StoryEditorOCM
ZanimljivostiMorana Periša

Ona je 'spiritus movens' najposebnijeg Adventa u Hrvatskoj: U Šibeniku guštamo bez plastike

Piše SD
31. prosinca 2019. - 16:18

Dok zagrebački Advent još nije bio spektakularan i razvikan koliko je danas i dok se o ekologiji i dalje razmišljalo kao o nečemu što brine samo hipstere, u Šibeniku su počele pripreme za prvi plastic-free Advent u Hrvatskoj. Bilo je to prije četiri godine, a na čelu inicijative bila je i ostala Morana Periša (31), voditeljica programske produkcije Tvrđave kulture Šibenik.

 

- Prvi Advent u Šibeniku organiziran je 2015. godine, tada pod motom ‘950-a u Šibeniku’, kad smo obilježili ulazak u veliki jubilej od prvog spomena grada, a već sljedeće godine postali smo Adventura - prvi plastic-free adventski sajam u Hrvata.

 

Moj kolega Zoran Erak i ja od početka smo htjeli biti posebni i drukčiji pa smo se zato odmah odlučili za naziv Adventura umjesto Advent u Šibeniku. Mi smo koncept blizak Beču, Strasbourgu i drugim europskim središtima prilagodili mediteranskom gradu, i to se pokazalo kao pravi recept.

 

Najviše se za nas pročulo kad smo izbacili jednokratnu plastičnu ambalažu s Adventa, a lani smo se usmjerili na naše najmlađe građane - kaže Morana.

 

 

 

 

Tako je nastala Adventurica - kreativni poligon koji svojim radionicama na temu ekološke održivosti i recikliranja u 25 dana privuče više od 2000 mališana. Svake godine šibenska Adventura spriječi da više od 100.000 plastičnih čaša završi na otpadu, a sve što se koristi u prodaji i ugostiteljstvu je bio razgradivo.

 

U posljednjih nekoliko godina tim na čelu s Moranom u Šibeniku je uspio stvoriti nove prosinačke navike i uspomene sugrađana poput Fritulade, natjecanja u pripremanju fritula, vrhunske zabave na badnje i silvestrovsko jutro zbog kojih se odgađaju obiteljski ručkovi.

 

- Atmosfera u parkiću usred poslijepodneva toliko je dobra da se ljudima jednostavno ne ide doma! Mislim da to i jest tajna našeg uspjeha - sve ovo radimo s puno ljubavi, a to se prelijeva na naše ugostitelje, glazbenike, umjetnike, svi želimo napraviti nešto lijepo za naš grad. To jednostavno osjetite kad dođete u Šibenik, teško je objasniti riječima - govori Morana.

 

Da se dobra atmosfera itekako osjeti, dokazuju brojke - lani je u prosincu ostvarena 31 posto veća potrošnja u djelatnostima ugostiteljstva i smještaja u usporedbi s godinom prije. Morana je, inače, diplomirani kroatist i komparatist, Filozofski fakultet završila je u Zagrebu, ali u struci gotovo da nije ni radila.

 

- Na projektu Tvrđave sv. Mihovila počela sam raditi još prije njezina otvorenja, a s istim timom ostala sam raditi i na projektu Tvrđave kulture. Sudjelujem u organizaciji koncerata i glazbeno-scenskih događanja na Mihovilu, Tvrđavi Barone, a uskoro i u vođenju programa novouređene dvorane Kina Odeon.
Organiziram i programe na trećoj šibenskoj tvrđavi koja se upravo obnavlja sredstvima iz fondova EU. Velika je čast sudjelovati u transformaciji našeg Šibenika, postali smo glazbena prijestolnica Dalmacije i perspektivnije mjesto za rad i život - tvrdi Morana.

 

 

 

Ona je jedna od rijetkih koja se sa studija u Zagrebu vratila živjeti i raditi u rodni Šibenik i nikad nije požalila. Kako sama kaže, nikad nije pomislila da će joj život u Šibeniku biti ovako uzbudljiv i užurban.

 

- Slobodnog vremena nemam mnogo, ali ga koristim pošteno - na putovanja, kuhanje i sport. Obožavam jedrenje, nekoliko puta tjedno zaigram tenis, često sjednem na bicikl, planinarim, trčim, sport mi je definitivno ispušni ventil i pravi odmor za dušu - otkriva Morana.

19. travanj 2024 13:11