StoryEditorOCM
NogometRazlozi nepoznati

Propao posao oko ulaska privatnog investitora na Šubićevac: Povjerenstvo za profesionalne klubove odbilo Indijca Guptu

3. prosinca 2019. - 11:43

Ono o čemu se proteklih dana u kuloarima šuškalo, u ponedjeljak je dobilo i službenu potvrdu. Ili, neće biti ništa od preuzimanja nogometnog kluba Šibenik od strane indijskog poduzetnika Punkaja Gupte.

Naime, Povjerenstvo za profesionalne klubove odbilo je zahtjev za preuzimanje većinskog paketa dionica HNK Šibenika (oko 95 posto) od strane šibenske tvrtke 'Paramount Grupa', iza koje stoji već spomenuti indijski biznismen. Podsjetimo, ta tvrtka jedina se javila na natječaj za kupnju dionica HNK Šibenika.

Tako je Povjerenstvo koje djeluje pri Središnjem uredu za sport promijenilo svoju prvotnu, pozitivnu odluku koju je donijelo prije otprilike mjesec dana. Što je ponukalo ljude u Povjerenstvu na Kopernikanski obrat?

Kako nam je prije nekoliko dana kazao Paško Rakić, dogradonačelnik Šibenika, iz šibenske Gradske uprave su od Povjerenstva zatražili dodatnu provjeru financijskih mogućnosti indijskog poduzetnika.

Prema neslužbenim informacijama, na adresu Grada Šibenika, koji je većinski vlasnik nogometnog kluba, stigao je anonimni pamlet u kojem se ukazuje na neke 'mrlje' u poslovanju Punkaja Gupte.

I eto, nakon dodatnih 'pretraga', Povjerenstvo je reklo ne Indijčevom ulasku u šibenskog drugoligaša. Svoju odluku Povjerenstvo još nije obrazložilo. Tako da su pravi razlozi odbijenice obavijeni velom tajne. Uostalom, kao i cijeli proces ovog pokušaja privatizacije HNK Šibenika.

Naime, mjeseci su bačeni u vjetar kako bi se preko noći došlo do zaključka kako Indijac Gupta financijski ne zadovoljava kriterije. A ne tako davno predstavljali su ga kao spasitelja šibenskog nogometa. U najmanju ruku, neozbiljno od strane prodavatelja- Grada Šibenika.

I nije prvi put da Šibenčani ispadaju poslovno neozbiljni kada je u pitanju prodaja nogometnog kluba. Prije nekoliko godina neslavno je propao ulazak na Šubićevac i litavskih ulagača, koji su kasnije investirali u Goricu. Iz pogleda na prvoligašku tablicu jasno je kakvu prigodu su propustili u Šibeniku.

Sada se postavlja pitanje- što nakon propasti posla s indijskim ulagačem? Naime, takav rasplet ne ide na ruku prvoligaškim ambicijama Šibenika. Jer, 'narančasti' na travnjaku izgledaju suvereno u 2.HNL. Imaju deset bodova prednosti i teško itko može ugroziti njihov put prema 1.HNL, barem u onom sportskom smislu.

Međutim, mogu li klupske financije pratiti sportske rezultate? Odgovor je- teško. Jer, aktualna uprava kluba morala je posegnuti za kratkoročnim kreditom kako bi 'zatvorili' tekuću godinu.

Dakle, Šibenik jedva spaja kraj s krajem u 2.HNL, a kako bi tek opstao u višem rangu gdje 'najsiromašniji' klubovi imaju višestruko veće budžete od Šibenikovog?! Bez neke financijske injekcije izvana, odnosno dotoka svježeg privatnog kapitala- nikako.

I na tom polju je Grad Šibenik kao većinski vlasnik sada na potezu. Šibenski gradonačelnik zadužen za društvene djelatnosti ne gleda na stvari tako crno:

- S jedne strane okrećemo se pronalasku novog strateškog partnera. Uvjeravam vas kako zainteresiranih ne manjka. S druge strane, nećemo dozvoliti da u nastavku sezone kompromitiramo rezultat koji Šibenik trenutačno ima- izjavio je Paško Rakić.

Međutim, u navijačkom puku ne dijele taj optimizam. Šibenki prijatelji nogometa minulih su sezona doživjeli i previše razočarenja. Još jedno vjerojatno bi otjeralo i one posljednje, doduše malobrojne, koji i dalje pohode stadion na Šubićevcu.

25. travanj 2024 06:36