StoryEditorOCM
NogometVRUĆI SLUČAJ

Duje Ćaleta-Car opasan je presedan: Otkazivanje nastupa na Euru prate kontradiktorne činjenice i izjave koje pod upitnik stavljaju klupski veto

Piše Davorin Olivari/SN
9. lipnja 2019. - 12:44

Duje Ćaleta-Car otkazao je nastup na Europskom prvenstvu U-21 reprezentacija u Italiji i San Marinu. Kako nam je još u četvrtak navečer kazao izbornik Nenad Gračan, njegovi razlozi su umor, psihička i tjelesna iscrpljenost, te činjenica da je Marseille zahtijevao da propusti Euro kako bi spreman mogao stići na pripreme. Oglasio se putem službene stranice HNS-a i Ćaleta-Car, njegovo priopćenje možete vidjeti na ovoj istoj stranici. U HNS-u također kažu da mu Marseille nije dopustio odlazak na prvenstvo.

- Europsko prvenstvo mladih reprezentacija nije u FIFA-inu kalendaru, pa ga onda klub nije dužan pustiti. U FIFA-inu kalendaru su samo njihova natjecanja mlađih kategorija, U-17 i U-20 svjetska prvenstva. UEFA nema veze s tim, meritoran je jedino kalendar FIFA-e kad se radi o puštanju igrača. Marseille je rekao Duji Ćaleta-Caru da ne smije ići na Europsko prvenstvo, poslao nam je dopis - kazao nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak.

Evo što je Duje Ćaleta-Car kazao za službenu stranicu HNS-a:

“Nažalost, ovoga ljeta neću moći nastupati za Hrvatsku U-21 na Euru zbog odluke mog kluba. Pripreme za novu sezonu počinju već 1. srpnja, a novi trener želi da sam od početka prisutan i da prije toga imam kvalitetan odmor. Imao sam neopisivu čast lani biti dio ‘srebrne generacije’ i to će mi uvijek biti jedan od vrhunaca karijere. Međutim, činjenica je da zbog dugog boravka u Rusiji nisam imao pravi odmor, što se kasnije odrazilo na moje igre u klubu. Željan sam kontinuiteta u klubu jer znam da jedino tako mogu ostvariti svoj potencijal te dugoročno biti kandidat za hrvatsku A reprezentaciju što mi je svakako jedna od ambicija u karijeri. Zbog toga poštujem i razumijem ovakvu odluku Marseillea, premda mi je žao što neću biti s ekipom s kojom sam izborio Euro.”

Iskreno, prvi put čujemo za tako nešto. Do sada se još nismo susretali s ovakvim slučajem, još nismo čuli da neki klub svom igraču zabranjuje nastup na kontinentalnom natjecanju mladih selekcija U-21. Možda bi bilo dobro da je HNS objavio i dopis Marseillea u kojem se navodi na Ćaleta-Car ne smije na Euro. Baš bismo to željeli vidjeti... Jer ako je tako kao što kažu u Kući hrvatskog nogometa i kako kaže Ćaleta-Car, zašto bi onda izbornik Gračan kazivao kako je stoper, koji je i A reprezentativac, govorio da je umoran, psihološki i tjelesno nespreman za reprezentaciju? Zašto bi nam onda kazao:

- Nikoga nećemo siliti da igra za reprezentaciju. Nama je najvažnija dobra atmosfera u momčadi. Ključ uspjeha ove momčadi ne leži ni u jednom pojedincu, već u brojnim talentima u ovoj generaciji i u njihovu snažnom osjećaju zajedništva. Najvažnije mi je da u Italiju putujemo samo s igračima koji su u potpunosti posvećeni našem nastupu na Europskom prvenstvu. Znam da sva 23 igrača na ovom popisu imaju ogromnu želju otići na Euro i napraviti pravi rezultat.

Čemu onda sve te rečenice iz kojih se iščitava da Ćaleta-Car nije posvećen nastupu na Euru, ako mu je klub zabranio odlazak? Onda su one posve nepotrebne, zar ne? Čini nam se da društvo iz HNS-a pokušava sanirati štetu i zaštititi mladog igrača koji očito zbog nekog razloga, koji nije samo vezan uz Marseille, ne želi na Euro. Dugo poznajemo Nenada Gračana, čovjek nikada nije govorio ono što nije istina, ne bi nam pričao što mu je rekao Duje, a da se to nije dogodilo. Konačno, iz izvora bliskih mladoj vrsti saznajemo da su dugo trajala uvjeravanja Ćaleta-Cara koja su na koncu završila negativno.

A jučer smo u Osijeku sreli još jednog čovjeka koji uvijek ima svoj stav i nikad neće ništa zamatati u celofan. Radi se o Petru Krpanu, koji pod ingerencijom ima i mladu reprezentaciju U-21 s kojom će biti na Euru u San Marinu i Italiji.

