StoryEditorOCM
ŠibenikMr. sc. Ivana Kardum Goleš

Jedna od najboljih nastavnica objašnjava zašto je Veleučilište u Šibeniku sve češće prvi izbor na popisu željenih studija hrvatskih maturanata

Piše Marija Lončar
26. siječnja 2022. - 19:35


Veleučilište u Šibeniku (VUŠ) posljednjih godina sve je češće prvi izbor na popisu željenih studija hrvatskih maturanata. Oni koji se na kraju i odluče doći studirati na toj šibenskoj visokoškolskoj ustanovi, osobito budući brucoši najpopularnijeg studija na VUŠ-u - Turističkog menadžmenta, susrest će se i s nastavnicom mr. sc. Ivanom Kardum Goleš.

U nastavnom zvanju više predavačice, Kardum Goleš predaje engleski i talijanski jezik, a što o njezinu radu misle studenti, pokazale su i ankete u kojima su je ocijenili najvišim ocjenama kao jednu od najboljih nastavnica VUŠ-a.

image
SD
Sibenik, 210122.
Ivana Kardum Goles, profesorica na Veleucilistu u Sibeniku.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix

-VUŠ je mjesto za studiranje po mjeri studenta. Svaki maturant tu može pronaći nešto za sebe – od tradicionalnih studija iz područja menadžmenta, javne uprave, prometa pa do novih studija iz područja turizma, informatike, te uskoro i sestrinstva. Mladi predavači, koji su stručni u svojim područjima, dodatna su garancija kvalitete studiranja na VUŠ-u. Cjelokupni nastavni proces je okrenut tržištu rada, a to podrazumijeva puno, puno i puno stručne prakse koja jamči da naši studenti odmah po završetku studija budu konkurentni. Prostori za studiranje su potpuno novi, moderne predavaonice, informatički labovi, čitaonica, knjižnica, lounge zona i studentski park u kombinaciji s atraktivnim likovno-grafičkim rješenjima koji su provučeni kroz cijelu zgradu Veleučilišta, studiranju daju jednu sasvim novu, cool dimenziju – objašnjava Kardum Goleš.

Iza sebe ima poduži staž u prosvjeti, a prije negoli se zaposlila na VUŠ-u predavala je u šibenskoj Ekonomskoj školi. Iako je od njezina prvog "nastupa" pred studentima prošlo 16 godina, još se živo sjeća treme i nervoze koju je tada osjećala. Pripremala se, kaže, i te kako ozbiljno za to predavanje, a studente je nastojala osvojiti i pričama o svom studentskom životu u Italiji u kojoj je studirala neko vrijeme. Dobra i opuštena atmosfera i danas prati njena predavanja, a mnogi njezini studenti, reći će uz smijeh koji rijetko silazi s njezina lica, upoznali su je i prije prvoga sata. I to zahvaljujući njezinoj velikoj ljubavi prema pjevanju i klapama pa su na YouTubeu često "naletjeli" na raspjevanu profesoricu.

image
SD
Sibenik, 210122.
Ivana Kardum Goles, profesorica na Veleucilistu u Sibeniku.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix

Nakon završenog studija engeskog i talijanskog jezika na nekadašnjem Filozofskom fakultetu u Zadru gdje je i magistrirala, Kardum Goleš trenutačno pohađa doktorski studij na Filozofskom u Zagrebu.

-Predajem engleski jezik na prediplomskom studiju Prometa i talijanski na studiju Turističkog menadžmenta. Jezici su zastupljeni na svim prediplomskim studijima na našem Veleučilištu na prve dvije godine. Studij menadžmenta ima i najviše stranih jezika, a to su, osim engleskog, još i njemački te talijanski. U bliskoj budućnosti voljeli bismo proširiti taj izbor tako da studenti koji će se baviti turizmom imaju prigodu naučiti još neki od svjetskih jezika – govori Kardum Goleš uvjerena kako bez poznavanja više stranih jezika danas nije ni zamislivo raditi u turizmu.

