stdClass Object ( [id] => 1104108 [title] => ‘Ovo je sramotno sranje! Tipičan primjer najbesramnijeg prodavanja magle!‘: ovako se pisalo u omladinskom tisku pred kraj prošlog sustava; priča o ‘Valu‘ svjedočenje je o podrivanju režima i osvajanju slobode [alias] => ovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi [catid] => 423 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Onako kako u prirodi vjesnici proljeća najavljuju dolazak sunčanijih dana, to je za kraj jednopartijskog sistema i dolazak demokracije na ove prostore bila pojava – omladinskog tiska.

Kroz zagrebački Polet, splitsku Omladinsku iskru, riječki Val, sarajevske Naše dane i Valter, ljubljansku Mladinu, beogradski Non i druge omladinske i studentske listove kalili su se neki novi glasovi i afiniteti.

Na stupcima omladinskog tiska postupno su se razotkrivale sve veće pukotine "samoupravljačkog sistema", gurale u javni diskurs dotadašnje tabu teme, i društvene i političke, o kojima ondašnji mainstream - čitaj: strogo kontrolirani medji – nisu naširoko pisali.

Ne odnosi se to samo na političke teme, nego i na odnos prema religioznosti, drogama, pitanju seksualnosti...

Dojam dolaska nečeg novog, koji je izbijao iz tekstova i naslova, pojačan je i razigranim dizajnersko-grafičkim rješenjima, "bacanjem" naglaska na kvalitetnu fotografiju, kao i preispitivanjem zanatskih i svih drugih normi.

Zato i ne čudi da su se na istoj strani (povijesti), na istim stranicama (omladinskog tiska) tijekom osamdesetih našli i predstavnici avangardne supkulture, umjetnici i rockeri, političari koji će obilježiti devedesete, kao i recimo nogometni ultrasi, kojima je isticanje nacionalne pripadnosti od početka bio važan dio identifikacije.

No, sve je njih u ondašnjim uvjetima spajalo zajedničko, čak bi se moglo kazati i kontrakulturno obilježje.

Omladinski je tisak tako - evo nam još jednog povijesnog apsurda - postao "subverzivni element", iako je bio zamišljen kao sredstvo za njegovanje apologije sustava, kao tek još jedna "odgojna" metoda mladih samoupravljača, u zamišljenoj pripremi omladinaca za "zrele članove" prvo Saveza socijalističke omladine (SSO), a onda, zna se, i Saveza komunista (SK). Međutim, ispušni ventil je na kraju svojim tvorcima, odnosno izdavačima – eksplodirao doslovno u lice!

Subverzivni tekstovi

Utoliko je bogato ilustrirana knjiga riječkog novinara Edija Jurkovića (od 1993. do 1998. pisao je i za "Slobodnu") "Kad je život bio novi val – Omladinski list Val 1975.-1990." (Naklada Val d.o.o., Rijeka) pedantni i zanimljivi podsjetnik na značajnu fazu razvoja novinarstva, ali i na povijest širenja medijskih sloboda.

Ova se monografija može iščitavati na više razina, jer zapravo pruža i uvid u samo naizgled manje važne epizode urušavanja jednog režima i utoliko je doprinos razumijevanju jednog vremena.

Ako ništa, mladi novinari bi i danas imali što naučiti iz navedenih primjera zanatske i građanske hrabrosti ljudi koji su hrabro krčili prostor za nove, medijske i građanske slobode.

Sam autor napominje da je s radom na knjizi intenzivnije počeo nakon promocije knjige Željka Krušelja "Polet 1976.-1990. - igraonica za odrasle", imajući na umu da se "mit o Poletu godinama gradio kroz zagrebačke mainstream medije, filmove i TV serije, dok je Val nepravedno ostao zaboravljen".

---

image
Omladinski list VAL
---


Val, pokrenut u studenome 1975. godine, nije bio prvi omladinski list u Rijeci, ali je promijenio percepciju omladinskog tiska u tom gradu jer se razvijao i odrastao zajedno s tadašnjom urbanom scenom, koja je u Valu imala svog zagovornika i glasnogovornika.

"Među starijim novinarima već se uvriježilo mišljenje da je druga polovica osamdesetih bila najbolje doba za novinarstvo, jer je kontrola (cenzura) Partije opala, a redakcije iskusnije u plivanju političkim vodama, među kojima je bila i ona Vala, znale su to koristiti.

Sreća je i nesreća Vala bila što je 80-ih uz sebe imao izrazito tromi Novi list koji je sve do dolaska višestranačja i ere Veljka Vičevića bio prava utvrda režimskog novinarstva", kazat će Jurković o okolnostima u kojima je nastao Val.

Dakle, pozivi na radne akcije, teme o tekućim problemima u životu omladinaca, tekstovi s manifestacija izbora najboljeg mladog radnika-samoupravljača, raporti sa sletova u čast prolaska Štafete mladosti, prigodni tekstovi o drugu Titu te izvješća s izbornih konferencija lokalnih podružnica Saveza socijalističke omladine s vremenom su uzmaknuli pred kritički, nerijetko i alegorijskim, pa utoliko i subverzivnim tekstovima koji su partijskim funkcionerima zadavali glavobolje.

Od naizgled benignih bilješki iz sezone Vala 1977./78. o "nacionalističkim ekscesima u Studentskom domu", pri čemu se apostrofiralo kako sankcionirani nisu dobili "nikakvo pismeno obrazloženje niti mogućnost žalbe", pa do, primjerice, razgovora s pripadnicima Armade ili tekstova Gorana Lisice o pojavi punka koji je sam po sebi, zbog rebelije u svojoj definiciji, bio kontroverzna činjenica u tadašnjem "beskonfliktnom" društvu.

Prve polemike tada su još bile "nižeg intenziteta" i nisu zahvaćale "velike teme", ali iz današnje je perspektive simpatično naići na Lisičine kritike na račun tada megapopularnog "Bijelog dugmeta" i njihova "pastirskog rocka".

"Ostavimo riku volova i čobanska posla", napisao je Lisica, među ostalim, u tekstu "Rika botuna", što je izazvalo seriju oštrih reakcija čitatelja.

