StoryEditorOCM
Zanimljivosti'Šibenska grandeca'

Izabrano sedam kandidatkinja koje su ušle u uži izbor za titulu: Danči, Irena, Ana... a kako se zove četvrta?

18. siječnja 2020. - 11:00

Nakon što su zaključene prijave kandidatkinja za “Šibensku grandecu” 2020., povjerenstvo u sastavu Danijel Mileta, Dinko Škevin, Željko Krnčević, Živana Podrug, Valerio Baranović, Diana Ferić i Katarina Rudan, izabrali su sedam kandidatkinja koje su ušle u uži izbor za ovu prestižnu titulu.

 

Tko su kandidatkinje nećemo otkriti, jer idućeg tjedna počinje njihovo predstavljanje u medijima, pokroviteljima projekta “Šibenska grandeca”, koji je dobro prihvaćen u šibenskoj javnosti.

 

Proglašenje 6. ožujka

 

Da podsjetimo, sve je krenulo krajem 2016. godine iz Udruge “Volim Šibenik”, koja je organizator izbora žene koja svojim radom, kako na radnom mjestu tako i izvan njega, pridonosi podizanju kvalitete života u lokalnoj zajednici ili skupinama kojima je potrebna pomoć i potpora. Jedan od uvjeta da bi bila kandidirana je da živi na šibenskom području ili da je rođena Šibenčanka. Projekt je tada dobio podršku Grada kao i Muzeja grada Šibenika te medija, među kojima su Slobodna Dalmacija i Šibenski list sa svojim portalima.

 

Kao i prethodne tri godine, kandidatkinje će biti predstavljene javnosti, jedna po jedna, a proglašenje četvrte “Šibenske grandece”, koju će na kraju izabrati već spomenuto povjerenstvo, bit će u petak, 6. ožujka, u atriju Muzeja grada Šibenika, s početkom u 18 sati.

 

Kandidatkinje ćemo predstavljati u idućih sedam brojeva “Šibenskog lista”, koji je - kao što vam je već poznato – u prodaji četvrtkom u “paketu” sa Slobodnom Dalmacijom. Podsjetit ćemo da je titulu “Šibenske grandece” prva ponijela dr. med. Danči Mihovilčević, predsjednica Lige protiv raka Šibensko-kninske županije, anesteziologinja u Općoj bolnici Šibenik. Druge, 2018.godine, njome se okitila pedijatrica, docentica i doktorica znanosti Irena Bralić, Šibenčanka sa zagrebačkom adresom, dok je lani “Šibenskom grandecom” proglašena medicinska sestra u mirovini Ana Paić.

 

Žene koje pomiču granice

 

- Cilj ovog projekta je istaknuti žene koje svojim predanim, najčešće samozatajnim radom, “pomiču granice” u funkcioniranju lokalne zajednice te nesebično i volonterski pokreću akcije i rade za dobrobit svih nas, a u javnosti nisu dovoljno prepoznate, kažu u Udruzi “Volim Šibenik”, kojoj je predsjednica Diana Ferić.

 

Prije dvije godine, organizatori izbora “Šibenske grandece” uveli su i proglašenje modne ikone Šibenika, po njihovu izboru, a radi se o ženama koje ne mogu nezapaženo proći šibenskim kalama i skalama jer su besprijekorno i sa stilom odjevene.

 

Prva ikona stila bila je Nada Josipa Škarica, koja svakodnevno, desetljećima, ulicama grada prolazi baš takva. Druga ikona stila je Vanja Dadić, bivša zaposlenica Turističke zajednice Šibensko-kninske županije i turistički vodič. A koja je šibenska dama treća ikona stila, saznat ćemo na večeri proglašenja četvrte “Šibenske grandece”.

16. travanj 2024 21:59