StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPotvrdila policija

Incident na otkrivanju spomenika prvom hrvatskom predsjedniku: netko je uzviknuo 'Tuđman je zločinac', došlo do naguravanja, poletjela i šaka, jedna osoba u bolnici

Piše PSD
10. prosinca 2018. - 19:43

NOVO -  Na svečanosti otkrivanja spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu u Zagrebu, kojem je prisustvovao i državni vrh, dogodio se incident, javlja N1.

Na raskrižju Ulice grada Vukovara i Ulice Hrvatske bratske zajednice došlo je do naguravanja među skupinom okupljenih, a navodno je "pala" i šaka u glavu i to nakon što je netko viknuo "Tuđman je zločinac".

Zagrebačka policija je potvrdila da su na ovoj svečanosti dva puta postupali zbog narušavanja javnog reda i mira i to prvi put u 15 sati, kada je prekršaj napravio muškarac rođen 1957., a koji se još nalazi na ispitivanju u policijskoj postaji, javlja N1.

RANIJE - Uz taktove pjesme Vice Vukova 'Tvoja zemlja' u Zagrebu je otkriven spomenik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, rada akademskog kipara Kuzme Kovačića.

Osim sinova Miroslava i Stjepana na svečanost je stigao cijeli državni vrh. Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u posljednji je čas otkazao dolazak zbog zdravstvenih problema zbog kojih se trenutno nalazi u Klinici za plućne bolesti Jordanovac.

Uoči otvaranja spomenika na raskrižju Ulice Grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice prosvjedovala je nekolicina građana, piše HRT.

Autor spomenika Kuzma Kovačić rekao je ako mu je 'velika radost i čast' biti autor djela koje 'kiparskim jezikom svjedoči o duhovnoj veličini predsjednika Tuđmana'.

- To je kip živoga Tuđmana, onoga koji ostaje s nama. Naoko jednostavna, a uistinu veoma složena kiparska kompozicija - rekao je autor govoreći na početku ceremonije, prenosi N1.

- Riječ je o posebnoj skulpturi koja 'sjaji nadom' koja označuje kraj svih protuhrvatskih snova.

Premijer Andrej Plenković naglasio je da je Tuđman svojim djelovanjem zaslužio i ovakav oblik počasti u glavnom gradu. 

- Bio je politički lider koji je uspio uspješno prepoznati znakove vremena. Svojim okupljajućom, pomirbenom i državničkom politikom postavio je temelje Hrvatske - rekao je Plenković. 

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je kako je cijeli hrvatski narod čekao godinama na spomenik Franji Tuđmanu. 

- Pretrpjevši velika stradanja i opterećen nepravednim stigama hrvatski je narod u bivšoj državi bio osuđen na drugorazredni položaj, naglasila je predsjednica podsjetivši kako se Tuđman izložio progonu jer je znao da se bez žrtve ne može ostvariti ništa veliko te kako je Tuđman znao da se ključni povijesni trenutak ne smije propustiti. 

- Ni trenutka nije zdvajao niti se dao pokolebati u svojim ciljevima, rekla je dodajući i kako Tuđman nakon Oluje nije nadmeno trijumfirao nego je s otvorenom rukom došao u Vukovar.

- Prvi hrvatski predsjednik upisan je u našu povijest kao velikan i zadužio nas je za mnoga stoljeća. Naša je dužnost iskazivati čast njegovoj uspomeni, rekla je predsjednica. 

- Hrvatski narod volio je svoga predsjednika, rekla je Grabar-Kitarović ponavljajući Tuđmanove riječi: "Uvijek i sve za Hrvatsku, a našu jedinu i vječnu Hrvatsku ni za što".

16. travanj 2024 08:56