Isti je autor bez dlake na jeziku recenzirao i, primjerice, album "Recept za rock and roll" "Vatrenog poljupca": "Ovo je sramotno sranje!!... Tipičan primjer najbesramnijeg prodavanja magle... Neka narod bira, a ja upozoravam: Ovu ploču nemojte kupiti!"...

---

image
Omladinski list VAL
---


Val dokumentira i razvoj riječke punk/rock scene, od prvih koncerata "Parafa", preko pojave riječkog "strip-pokreta" u vidu "R-kvadrata" koji je bio svojevrsni odgovor "Novom kvadratu", pa do pojave "Leta 2" i koncerata pod egidom "Ri rock", pri čemu je važno napomenuti da je Val i tu zadržao kritički diskurs, odnosno, da ih nije ponio lokalpatriotski zanos.

Mamula i tipfeler

Možda će današnjem čitatelju neki pokušaji društvene kritike izgledati i pomalo smiješno, ali suvremenici osamdesetih će znati da je već i objavljivanje fotografije građana u redu za ulje na naslovnoj stranici imalo obilježje svojevrsne diverzije.

Isto vrijedi i za Valovo objavljivanje aforizama na drugoj stranici ("Uskoro ukidanje bonova i redova – neće imati za šta da se čeka" te "Diktatura je tu. A gdje je proletarijat?"), kao i za prvi izvještaj s polnoćke na Trsatu s početka osamdesetih...

Da ne govorimo o najpoznatijem tipfeleru u povijesti Vala: "Savezni sekretar za narodnu obranu admiral flote Branko Mamula na Narodnom zboru 3. svinja". Zbog čega se, nije teško pogoditi, glavni urednik Vala morao opravdavati i čitateljima i političkim strukturama...

Da u ovoj zemlji "nema hrane, nema struje, nema nafte, nema mlijeka, nema lijekova, nema poštenja i nema nade", pisala je u broju 237 danas etablirana kolumnistica Vedrana Rudan...

O prodoru nekih novih ideja govorili su izvještaji poput onoga s kongresa slovenskih omladinaca, odakle je Goran Ogurlić javljao da se mladi zalažu i za pravo na štrajk, zatim za ukidanje Općenarodne obrane i društvene samozaštite u školama te za smanjenje ulaganja u JNA...

---

image
Omladinski list VAL
---


Upravo u Valu slovenski je sociolog Veljko Rus najavio "libanonizaciju Jugoslavije", prije svega na Kosovu.

Pa ipak, Val je u svojoj dvanaestoj sezoni izlaženja (1986./87.) dobio tada prestižnu nagradu "7 sekretara SKOJ-a" za područje novinarstva i publicistike, a valja napomenuti da su te godine za svoj rad istu nagradu dobili i kultna rock grupa EKV, balerina Almira Osmanović, glumice Alma Prica i Ksenija Pajić, snimatelj Gordan Lederer, znanstvenik Đuro Njavro...

Iz Vala doznajemo da je od 1980. do 1984. u Hrvatskoj zbog verbalnog delikta bilo osuđeno 72 ljudi.

Nakon što je 1988. predsjednik SSO Jugoslavije Milan Janjić poručio da je "omladinska štampa postala poligon svega što je antisocijalističko i samoupravno", prozivajući omladinske listove za vođenje "specijalnog rata protiv SFRJ", Bojan Mušćet se u uvodniku požalio kako urednike Vala "zovu noću kući i prijete nam sudom"...

Unatoč pritiscima odozgo, rijeku kritičkih tekstova i dovitljivih kritičkih formi bilo je nemoguće zaustaviti!

Tako je u jednom od uvodnika umjesto uobičajenog teksta Val objavio – dvije tečajne liste s devalvacijom.

---

image
Omladinski list VAL
---


O političkom svrstavanju Vala u trusnim vremenima govori i tekst Mirjane Kasapović u 258. broju, u kojem se govori o srpskom desnom radikalizmu kao "opasnosti koja nadire". I Val je bio zabranjen: u travnju 1989., odlukom riječkog zamjenika javnog tužitelja broj 268 nije krenuo u redovnu distribuciju zbog nekoliko tekstova o - krizi na Kosovu.

U suradnji sa splitskom Omladinskom iskrom Val pokreće produkciju zajedničkog projekta - Jadranske revije.

Doduše, zvučna najava svela se na tek jedan zajednički broj, podijeljen na "riječki" i "splitski" dio. Urednici Bojan Mušćet i Zvonimir Krstulović šalili su se na temu tko će ih zabraniti, splitsko ili riječko tužiteljstvo...

U tom je broju o licemjernom odnosu društva prema Armadi i Torcidi pisao i Predrag Lucić, dok je Boris Dežulović, kao drugi dio famoznog tandema Studio Prdež koji je zapravo bio nukleus stvaranja Feral Tribunea, bio zadužen za grafičko uređenje zajedničke naslovnice...

Iako su se krajem osamdesetih i "veći" mediji ubrzano oslobađali svih stega, kolporter Vala je u studenom 1989. bio priveden jer je na Korzu vikao "Komunizam je mrtav". Branio se kako je samo izvikivao naslove pa je brzo pušten...

U kontekstu današnjih obećanja političara, zanimljivo je primijetiti kako se za gradnju nizinske pruge Rijeka - Zagreb među prvima javno zalagao – dr. Franjo Tuđman, koji se – svjedoči Val - na prvom velikom skupu HDZ-a u Rijeci 1990. založio i za konfederativno uređenje Jugoslavije te protiv ograničenja suverenosti republika.

Štulić i Šuvar

Čitatelji Vala u to su vrijeme mogli saznati i da perspektivni riječki boksač Željko Mavrović zbog besparice u matičnom klubu mora raditi kao izbacivač u jednom opatijskom klubu. Ali je i poručio: "Prijeći ću u profesionalce, kad-tad"...

Da nije Vala, možda ne bismo saznali anegdotu o susretu frontmena "Azre" Branimira Džonija Štulića i dugogodišnjeg čelnika SK-a Stipe Šuvara. N

avodno je Šuvar ušao u lokal gdje su sjedili novinar Igor Večerina i poznati rock pjesnik, pa je, prišavši njihovu stolu, upitao Štulića za koga će glasati.

