šturo napisan životopis. Valja istaknuti da s obzirom na to da Galerija sv. Krševana ima samo jednog zaposlenika, i to ravnatelja, nama Upravno vijeće, pa, jedino u slučaju ove šibenske kulturne ustanove, njegovu ulogu i prijedlog za imenovanje ravnatelja izravno donosi spomenuti Odbor.

Diploma se ponovno rađa

- U Galeriji sv. Krševana zaposlena sam od 1999. godine, kada je ravnatelj bio Pavao Roca, a nakon njegova odlaska u mirovinu, od 2011. sam ravnateljica i na oba natječaja koja sam do sada prošla, kao dokaz o stručnoj spremi, priložila bih uvjerenje o diplomi koje sam dobila sa zagrebačke Akademije zato što mi je originalna diploma izgorjela u ratu u požaru u OŠ Čista Velika, gdje sam svojedobno radila. Tako sam napravila i ovoga ljeta, međutim, tražio se preslik diplome i utvrđeno je kako to nije - to. Nitko nije osporavao moje stručne kvalifikacije, ali forma nije bila ispunjena – kazala je Modrušan, dodajući kako je u međuvremenu na Akademiji zatražila izradu nove diplome te je to, vjeruje, sada ispunjeno.

Kada je pak riječ o programu koji je pripremila za sljedeće četverogodišnje razdoblje, kaže kako se njezini planovi za budućnost bitno ne razlikuju od onoga što je do sada radila i kako je vodila Galeriju sv. Krševana.

Zanimljivo je, a potvrđuje to i tajnik Grada Šibenika Ante Galić, kako spomenuti natječaj ima još nekih specifičnosti teško spojivih s umjetnosti i galerijskom djelatnosti. Naime, prema tomu kakve se sada stručne kvalifikacije traže, likovnu galeriju bi mogao voditi, primjerice, i netko tko je završio studij prometa, biologije, fizike... te je kasnije radio u sustavu obrazovanja.

Na taj problem ukazao je i Ivo Glavaš, jedan od članova Odbora za izbor i imenovanje te je tražio da se u propozicije natječaja uvede kako ravnatelj likovne galerije mora imati diplomu umjetničkih akademija ili humanističkih studija.

Iako smatra da je takvo razmišljanje posve logično, Galić tvrdi kako su uvjeti natječaja ipak u skladu sa zakonom.

- Točno kako je to regulirano zakonom, mi smo tražili završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ili s njim izjednačen studij. Traži se i najmanje pet godina rada u muzeju ili deset godina rada u kulturi, znanosti ili obrazovanju pa mi je jasno da natječaj za ravnatelja galerije formalno može zadovoljiti i profesor prometa. Jest da je to apsurdno, ali ovdje je doslovno prepisan Zakon o muzejima i svako ograničavanje na neka područja i grupe studija može biti protumačeno kao pogodovanje određenim kadrovima – zaključio je Galić.

19. travanj 2024 07:42