- Slažem se s izbornikom Nenadom Gračanom. Pričao sam s njim, imamo posve iste stavove oko otkaza Duje Ćaleta-Cara. Nikoga nećemo moliti da igra za reprezentaciju! U tim godinama koje ima Ćaleta-Car govoriti o umoru? To je problem glave! A Ćaleta-Car tek počinje ozbiljnu nogometnu karijeru. Nezadovoljan i umoran igrač nam ne treba na Europskom prvenstvu. A, iskreno, eto prvi put čujem u životu da je neki klub zabranio nekom igraču igranje na svoju reprezentaciju na Europskom prvenstvu - kazao nam je Krpan.

Mislimo da nakon ovakvih izjava Gračana i Krpana ne trebamo nešto posebno dodavati. Vjerujemo da vam je sve jasno. Ne treba sad, naravno, napadati dopis koji je HNS objavio na svojoj službenoj stranici. Jer Duje je vrstan igrač i logično je da ga u Kući hrvatskog nogometa želi i dalje imati u fokusu, zaštititi ga. Konačno, on je bio u Rusiji, doprvak je svijeta, u drugom dijelu sezone odlično je igrao za Marseille. Vjerojatno su mu u klubu sugerirali da propusti Euro, možda zaista i zabranili, ali da je htio, mogao je otići. Da je inzistirao, vjerojatno se mogao naći razuman dogovor, zar ne?

A gdje su drugi?

Ne vjerujemo da bi Marseille otpisao Ćaleta-Cara da je inzistirao na odlasku na Euro. Previše su ga platili, previše im je vrijedan igrač koji je pod ugovorom. U njemu sigurno ne piše da ne smije igrati za mladu reprezentaciju na Europskom prvenstvu. Jer po ovoj logici i držeći se kalendara FIFA-e, Europsko prvenstvo se ne bi trebalo ni igrati!? Jer po istoj ‘špranci’ Wolfsburg je mogao zadržati Josipa Brekala, Stuttgart Sosu, Standard iz Liegea Halilovića... Pa svaki klub bi radije da mu se igrači odmore i budu na pripremama za sljedeću sezonu. Uzmite Dinamo... Nenad Bjelica će na pripreme bez Nikole More, Lovre Majera, Ivana Šunjića, Danija Olma, a ako ode u Dinamo, i bez Luke Ivanušeca. Praktički se Bjelica sprema za sljedeću sezonu u kojoj napada Ligu prvaka bez kompletne vezne linije. Zar onda i Dinamo nije mogao kazati ‘žao nam je, nećemo pustiti naše igrače’. Ili barem nekog od njih...

A evo vam sad jednog drugog primjera. On se zove - Nikola Vlašić! Danas se Niksi pridružuje pripremama mlade reprezentacije u Medulinu. Imao je problema s ozljedom, ali je naporno radio, samo da s reprezentacijom ode na Europsko prvenstvo.

- Stalno smo bilo u kontaktu. Radio je po programu koji smo zajednički napravili. Napravio je sve terapije, već radi sprintove. Nikola ima ogromnu želju otići na Euro, takvu da je to nemoguće! Imao je ozljedu nakon koje nitko nije vjerovao da će biti spreman za igranje na Euru. A on je radio, radio, bio je neviđeno motiviran. Nadamo se da će sve biti u redu. Ali vratio bi se na tu njegovu želju za igranjem za reprezentaciju. Zaista je neopisivo kako je htio biti s nama - javio sam se jučer Gračan iz Medulina.

Eto, kako je dobro da mlada reprezentacija ima takve momke kakav je Vlašić. To nam daje optimizma pred početak Eura. Pa zar taj Vlašić nije mogao sasvim opravdano i s velikim razlogom otkazati reprezentaciji i tražiti da ga se pusti da se posve oporavi od ozljede, da se također odmori od sjajne sezone u CSKA. Čovjek je riskirao da mu se ozljeda pogorša kad je počeo raditi kako bi bio u Gračanovu rosteru za Euro. Neki su mu savjetovali da preskoči Euro zbog zdravstvenih razloga, ali Niksi je svim srcem želio igrati, biti tu.

- Hoće ići, hoće biti s nama, stalno to ponavlja. Svaka mu čast, to je još veća motivacija za sve nas - zaključio je Gračan.

Dok je karaktera kakav je Vlašić, vjerujte, bit će dobro. Duje Ćaleta-Car pak mora malo u miru razmisliti o svemu. Ova situacija mu sigurno neće biti lijepa sekvenca nogometne biografije.

 

 

19. travanj 2024 06:54