---

image
Omladinski list VAL
---


"Za balkansku partiju rada golih kuraca, naravno", glasio je odgovor. Kada je Šuvar primijetio da takva stranka nije registrirana, Štulić mu je odbrusio: "Pa što, a vi kao jeste bili registrirani ovih 45 godina!"...

Posljednji, 288. broj Vala, izišao je u lipnju 1990. godine. U trenutku kad izdavač lista, Savez socijalističke omladine, praktično više nije postojao, a prodana naklada nije mogla pokriti troškove, bilo je jasno da nakon 15 godina čitavoj priči dolazi kraj.

Iako je završetak priče o omladinskom tisku zapravo označio – početak nezaustavljive pluralizacije domaće medijske scene. Valovci mogu biti ponosni i na pokretanje časopisa Rival, na koji se nadovezala i književna biblioteka Val...

Nostalgični pokušaj obnavljanja Vala, tada s egidom "list za kulturu mladih", bilježi se u listopadu 2004., ali u promijenjenim društvenim okolnostima takav se koncept jednostavno "nije primio".

---

image
Omladinski list VAL
---


Uostalom, kako je bez sentimenta primijetio i Nikica Petković, jedan od izvornih valovaca, bio je to projekt "pedeset i nešto godišnjaka koji su 20-godišnjacima davali mjesta na kapaljku", zbog čega je novom uredništvu preporučio da se iz Palacha presele na šank preko puta – u Klub penzionera.

Naime, sama nostalgija za "onim vremenima" ipak nije mogla biti dovoljna da ponovi ono što je Mušćet u pogovoru Jurkovićevoj knjizi jezgrovito sažeo u rečenici: "Nismo bili samo Val. Bili smo tsunami."

