StoryEditorOCM
Glava šotobracoGLAVA ŠOTOBRACO

Vila Velebita ziđe priko noći po ciloj zemlji: ostaviš na ledini dvi-tri blokete i škip cimenta, ujutro izreste kuća!

Piše Branimir Periša
3. prosinca 2023. - 19:09
Novigrad, 061009. U opcini Novigrad kraj Zadra na 650 stanovnika postoji 16 kulturno umjetnickih i sportskih drustava sto je po prosjeku najvise u cijeloj Hrvatskoj. Detalj iz Novigrada kamen i blokete.Jure Miskovic/Cropix

– Eto, jeste vidili kako humana sudska vlast u našoj Rvaskoj postupa prema umirovljeniciman! – lista Dobra Parona raskupusane novine.

– Onome Koiću, šta je usrid Parka prirode Velebit izgradija devet bespravnih objekata sutkinja u Zadru odmirila je uvjetnu kaznu, a jadni umirovljenik "lošega imovnoga stanja", uvaćen u ralje bespoštednoga sudstva nije triba platiti ni sudske troškove. Odnosno, platija je minimalnih sto eura... Nisan za prikršitelje, ali moran reći da se tako postupa s narodon. Svaka čast, oto je za nagradu "Rvaski ponos".

Nadnaravne force

– Ko je za nagradu? Sutkinja ol‘ Koić? Jerbo, ako dotični, jadni umirovljenik gradi li gradi u zaštićenon području, a ima još i firmu, ko mu je onda da šoldi za pusti matrijal? Ja bi prije reka da je oto za ludnicu, a možda san i ja šta vako mislin, ne znan... Doduše, stoji u presudi da će se kazna zatvora aktivirati ukoliko Koić sam ne ukloni šta je naziđa, pa ćemo viditi – slegnija je rameniman El Tigre.

– Ja mislin da čovik stvarno nije kriv – priključija se B.S. Uskoro. Tamo na Velebitu oduvik vladaju nadnaravne force. Nije zaništa Vila Velebita iz otih vrleti: doneseš bloketu-dvi bez ikakve druge namjere, ostaviš ih nasrid ledine, a sutradan, kada jopeta dođeš, tamo stoji bokun kuće. Ko je nanija još bloketa i sve oto saziđa priko noći, ako nije Vila Velebita? – ustvrdija je ne sakrivajući posprdni ton u glasu.

Na to in je ona ljutito rekla da su najobičniji divljaci koji sve ozbiljno izokrenu pa još izrugaju. Tako su isprdali uvođenje kolektora od konalizacije, zalažu se da država ulaže u bespravnu gradnju radi razvoja turizma... – uspila se sititi na brzinu nikih njiovih grija.

– Ajte, recite da nije istina kako svist o potribi kanaliziranja dreka u kolektor vodi pravo u nesvist. Eno van Podsolarsko, sada se ulaže još pustih šoldi da tamo više ne smrdi, namisto da se razvija uzbudljivi turizam. Gostiman na izlazu iz busa reče se: "Masku sta-vi!" i onda oni tako opremljeni iđu u gostijonicu. Unutra je ionako klimatizirano i blindirano, nema ni zraka, atroke smrada, a kada se najidu i napiju, maska in na izlasku više neće biti važna. Nego će se još međusobno šaliti i cerekati pitajući jedan drugoga da nije kojin slučajon kokod odušija, oli se u ribljen restoranu usmrdila riba? I eto ti zabave, lipog provoda, razvija El Tigre novu granu turizma.

Nevajane šolde

A B.S. Uskoro bi, isto radi uzbudljivoga turizma, u isto vrime razvija državno poticanu bespravnu izgradnju i rušenje objekata ka šta je Koićev. Taman se libe geste oće u zoru zbližiti sa svojon boljon polovicon, kad li u odlučnome trenutku pikamer od bagera koji je doša rušiti kuću, probija zid... Dama, naravski uzbuđena, misli da se sve trese od mačo force nježinoga kavalira...

– Čuvajte mi radnju dok se ja ne vratin za po ure – prikinila ga je revoltirano Dobra Parona i zagrabila punon šakon u posudu di jon stoji ko zna kolko kili onih žutih para, kovanica od propale Juge. Iđe u crkvu, pomoliti se za njiove pogane duše.

– Pa di će vamin duša, ‘moca i sina!? Crkvi ostaviti nevajane šolde – izbečili su se na nju ka jedan.

– Je, šoldi više ne važu, ali se zato čuju kada zazveče u škatuli od lemozine. Neka ih župnik odnese u reciklažu! – rekla je odlučno.

04. svibanj 2024 04:17