StoryEditorOCM

'Trojni pakt' protiv Plenkovića: Kovač će biti kandidat za predsjednika HDZ-a, Stier za potpredsjednika, a vukovarski gradonačelnik za zamjenika

Piše Anita Belak-Krile
24. siječnja 2020. - 09:33

Predsjedništvo i Nacionalno vijeće HDZ-a danas će donijeti odluku o datumu održavanja unutarstranačkih izbora. Sadašnjem predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću mandat prestaje 17. travnja, a članovi HDZ-a trebali bi novog lidera birati u nedjelju 15. ožujka.

Već u subotu, dan nakon što HDZ-ova tijela donesu paket odluka o datumima i pravilima održavanja izbora, javnosti bi se trebao predstaviti i „trojni pakt“ Plenkovićevih oponenata koji će združeno krenuti na aktualnog predsjednika.

Iako je nekadašnji ministar u Plenkovićevoj Vladi i bivši europarlamentarac Davor Ivo Stier lani prvi najavio da će se kandidirati za lidera HDZ-a, čini se, kako je taktički ipak odlučio zaigrati drukčiju igru.

On bi se navodno u subotu trebao izjasniti kao kandidat za potpredsjednika stranke. Miro Kovač, saborski zastupnik koji je bio diplomat te ministar vanjskih poslova u vrijeme Tomislava Karamarka i tadašnjeg premijera Tihomira Oreškovića, bio bi kandidat ove struje za šefa HDZ-a, a vukovarski gradonačelnik Ivan Penava za zamjenika predsjednika HDZ-a. 

Premda će oni nastupiti zajednički, članovi HDZ-a za svakog od  kandidata za predsjednika, potpredsjednike i zamjenika predsjednika glasaju pojedinačno, pa je tako moguće da Andrej Plenković postane opet predsjednik stranke, a da mu zamjenik i potpredsjednik budu iz suprotnog tabora.

Plenković je favorit u utrci za predsjednika, a još nije poznato tko će činiti njegov tim kandidata za potpredsjednike i zamjenika šefa stranke. Ekipa protivnika pak procjenjuje kako u izravnom glasanju članstva HDZ-a, prilične šanse za osvajanje mjesta potpredsjednika i zamjenika imaju Stier i Penava.

Ako bi Stier i Penava prošli kao potpredsjednik i zamjenik, a Kovač izgubio, u budućem vodstvu HDZ-a Plenkoviću bi stalno puhali za vratom. 

Prema stranačkom Statutu HDZ-ovci po izbornim sustavu - jedan član jedan glas - prvo 15. ožujka biraju predsjednika stranke, zamjenika predsjednika te četvero potpredsjednika, a kasnije na Općem saboru izaslanici biraju članove Predsjedništva.

Kako je u razgovoru za naš list objasnio predsjednik saborskog Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić prije Općeg sabora treba održati čak 3.600 lokalnih izbornih skupština za stranačka tijela u općinama, gradovima i županijama za što je potrebno najmanje dva i pol mjeseca. Opći sabor održao bi se nakon što to sve završi, negdje u drugoj polovici svibnja 2020.

Gubitnici iz oba tabora koji ne prođu 15. ožujka na izravnim izborima za predsjednika, zamjenika i potpredsjednike stranke imaju priliku za 'popravni' na Općem saboru gdje se mogu kandidirati za članove Predsjedništva.

Osim onih koji su najavili da će se, tražeći promjene u HDZ-u, natjecati za neku visoku poziciju u stranci u dosadašnjem javnom izjašnjavaju gotovo je cijeli HDZ-ov establišment dao potporu Plenkoviću. Tek ih se nekoliko nije htjelo izjasniti poput splitskog HDZ-ovca Petra Škorića i eurozastupnika Karla Resslera koji je izazvao buru izjavom kako nitko unaprijed nema njegovu bianco podršku.

Kao dugogodišnjeg prijatelja Vladimira Šeksa, upitali smo Branka Bačića je li njemu poznato slaže li se Šeks s izjavom svog posinka Resslera, a on je u razgovoru za Slobodnu odgovorio:

"Razgovarao sam s Vladom i ne bih iznosio detalje našeg razgovora. O Karlu sam već rekao kako je mlad, pametan i obrazovan političar. No, isto tako sam rekao kako Karlo svoj stranački legitimitet crpi iz odnosa sa Andrejem Plenkovićem. Stoga i očekujem da svoju izjavu o a priori bianco podršci dodatno pojasni!"

20. travanj 2024 02:46