E sad, koliko je kasnije "sloboda umjela pjevati" kao što su u omladinskom tisku pjevali o njoj... neka je druga tema, možda za neku drugu knjigu.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘kad je život bio novi val‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘kad je život bio novi val‘ 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-06-02 09:36:57 [created_by] => 3127 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-06-07 21:41:00 [modified_by] => 3127 [publish_up] => 2021-06-07 14:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 926 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 423 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovija događanja i savjeti iz svijeta showbiznisa. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, savjeti, showbiz, trend, društvena mreža, život, zdravlje, moda, ljepota, putovanja, tehnologija, gastro, dom, obitelj, karijera, viral [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Panorama [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044528.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044558.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044554.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044552.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044550.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044548.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044546.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044544.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044538.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044536.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044534.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044532.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044530.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044562.jpg","\/images\/slike\/2021\/06\/02\/18044560.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["","","","","","","","","","","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL","Omladinski list VAL"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["51:36","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x2652","hd_18044528_1920.jpg":"1920x1080","k_18044528_1280.jpg":"1280x1280","k_18044528_1024.jpg":"1024x1024","k_18044528_640.jpg":"640x640","k_18044528_480.jpg":"480x480","k_18044528_340.jpg":"340x340","k_18044528_220.jpg":"220x220","o_18044528_1280.jpg":"1280x1768","o_18044528_1024.jpg":"1024x1414","o_18044528_640.jpg":"640x884","o_18044528_480.jpg":"480x663","o_18044528_340.jpg":"340x469","o_18044528_220.jpg":"220x303","h_18044528_1280.jpg":"1280x854","h_18044528_1024.jpg":"1024x683","h_18044528_640.jpg":"640x427","h_18044528_480.jpg":"480x320","h_18044528_340.jpg":"340x227","h_18044528_220.jpg":"220x147","pp_18044528_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044528_1024.jpg":"805x1024","pp_18044528_640.jpg":"503x640","pp_18044528_480.jpg":"377x480","pp_18044528_340.jpg":"267x340","pp_18044528_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2653","hd_18044558_1920.jpg":"1920x1080","k_18044558_1280.jpg":"1280x1280","k_18044558_1024.jpg":"1024x1024","k_18044558_640.jpg":"640x640","k_18044558_480.jpg":"480x480","k_18044558_340.jpg":"340x340","k_18044558_220.jpg":"220x220","o_18044558_1280.jpg":"1280x1768","o_18044558_1024.jpg":"1024x1414","o_18044558_640.jpg":"640x884","o_18044558_480.jpg":"480x663","o_18044558_340.jpg":"340x469","o_18044558_220.jpg":"220x303","h_18044558_1280.jpg":"1280x854","h_18044558_1024.jpg":"1024x683","h_18044558_640.jpg":"640x427","h_18044558_480.jpg":"480x320","h_18044558_340.jpg":"340x227","h_18044558_220.jpg":"220x147","pp_18044558_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044558_1024.jpg":"805x1024","pp_18044558_640.jpg":"503x640","pp_18044558_480.jpg":"377x480","pp_18044558_340.jpg":"267x340","pp_18044558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2646","hd_18044554_1920.jpg":"1920x1080","k_18044554_1280.jpg":"1280x1280","k_18044554_1024.jpg":"1024x1024","k_18044554_640.jpg":"640x640","k_18044554_480.jpg":"480x480","k_18044554_340.jpg":"340x340","k_18044554_220.jpg":"220x220","o_18044554_1280.jpg":"1280x1764","o_18044554_1024.jpg":"1024x1411","o_18044554_640.jpg":"640x882","o_18044554_480.jpg":"480x661","o_18044554_340.jpg":"340x468","o_18044554_220.jpg":"220x303","h_18044554_1280.jpg":"1280x854","h_18044554_1024.jpg":"1024x683","h_18044554_640.jpg":"640x427","h_18044554_480.jpg":"480x320","h_18044554_340.jpg":"340x227","h_18044554_220.jpg":"220x147","pp_18044554_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044554_1024.jpg":"805x1024","pp_18044554_640.jpg":"503x640","pp_18044554_480.jpg":"377x480","pp_18044554_340.jpg":"267x340","pp_18044554_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2653","hd_18044552_1920.jpg":"1920x1080","k_18044552_1280.jpg":"1280x1280","k_18044552_1024.jpg":"1024x1024","k_18044552_640.jpg":"640x640","k_18044552_480.jpg":"480x480","k_18044552_340.jpg":"340x340","k_18044552_220.jpg":"220x220","o_18044552_1280.jpg":"1280x1768","o_18044552_1024.jpg":"1024x1414","o_18044552_640.jpg":"640x884","o_18044552_480.jpg":"480x663","o_18044552_340.jpg":"340x469","o_18044552_220.jpg":"220x303","h_18044552_1280.jpg":"1280x854","h_18044552_1024.jpg":"1024x683","h_18044552_640.jpg":"640x427","h_18044552_480.jpg":"480x320","h_18044552_340.jpg":"340x227","h_18044552_220.jpg":"220x147","pp_18044552_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044552_1024.jpg":"805x1024","pp_18044552_640.jpg":"503x640","pp_18044552_480.jpg":"377x480","pp_18044552_340.jpg":"267x340","pp_18044552_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044550_1920.jpg":"1920x1080","k_18044550_1280.jpg":"1280x1280","k_18044550_1024.jpg":"1024x1024","k_18044550_640.jpg":"640x640","k_18044550_480.jpg":"480x480","k_18044550_340.jpg":"340x340","k_18044550_220.jpg":"220x220","o_18044550_1280.jpg":"1280x1758","o_18044550_1024.jpg":"1024x1406","o_18044550_640.jpg":"640x879","o_18044550_480.jpg":"480x659","o_18044550_340.jpg":"340x467","o_18044550_220.jpg":"220x302","h_18044550_1280.jpg":"1280x854","h_18044550_1024.jpg":"1024x683","h_18044550_640.jpg":"640x427","h_18044550_480.jpg":"480x320","h_18044550_340.jpg":"340x227","h_18044550_220.jpg":"220x147","pp_18044550_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044550_1024.jpg":"805x1024","pp_18044550_640.jpg":"503x640","pp_18044550_480.jpg":"377x480","pp_18044550_340.jpg":"267x340","pp_18044550_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044548_1920.jpg":"1920x1080","k_18044548_1280.jpg":"1280x1280","k_18044548_1024.jpg":"1024x1024","k_18044548_640.jpg":"640x640","k_18044548_480.jpg":"480x480","k_18044548_340.jpg":"340x340","k_18044548_220.jpg":"220x220","o_18044548_1280.jpg":"1280x1758","o_18044548_1024.jpg":"1024x1406","o_18044548_640.jpg":"640x879","o_18044548_480.jpg":"480x659","o_18044548_340.jpg":"340x467","o_18044548_220.jpg":"220x302","h_18044548_1280.jpg":"1280x854","h_18044548_1024.jpg":"1024x683","h_18044548_640.jpg":"640x427","h_18044548_480.jpg":"480x320","h_18044548_340.jpg":"340x227","h_18044548_220.jpg":"220x147","pp_18044548_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044548_1024.jpg":"805x1024","pp_18044548_640.jpg":"503x640","pp_18044548_480.jpg":"377x480","pp_18044548_340.jpg":"267x340","pp_18044548_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044546_1920.jpg":"1920x1080","k_18044546_1280.jpg":"1280x1280","k_18044546_1024.jpg":"1024x1024","k_18044546_640.jpg":"640x640","k_18044546_480.jpg":"480x480","k_18044546_340.jpg":"340x340","k_18044546_220.jpg":"220x220","o_18044546_1280.jpg":"1280x1758","o_18044546_1024.jpg":"1024x1406","o_18044546_640.jpg":"640x879","o_18044546_480.jpg":"480x659","o_18044546_340.jpg":"340x467","o_18044546_220.jpg":"220x302","h_18044546_1280.jpg":"1280x854","h_18044546_1024.jpg":"1024x683","h_18044546_640.jpg":"640x427","h_18044546_480.jpg":"480x320","h_18044546_340.jpg":"340x227","h_18044546_220.jpg":"220x147","pp_18044546_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044546_1024.jpg":"805x1024","pp_18044546_640.jpg":"503x640","pp_18044546_480.jpg":"377x480","pp_18044546_340.jpg":"267x340","pp_18044546_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2653","hd_18044544_1920.jpg":"1920x1080","k_18044544_1280.jpg":"1280x1280","k_18044544_1024.jpg":"1024x1024","k_18044544_640.jpg":"640x640","k_18044544_480.jpg":"480x480","k_18044544_340.jpg":"340x340","k_18044544_220.jpg":"220x220","o_18044544_1280.jpg":"1280x1768","o_18044544_1024.jpg":"1024x1414","o_18044544_640.jpg":"640x884","o_18044544_480.jpg":"480x663","o_18044544_340.jpg":"340x469","o_18044544_220.jpg":"220x303","h_18044544_1280.jpg":"1280x854","h_18044544_1024.jpg":"1024x683","h_18044544_640.jpg":"640x427","h_18044544_480.jpg":"480x320","h_18044544_340.jpg":"340x227","h_18044544_220.jpg":"220x147","pp_18044544_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044544_1024.jpg":"805x1024","pp_18044544_640.jpg":"503x640","pp_18044544_480.jpg":"377x480","pp_18044544_340.jpg":"267x340","pp_18044544_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2653","hd_18044538_1920.jpg":"1920x1080","k_18044538_1280.jpg":"1280x1280","k_18044538_1024.jpg":"1024x1024","k_18044538_640.jpg":"640x640","k_18