StoryEditorOCM
Ostaloopasna kvaliteta zraka

Hvatala je zrak i završila na podu u suzama: Slovenka zbog dima predala meč, organizatori Australian Opena trpe teške kritike

Piše SN
14. siječnja 2020. - 10:53

Kvaliteta zraka u drugom po veličini gradu u Australiji Melbourneu i drugi dijelovima Victorije u utorak je među najlošijima na svijetu zbog dima od požara na sjeveru i istoku zemlje, rekle su vlasti.

Građani Melbournea probudili su se drugi dan zaredom u utorak u gradu s "opasnom" kvalitetom zraka, a do popodneva grad je imao najzagađeniji zrak na svijetu, po svjetskoj bazi podataka IQ Air Visual - pišu Sportske novosti.

"Tijekom noći Melbourne je imao najzagađeniji zrak na svijetu", rekao je viktorijski ministar zdravstva Brett Sutton.

"Ti su uvjeti očigledni kad je temperatura niža i kad se čestice mogu taložiti nisko na tlu", objasnio je.

Zbog dima odgođene su kvalifikacije za Australian Open u utorak ujutro i obustavljeni treninzi manje od tjedan dana uoči otvaranja prvoga teniskoga grand slam turnira godine. Ipak, na kraju su neki mečevi odigrani zbog čega su se na udaru teških kritika našli organizatori Australian Opena. U meču između Dalile Jakupović i Švicarke Stefanie Voegele Slovenka je završila na podu.

Jakupović je nakon dobivenog prvog seta (6:4) u drugom setu kod vodstva Voegele 6:5 predala meč zbog zdravstvenih tegoba. Hvatala je zrak, završila na podu u suzama i strahovala je da će se srušiti. Slovenka je pokušala inhalatorom olakšati si situaciju, ali nije joj pomoglo. Uz liječničku pomoć na kraju je ispraćena s terena.

"Nikada nisam iskusila ovako nešto i zaista sam se uplašila. Uplašila sam se da ću se srušiti i zato sam se spustila na pod jer nisam mogla stajati. Nikada prije nisam imala problema s astmom. Mislim da ovo nije pošteno niti zdravo za nas. Nisam mislila da ćemo igrati danas, ali nismo imali previše izbora. Da nismo izašli na teren možda bi bili kažnjeni", rekla je Slovenka.

Na uvjete se požalio i Britanac Liam Brady koji je glatko poražen od Ukrajinca Ilye Ivaške 6:3, 6:0.

"Kada gubite 3:6, 0:3 trebali biste se osjećati relativno svježe, a ja sam se savijao u pasu i hvatao zrak. Fizička sprema je jedan od najboljih aspekata moje igre, ali definitivno se nisam osjećao sjajno. Jedva su se vidjele zgrade u gradu koliko je bilo zadimljeno", izjavio je Broady nakon poraza.

19. travanj 2024 14:40