StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNEVOLJE NA UROLOGIJI

Nestrpljivi pacijent želi što prije kući iz KBC-a Split: 'Skinulo' me s operacije jer nemaju sestara instrumentarki! Pa koliko ću ja dugo biti u bolnici dok me ne operiraju?; Doznali smo u čemu je problem

22. listopada 2019. - 20:20
Sestre instrumentarke imaju vrlo važnu ulogu tijekom različitih zahvata

Hrvatsko zdravstvo, a time i splitsko, bremenito je problemima na koje u svakodnevnom radu nailaze liječnici i medicinske sestre, a zbog toga najviše ispaštaju pacijenti.

– 'Skinulo' me s operacije jer nemaju sestara instrumentarki. Pa koliko ću ja dugo biti u bolnici dok me ne operiraju? Želim da mi obave potreban zahvat i da što prije odem kući. Ne stoji mi se u bolnici – požalio se našoj redakciji jedan od KBC-ovih pacijenata koji je početkom tjedna "zapeo" na Urologiji.

Tragom te vijesti krenuli smo u "potragu" i dobili smo potvrdu iz neslužbenih izvora jer u bolnici vlada svojevrstan zavjet šutnje o ovoj temi. Istina je da je u ponedjeljak na Urologiji na Križinama otpalo pola operacijskog programa jer jednostavno nema dovoljnog broja instrumentarki na odjelu. Na tom bolničkom odjelu radi ih šest, ali se jedna sestra nalazi na rodiljnom dopustu, a dvije su trenutačno na bolovanju.

Budući da prigodom svake operacije u dvorani moraju biti dvije sestre instrumentarke, nije teško zaključiti da se jučer moglo operirati samo u jednoj od dviju dvorana. Treća raspoloživa instrumentarka nije imala svog "para", pa se zbog toga nisu ni smjeli obavljati zahvati u drugoj dvorani.

Jedna od tih dviju instrumentarki u operacijskoj dvorani angažirana je da kolegici dodaje sterilni operacijski pribor, otvara za nju ambalažu u kojoj se nalaze instrumenti, odnosno, kako se to zna reći u medicinskim krugovima, ona "dvori" sestru koja prosljeđuje sterilni pribor liječniku koji obavlja zahvat. Budući da na Urologiji nije bilo dovoljnog parnog broja sestara, operativni zahvati su odgođeni do daljnjeg.

Koliko je operacija prebačeno za iduće dane i tjedne, nismo uspjeli doznati, ali neslužbene informacije govore da su "preskočena" dva veća zahvata ili pet manjih. KBC-u nasušno nedostaje medicinskih sestara, a posebice instrumentarki koje nisu "obične" zdravstvene djelatnice.

Naime, svaka sestra koja želi biti instrumentarka mora najmanje godinu dana odlaziti u operacijsku dvoranu i od svoje starije kolegice (na)učiti svoj posao. Dakle, ne radi se o "instant" djelatnicama, nego o stručnom osoblju.

Uz to, nije naodmet napomenuti kako sestre instrumentarke, kako na Urologiji, tako i u cijeloj bolnici, "padaju s nogu" od posla, bivaju pozivane na hitne operacije tijekom poslijepodnevnih sati i u noći, a nerijetko nakon noćnog rada moraju ostajati i u jutarnjoj smjeni jer ih nema tko zamijeniti. Kada se sve to zna, nije ni čudno da odlaze na bolovanja.

Uprava poručila: Kolegice će dobiti zamjene

- Dio djelatnica je na bolovanju, ali dobit će svoje zamjene. Nadam se da će se kolegice uskoro vratiti na posao.

Jučerašnji program na Urologiji bio je sličan standardnom danu - kaže Marija Grančić, glavna sestra KBC-a.

24. travanj 2024 22:26