044538_480.jpg":"480x480","k_18044538_340.jpg":"340x340","k_18044538_220.jpg":"220x220","o_18044538_1280.jpg":"1280x1768","o_18044538_1024.jpg":"1024x1414","o_18044538_640.jpg":"640x884","o_18044538_480.jpg":"480x663","o_18044538_340.jpg":"340x469","o_18044538_220.jpg":"220x303","h_18044538_1280.jpg":"1280x854","h_18044538_1024.jpg":"1024x683","h_18044538_640.jpg":"640x427","h_18044538_480.jpg":"480x320","h_18044538_340.jpg":"340x227","h_18044538_220.jpg":"220x147","pp_18044538_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044538_1024.jpg":"805x1024","pp_18044538_640.jpg":"503x640","pp_18044538_480.jpg":"377x480","pp_18044538_340.jpg":"267x340","pp_18044538_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044536_1920.jpg":"1920x1080","k_18044536_1280.jpg":"1280x1280","k_18044536_1024.jpg":"1024x1024","k_18044536_640.jpg":"640x640","k_18044536_480.jpg":"480x480","k_18044536_340.jpg":"340x340","k_18044536_220.jpg":"220x220","o_18044536_1280.jpg":"1280x1758","o_18044536_1024.jpg":"1024x1406","o_18044536_640.jpg":"640x879","o_18044536_480.jpg":"480x659","o_18044536_340.jpg":"340x467","o_18044536_220.jpg":"220x302","h_18044536_1280.jpg":"1280x854","h_18044536_1024.jpg":"1024x683","h_18044536_640.jpg":"640x427","h_18044536_480.jpg":"480x320","h_18044536_340.jpg":"340x227","h_18044536_220.jpg":"220x147","pp_18044536_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044536_1024.jpg":"805x1024","pp_18044536_640.jpg":"503x640","pp_18044536_480.jpg":"377x480","pp_18044536_340.jpg":"267x340","pp_18044536_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044534_1920.jpg":"1920x1080","k_18044534_1280.jpg":"1280x1280","k_18044534_1024.jpg":"1024x1024","k_18044534_640.jpg":"640x640","k_18044534_480.jpg":"480x480","k_18044534_340.jpg":"340x340","k_18044534_220.jpg":"220x220","o_18044534_1280.jpg":"1280x1758","o_18044534_1024.jpg":"1024x1406","o_18044534_640.jpg":"640x879","o_18044534_480.jpg":"480x659","o_18044534_340.jpg":"340x467","o_18044534_220.jpg":"220x302","h_18044534_1280.jpg":"1280x854","h_18044534_1024.jpg":"1024x683","h_18044534_640.jpg":"640x427","h_18044534_480.jpg":"480x320","h_18044534_340.jpg":"340x227","h_18044534_220.jpg":"220x147","pp_18044534_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044534_1024.jpg":"805x1024","pp_18044534_640.jpg":"503x640","pp_18044534_480.jpg":"377x480","pp_18044534_340.jpg":"267x340","pp_18044534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044532_1920.jpg":"1920x1080","k_18044532_1280.jpg":"1280x1280","k_18044532_1024.jpg":"1024x1024","k_18044532_640.jpg":"640x640","k_18044532_480.jpg":"480x480","k_18044532_340.jpg":"340x340","k_18044532_220.jpg":"220x220","o_18044532_1280.jpg":"1280x1758","o_18044532_1024.jpg":"1024x1406","o_18044532_640.jpg":"640x879","o_18044532_480.jpg":"480x659","o_18044532_340.jpg":"340x467","o_18044532_220.jpg":"220x302","h_18044532_1280.jpg":"1280x854","h_18044532_1024.jpg":"1024x683","h_18044532_640.jpg":"640x427","h_18044532_480.jpg":"480x320","h_18044532_340.jpg":"340x227","h_18044532_220.jpg":"220x147","pp_18044532_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044532_1024.jpg":"805x1024","pp_18044532_640.jpg":"503x640","pp_18044532_480.jpg":"377x480","pp_18044532_340.jpg":"267x340","pp_18044532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2638","hd_18044530_1920.jpg":"1920x1080","k_18044530_1280.jpg":"1280x1280","k_18044530_1024.jpg":"1024x1024","k_18044530_640.jpg":"640x640","k_18044530_480.jpg":"480x480","k_18044530_340.jpg":"340x340","k_18044530_220.jpg":"220x220","o_18044530_1280.jpg":"1280x1758","o_18044530_1024.jpg":"1024x1406","o_18044530_640.jpg":"640x879","o_18044530_480.jpg":"480x659","o_18044530_340.jpg":"340x467","o_18044530_220.jpg":"220x302","h_18044530_1280.jpg":"1280x854","h_18044530_1024.jpg":"1024x683","h_18044530_640.jpg":"640x427","h_18044530_480.jpg":"480x320","h_18044530_340.jpg":"340x227","h_18044530_220.jpg":"220x147","pp_18044530_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044530_1024.jpg":"805x1024","pp_18044530_640.jpg":"503x640","pp_18044530_480.jpg":"377x480","pp_18044530_340.jpg":"267x340","pp_18044530_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2652","hd_18044562_1920.jpg":"1920x1080","k_18044562_1280.jpg":"1280x1280","k_18044562_1024.jpg":"1024x1024","k_18044562_640.jpg":"640x640","k_18044562_480.jpg":"480x480","k_18044562_340.jpg":"340x340","k_18044562_220.jpg":"220x220","o_18044562_1280.jpg":"1280x1768","o_18044562_1024.jpg":"1024x1414","o_18044562_640.jpg":"640x884","o_18044562_480.jpg":"480x663","o_18044562_340.jpg":"340x469","o_18044562_220.jpg":"220x303","h_18044562_1280.jpg":"1280x854","h_18044562_1024.jpg":"1024x683","h_18044562_640.jpg":"640x427","h_18044562_480.jpg":"480x320","h_18044562_340.jpg":"340x227","h_18044562_220.jpg":"220x147","pp_18044562_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044562_1024.jpg":"805x1024","pp_18044562_640.jpg":"503x640","pp_18044562_480.jpg":"377x480","pp_18044562_340.jpg":"267x340","pp_18044562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2653","hd_18044560_1920.jpg":"1920x1080","k_18044560_1280.jpg":"1280x1280","k_18044560_1024.jpg":"1024x1024","k_18044560_640.jpg":"640x640","k_18044560_480.jpg":"480x480","k_18044560_340.jpg":"340x340","k_18044560_220.jpg":"220x220","o_18044560_1280.jpg":"1280x1768","o_18044560_1024.jpg":"1024x1414","o_18044560_640.jpg":"640x884","o_18044560_480.jpg":"480x663","o_18044560_340.jpg":"340x469","o_18044560_220.jpg":"220x303","h_18044560_1280.jpg":"1280x854","h_18044560_1024.jpg":"1024x683","h_18044560_640.jpg":"640x427","h_18044560_480.jpg":"480x320","h_18044560_340.jpg":"340x227","h_18044560_220.jpg":"220x147","pp_18044560_1280.jpg":"1006x1280","pp_18044560_1024.jpg":"805x1024","pp_18044560_640.jpg":"503x640","pp_18044560_480.jpg":"377x480","pp_18044560_340.jpg":"267x340","pp_18044560_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [description] => [parent] => 254 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 6 [params] => {"inheritFrom":"254","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14963415 Threads: 5 Questions: 3146987765 Slow queries: 7019441 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234898407 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 423 [name] => Panorama [alias] => panorama [parent] => 254 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/panorama ) ) [link] => /mozaik/panorama/ovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi-1104108 [printLink] => /mozaik/panorama/ovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi-1104108?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 640575 [name] => Kad je život bio novi val – Omladinski list Val 1975.-1990. [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-07 17:22:30 [main_article_id] => 0 [alias] => kad-je-zivot-bio-novi-val-omladinski-list-val-1975-1990 [link] => /tag/kad-je-zivot-bio-novi-val-omladinski-list-val-1975-1990 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 297926 [name] => val [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => val [link] => /tag/val ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘kad je život bio novi val‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => ‘Ovo je sramotno sranje! Tipičan primjer najbesramnijeg prodavanja magle!‘: ovako se pisalo u omladinskom tisku pred kraj prošlog sustava; priča o ‘Valu‘ svjedočenje je o podrivanju režima i osvajanju slobode [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3127 [name] => Hrvoje Prnjak [username] => hrvoje-prnjak [email] => hrvoje-prnjak@sd.hr [password] => $2y$10$Y4luKz1IlJc.uVykb8ag5uxFiMOpwxBSgWDMihSGHVvj6mi9HVY4i [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/hrvoje-prnjak-3127 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1645 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9d026d46ecd5929a4ba78babd6e96d66?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044528.jpg [galleryCount] => 15 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => Omladinski list VAL [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044528.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044558.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044554.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044552.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044550.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044548.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044546.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044544.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044538.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044536.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044534.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044532.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044530.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044562.jpg [title] => Omladinski list VAL ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/06/02/18044560.jpg [title] => Omladinski list VAL ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Onako kako u prirodi vjesnici proljeća najavljuju dolazak sunčanijih dana, to je za kraj jednopartijskog sistema i dolazak demokracije na ove prostore bila pojava – omladinskog tiska.

