StoryEditorOCM
OstaloVATERPOLO

Solaris se u splitskom Poljudu bori za odlazak na završni turnir Kupa Hrvatske; Čuvar mreže "sunčanih" je optimističan

Piše Borislav Juras
6. prosinca 2018. - 12:57

Uvjerljiva pobjeda kontra Primorja (15:9) u Crnici vratila je mir među vaterpoliste Solarisa, zadržala ih u vodećem tercetu regionalne A-2 lige. Ta je utakmica potvrdila kako im Primorje definitivno neće biti konkurent za najviši plasman u ovom natjecanju.

Štoviše, možda im je u skoru skupinu "za prvaka" ugurala i četvrtoga srpskog predstavnika! Po trenutačnom poretku, uz sigurne Radničkog, Nais i Vojvodinu, to je i Valjevo. A gostovanja u Srbiji su, nedvojbeno, teža od onoga u Rijeci.

Prije nastavka lova na regionalnu A-1 ligu, Solaris će pokušati "uloviti" završni turnir Kupa Hrvatske. Na putu do Dubrovnika, moraju proći splitsku "koaliciju", koju najbolje poznaje vratar Marin Šparada. On je tri sezone nosio crvenu kapicu Mornara, kluba čiju je ispisnicu, za povratak u Crnicu, dugo čekao minulog ljeta!

– Ne znam imaju li kakvih viših interesa, ali znam da se te splitske momčadi, kad igraju međusobno, baš i ne podnose u bazenu! Znam i da smo s POŠK-om igrali ravnopravne utakmice u pripremnom dijelu. POŠK je jedinu pobjedu u ligi ostvario protiv Mornara, koji ima respektabilnu osovinu vratar – bek – sidraš, pa bi s ta dva suparnika trebali odlučivati o drugome mjestu skupine, koje vodi na završni turnir.

Po Šparadi, euroligaš Jadran je favorit splitske skupine Kupa, a makarski Galeb jedini bez realnih šansi za prolaz.
– Nama je najvažniji cilj sezone plasman u A-1 regionalnu ligu. U hrvatskom Kupu nemamo pred sobom imperativa, pa će nam ovaj vikend u Splitu otkriti koliko realno vrijedimo u odnosu na momčadi iz te A-1 lige. Ždrijeb nas je svrstao u skupinu s jednim od tri hrvatska euroligaša, izbjegli smo Jug i Mladost, što ipak daje priliku da se pojavimo na finalnom vikendu. Spremni jesmo, voljni jesmo, ali, za prolazak dalje, nemamo pravo na propuste, poput onih u utakmicama sa Zadrom i Budvom – smatra Šparada.

Iz aktualne Solarisove momčadi, on nije jedini koji je (bio) vezan za Split. Dodatne motive će imati trener Kreković, njegov sin Karlo, ljevoruki Bušelić, pa i još dvojica koji su kratko igrali u Splitu, Štrkalj i Karlo Erak.

Turnir na Poljudu će igrači Solarisa otvoriti sutra, točno u podne, utakmicom s makarskim Galebom. Navečer (19.30) igrat će s Jadranom. U subotu (19.30) čeka ih Mornar, a u nedjelju (12) suparnik im je POŠK.

26. travanj 2024 14:17