-Mislim da studenti razumiju kako im je poznavanje stranih jezika prije potrebno, kako u školovanju i primjerice pronalasku i korištenju stručne literature, tako i na tržištu rada kako bi bili konkurentni, ali i kako bi razvili svoje komunikacijske vještine. Pretpostavljam da smatraju kako su im stručni predmeti po važnosti primarni, ali čini mi se da korištenje bilo poslovne terminologije na stranom jeziku ili razvijanje prezentacijskih vještina, mogu samo pripomoći njihovom daljnjem razvoju. Naravno, tu je uvijek prisutan i osobni afinitet prema nekom predmetu i ima studenata koji zaista vole i žele naučiti služiti se stranim jezikom što bolje. S druge strane ima i onih koji pomalo zaziru ili nisu dovoljno sigurni u svoje znanje stranog jezika. Bitno je i njih uključiti da se osjećaju dobro i da oni sami budu zadovoljni svojim napretkom. Zato volim kad je atmosfera u učionici opuštena, kada možemo zajedno diskutirati, izraziti vlastito mišljenje, pa i našaliti se. Uvijek se volim referirati i na primjere ne nužno vezane uz gradivo, nego i na neka životna pitanja ili situacije. Čini mi se da je tako učenje, a i meni podučavanje, uspješnije.
 

image
SD
Sibenik, 210122.
Ivana Kardum Goles, profesorica na Veleucilistu u Sibeniku.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix

Mladi su danas, dodaje, svakodnevno izloženi engleskoj jeziku. Vidi se to i po njihovu rječniku, izgovoru, vještini slušanja i govorenja. No, s druge strane, kaže, engleski koriste i onda kada za neki pojam postoje sasvim adekvatne hrvatske riječi.

- Oni stvaraju neku hibridnu varijantu englesko-hrvatskog izričaja koju je nemoguće napisati, a to se posebno događa dok igraju video igrice. Vještina pismenog, ali i usmenog izražavanja na engleskom jeziku je ono čemu bi se trebala pridati pažnja. Inače, prema statistici, a baš su mi neke studentice radile završne radove na tu temu, njemački jezik još uvijek je zastupljeniji u kontinentalnoj Hrvatskoj kao drugi strani jezik, dok je u Dalmaciji to talijanski. Međutim na primjeru Vuš-a, kolege i ja vidimo da su već nekoliko godina izjednačeni te da podjednak broj studenata izabire ili jedan ili drugi jezik. Osim iseljavanja, drugi razlog koji na to utječe mogao biti i manji broj talijanskih gostiju na našoj obali.

Kako je odnedavno na zgradi VUŠ-a nadograđen još jedan kat, studentima su na raspolaganju i nove predavaonice, a nastavnicima kabineti. Kardum Goleš svoj dijeli s drugim kolegama "jezičarima“, gdje studenti redovito mogu dolaziti na konzultacije. S posebnim ponosom ističe kako VUŠ potiče mobilnost svojih studenata je je vrlo aktivan u Erasmus projektima.

image
SD
Sibenik, 210122.
Ivana Kardum Goles, profesorica na Veleucilistu u Sibeniku.
Foto: Niksa Stipanicev/Hanza Media
Niksa Stipanicev/Cropix

-Ja sam koordinatorica Ceepus programa koji nastojim približiti studentima kao pripremu za Erasmus. Naime, Ceepus je program mobilnosti u kojem studenti odlaze u zemlje Srednje i Istočne Europe, ali minimalno tri tjedna i ne moraju polagati ispite nego napraviti istraživanje ili pripremati svoj završni rad. To je idealna prilika da studenti upoznaju i snađu se u stranoj zemlji, kulturi, jeziku, a onda, privučeni tim iskustvom, odvažu se i na Erasmus mobilnost koja traje minimalno tri mjeseca i pruža mnoštvo mogućnosti od pohađanja predavanja do obavljanja stručne prakse. Svake godine sve više studenata odlazi na mobilnosti i time sam jako zadovoljna jer to pridonosi našoj vidljivosti, ali i studentima donosi neprocjenjivo iskustvo. Naši studenti bili su tako u Italiji, Španjolskoj, Turskoj, Grčkoj, Slovačkoj, Portugalu, Poljskoj, a zadovoljni smo što nam dolaze i strani studenti i upravo bismo u ljetnom semestru trebali imati studente iz Portugala i Španjolske, Poljske i Rumunjske – zaključila je Kardum Goleš.

02. svibanj 2024 22:17