Kroz zagrebački Polet, splitsku Omladinsku iskru, riječki Val, sarajevske Naše dane i Valter, ljubljansku Mladinu, beogradski Non i druge omladinske i studentske listove kalili su se neki novi glasovi i afiniteti.

Na stupcima omladinskog tiska postupno su se razotkrivale sve veće pukotine "samoupravljačkog sistema", gurale u javni diskurs dotadašnje tabu teme, i društvene i političke, o kojima ondašnji mainstream - čitaj: strogo kontrolirani medji – nisu naširoko pisali.

Ne odnosi se to samo na političke teme, nego i na odnos prema religioznosti, drogama, pitanju seksualnosti...

Dojam dolaska nečeg novog, koji je izbijao iz tekstova i naslova, pojačan je i razigranim dizajnersko-grafičkim rješenjima, "bacanjem" naglaska na kvalitetnu fotografiju, kao i preispitivanjem zanatskih i svih drugih normi.

Zato i ne čudi da su se na istoj strani (povijesti), na istim stranicama (omladinskog tiska) tijekom osamdesetih našli i predstavnici avangardne supkulture, umjetnici i rockeri, političari koji će obilježiti devedesete, kao i recimo nogometni ultrasi, kojima je isticanje nacionalne pripadnosti od početka bio važan dio identifikacije.

No, sve je njih u ondašnjim uvjetima spajalo zajedničko, čak bi se moglo kazati i kontrakulturno obilježje.

Omladinski je tisak tako - evo nam još jednog povijesnog apsurda - postao "subverzivni element", iako je bio zamišljen kao sredstvo za njegovanje apologije sustava, kao tek još jedna "odgojna" metoda mladih samoupravljača, u zamišljenoj pripremi omladinaca za "zrele članove" prvo Saveza socijalističke omladine (SSO), a onda, zna se, i Saveza komunista (SK). Međutim, ispušni ventil je na kraju svojim tvorcima, odnosno izdavačima – eksplodirao doslovno u lice!

Subverzivni tekstovi

Utoliko je bogato ilustrirana knjiga riječkog novinara Edija Jurkovića (od 1993. do 1998. pisao je i za "Slobodnu") "Kad je život bio novi val – Omladinski list Val 1975.-1990." (Naklada Val d.o.o., Rijeka) pedantni i zanimljivi podsjetnik na značajnu fazu razvoja novinarstva, ali i na povijest širenja medijskih sloboda.

Ova se monografija može iščitavati na više razina, jer zapravo pruža i uvid u samo naizgled manje važne epizode urušavanja jednog režima i utoliko je doprinos razumijevanju jednog vremena.

Ako ništa, mladi novinari bi i danas imali što naučiti iz navedenih primjera zanatske i građanske hrabrosti ljudi koji su hrabro krčili prostor za nove, medijske i građanske slobode.

Sam autor napominje da je s radom na knjizi intenzivnije počeo nakon promocije knjige Željka Krušelja "Polet 1976.-1990. - igraonica za odrasle", imajući na umu da se "mit o Poletu godinama gradio kroz zagrebačke mainstream medije, filmove i TV serije, dok je Val nepravedno ostao zaboravljen".

---

image
Omladinski list VAL
---


Val, pokrenut u studenome 1975. godine, nije bio prvi omladinski list u Rijeci, ali je promijenio percepciju omladinskog tiska u tom gradu jer se razvijao i odrastao zajedno s tadašnjom urbanom scenom, koja je u Valu imala svog zagovornika i glasnogovornika.

"Među starijim novinarima već se uvriježilo mišljenje da je druga polovica osamdesetih bila najbolje doba za novinarstvo, jer je kontrola (cenzura) Partije opala, a redakcije iskusnije u plivanju političkim vodama, među kojima je bila i ona Vala, znale su to koristiti.

Sreća je i nesreća Vala bila što je 80-ih uz sebe imao izrazito tromi Novi list koji je sve do dolaska višestranačja i ere Veljka Vičevića bio prava utvrda režimskog novinarstva", kazat će Jurković o okolnostima u kojima je nastao Val.

Dakle, pozivi na radne akcije, teme o tekućim problemima u životu omladinaca, tekstovi s manifestacija izbora najboljeg mladog radnika-samoupravljača, raporti sa sletova u čast prolaska Štafete mladosti, prigodni tekstovi o drugu Titu te izvješća s izbornih konferencija lokalnih podružnica Saveza socijalističke omladine s vremenom su uzmaknuli pred kritički, nerijetko i alegorijskim, pa utoliko i subverzivnim tekstovima koji su partijskim funkcionerima zadavali glavobolje.

Od naizgled benignih bilješki iz sezone Vala 1977./78. o "nacionalističkim ekscesima u Studentskom domu", pri čemu se apostrofiralo kako sankcionirani nisu dobili "nikakvo pismeno obrazloženje niti mogućnost žalbe", pa do, primjerice, razgovora s pripadnicima Armade ili tekstova Gorana Lisice o pojavi punka koji je sam po sebi, zbog rebelije u svojoj definiciji, bio kontroverzna činjenica u tadašnjem "beskonfliktnom" društvu.

Prve polemike tada su još bile "nižeg intenziteta" i nisu zahvaćale "velike teme", ali iz današnje je perspektive simpatično naići na Lisičine kritike na račun tada megapopularnog "Bijelog dugmeta" i njihova "pastirskog rocka".

"Ostavimo riku volova i čobanska posla", napisao je Lisica, među ostalim, u tekstu "Rika botuna", što je izazvalo seriju oštrih reakcija čitatelja.

Isti je autor bez dlake na jeziku recenzirao i, primjerice, album "Recept za rock and roll" "Vatrenog poljupca": "Ovo je sramotno sranje!!... Tipičan primjer najbesramnijeg prodavanja magle... Neka narod bira, a ja upozoravam: Ovu ploču nemojte kupiti!"...

---

image
Omladinski list VAL
---


Val dokumentira i razvoj riječke punk/rock scene, od prvih koncerata "Parafa", preko pojave riječkog "strip-pokreta" u vidu "R-kvadrata" koji je bio svojevrsni odgovor "Novom kvadratu", pa do pojave "Leta 2" i koncerata pod egidom "Ri rock", pri čemu je važno napomenuti da je Val i tu zadržao kritički diskurs, odnosno, da ih nije ponio lokalpatriotski zanos.

Mamula i tipfeler

Možda će današnjem čitatelju neki pokušaji društvene kritike izgledati i pomalo smiješno, ali suvremenici osamdesetih će znati da je već i objavljivanje fotografije građana u redu za ulje na naslovnoj stranici imalo obilježje svojevrsne diverzije.

Isto vrijedi i za Valovo objavljivanje aforizama na drugoj stranici ("Uskoro ukidanje bonova i redova – neće imati za šta da se čeka" te "Diktatura je tu. A gdje je proletarijat?"), kao i za prvi izvještaj s polnoćke na Trsatu s početka osamdesetih...

Da ne govorimo o najpoznatijem tipfeleru u povijesti Vala: "Savezni sekretar za narodnu obranu admiral flote Branko Mamula na Narodnom zboru 3. svinja". Zbog čega se, nije teško pogoditi, glavni urednik Vala morao opravdavati i čitateljima i političkim strukturama...

Da u ovoj zemlji "nema hrane, nema struje, nema nafte, nema mlijeka, nema lijekova, nema poštenja i nema nade", pisala je u broju 237 danas etablirana kolumnistica Vedrana Rudan...

O prodoru nekih novih ideja govorili su izvještaji poput onoga s kongresa slovenskih omladinaca, odakle je Goran Ogurlić javljao da se mladi zalažu i za pravo na štrajk, zatim za ukidanje Općenarodne obrane i društvene samozaštite u školama te za smanjenje ulaganja u JNA...

---

image
Omladinski list VAL
---


Upravo u Valu slovenski je sociolog Veljko Rus najavio "libanonizaciju Jugoslavije", prije svega na Kosovu.

Pa ipak, Val je u svojoj dvanaestoj sezoni izlaženja (1986./87.) dobio tada prestižnu nagradu "7 sekretara SKOJ-a" za područje novinarstva i publicistike, a valja napomenuti da su te godine za svoj rad istu nagradu dobili i kultna rock grupa EKV, balerina Almira Osmanović, glumice Alma Prica i Ksenija Pajić, snimatelj Gordan Lederer, znanstvenik Đuro Njavro...

Iz Vala doznajemo da je od 1980. do 1984. u Hrvatskoj zbog verbalnog delikta bilo osuđeno 72 ljudi.

Nakon što je 1988. predsjednik SSO Jugoslavije Milan Janjić poručio da je "omladinska štampa postala poligon svega što je antisocijalističko i samoupravno", prozivajući omladinske listove za vođenje "specijalnog rata protiv SFRJ", Bojan Mušćet se u uvodniku požalio kako urednike Vala "zovu noću kući i prijete nam sudom"...

Unatoč pritiscima odozgo, rijeku kritičkih tekstova i dovitljivih kritičkih formi bilo je nemoguće zaustaviti!

Tako je u jednom od uvodnika umjesto uobičajenog teksta Val objavio – dvije tečajne liste s devalvacijom.

---

image
Omladinski list VAL
---


O političkom svrstavanju Vala u trusnim vremenima govori i tekst Mirjane Kasapović u 258. broju, u kojem se govori o srpskom desnom radikalizmu kao "opasnosti koja nadire". I Val je bio zabranjen: u travnju 1989., odlukom riječkog zamjenika javnog tužitelja broj 268 nije krenuo u redovnu distribuciju zbog nekoliko tekstova o - krizi na Kosovu.

U suradnji sa splitskom Omladinskom iskrom Val pokreće produkciju zajedničkog projekta - Jadranske revije.

Doduše, zvučna najava svela se na tek jedan zajednički broj, podijeljen na "riječki" i "splitski" dio. Urednici Bojan Mušćet i Zvonimir Krstulović šalili su se na temu tko će ih zabraniti, splitsko ili riječko tužiteljstvo...

U tom je broju o licemjernom odnosu društva prema Armadi i Torcidi pisao i Predrag Lucić, dok je Boris Dežulović, kao drugi dio famoznog tandema Studio Prdež koji je zapravo bio nukleus stvaranja Feral Tribunea, bio zadužen za grafičko uređenje zajedničke naslovnice...

Iako su se krajem osamdesetih i "veći" mediji ubrzano oslobađali svih stega, kolporter Vala je u studenom 1989. bio priveden jer je na Korzu vikao "Komunizam je mrtav". Branio se kako je samo izvikivao naslove pa je brzo pušten...

U kontekstu današnjih obećanja političara, zanimljivo je primijetiti kako se za gradnju nizinske pruge Rijeka - Zagreb među prvima javno zalagao – dr. Franjo Tuđman, koji se – svjedoči Val - na prvom velikom skupu HDZ-a u Rijeci 1990. založio i za konfederativno uređenje Jugoslavije te protiv ograničenja suverenosti republika.

Štulić i Šuvar

Čitatelji Vala u to su vrijeme mogli saznati i da perspektivni riječki boksač Željko Mavrović zbog besparice u matičnom klubu mora raditi kao izbacivač u jednom opatijskom klubu. Ali je i poručio: "Prijeći ću u profesionalce, kad-tad"...

Da nije Vala, možda ne bismo saznali anegdotu o susretu frontmena "Azre" Branimira Džonija Štulića i dugogodišnjeg čelnika SK-a Stipe Šuvara. N

avodno je Šuvar ušao u lokal gdje su sjedili novinar Igor Večerina i poznati rock pjesnik, pa je, prišavši njihovu stolu, upitao Štulića za koga će glasati.

---

image
Omladinski list VAL
---


"Za balkansku partiju rada golih kuraca, naravno", glasio je odgovor. Kada je Šuvar primijetio da takva stranka nije registrirana, Štulić mu je odbrusio: "Pa što, a vi kao jeste bili registrirani ovih 45 godina!"...

Posljednji, 288. broj Vala, izišao je u lipnju 1990. godine. U trenutku kad izdavač lista, Savez socijalističke omladine, praktično više nije postojao, a prodana naklada nije mogla pokriti troškove, bilo je jasno da nakon 15 godina čitavoj priči dolazi kraj.

Iako je završetak priče o omladinskom tisku zapravo označio – početak nezaustavljive pluralizacije domaće medijske scene. Valovci mogu biti ponosni i na pokretanje časopisa Rival, na koji se nadovezala i književna biblioteka Val...

Nostalgični pokušaj obnavljanja Vala, tada s egidom "list za kulturu mladih", bilježi se u listopadu 2004., ali u promijenjenim društvenim okolnostima takav se koncept jednostavno "nije primio".

---

image
Omladinski list VAL
---


Uostalom, kako je bez sentimenta primijetio i Nikica Petković, jedan od izvornih valovaca, bio je to projekt "pedeset i nešto godišnjaka koji su 20-godišnjacima davali mjesta na kapaljku", zbog čega je novom uredništvu preporučio da se iz Palacha presele na šank preko puta – u Klub penzionera.

Naime, sama nostalgija za "onim vremenima" ipak nije mogla biti dovoljna da ponovi ono što je Mušćet u pogovoru Jurkovićevoj knjizi jezgrovito sažeo u rečenici: "Nismo bili samo Val. Bili smo tsunami."

E sad, koliko je kasnije "sloboda umjela pjevati" kao što su u omladinskom tisku pjevali o njoj... neka je druga tema, možda za neku drugu knjigu.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL

Omladinski list VAL
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/panorama/ovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi-1104108 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b86d444dbb9faf1ad279d237de28da1c8376f8ef [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=%E2%80%98Ovo+je+sramotno+sranje%21+Tipi%C4%8Dan+primjer+najbesramnijeg+prodavanja+magle%21%E2%80%98%3A+ovako+se+pisalo+u+omladinskom+tisku+pred+kraj+pro%C5%A1log+sustava%3B+pri%C4%8Da+o+%E2%80%98Valu%E2%80%98+svjedo%C4%8Denje+je+o+podrivanju+re%C5%BEima+i+osvajanju+slobode&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi-1104108 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fpanorama%2Fovo-je-sramotno-sranje-tipican-primjer-najbesramnijeg-prodavanja-magle-ovako-se-pisalo-u-socijalizmu-prica-o-valu-svjedocenje-je-o-podrivanju-rezima-i-osvojenoj-slobodi-1104108 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘kad je život bio novi val‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [32] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Panorama‘kad je život bio novi val‘

‘Ovo je sramotno sranje! Tipičan primjer najbesramnijeg prodavanja magle!‘: ovako se pisalo u omladinskom tisku pred kraj prošlog sustava; priča o ‘Valu‘ svjedočenje je o podrivanju režima i osvajanju slobode

7. lipnja 2021. - 16:33

Onako kako u prirodi vjesnici proljeća najavljuju dolazak sunčanijih dana, to je za kraj jednopartijskog sistema i dolazak demokracije na ove prostore bila pojava – omladinskog tiska.

Kroz zagrebački Polet, splitsku Omladinsku iskru, riječki Val, sarajevske Naše dane i Valter, ljubljansku Mladinu, beogradski Non i druge omladinske i studentske listove kalili su se neki novi glasovi i afiniteti.

Na stupcima omladinskog tiska postupno su se razotkrivale sve veće pukotine "samoupravljačkog sistema", gurale u javni diskurs dotadašnje tabu teme, i društvene i političke, o kojima ondašnji mainstream - čitaj: strogo kontrolirani medji – nisu naširoko pisali.

Ne odnosi se to samo na političke teme, nego i na odnos prema religioznosti, drogama, pitanju seksualnosti...

Dojam dolaska...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 15:41