StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetprovedena kontrola

Zbog nepoštene prakse jedan od vodećih trgovačkih lanaca drakonski je kažnjen, zbog iste stvari veliku kaznu mora platiti i omiljeni njemački lanac

Piše Vedran Marjanović/novac-hr
24. siječnja 2020. - 12:50

Povevši nad trgovcima oko 200 postupaka i provjera poštivanja Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja dosada je izrekla pet kazni, navodi se u izvješću Ministarstva poljoprivrede.

Najveću kaznu za kršenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi (ZNTP), od milijun i osam tisuća kuna, AZTN je izrekao trgovačkom lancu Plodine koje su, prema rješenju Agencije, u poslovnom odnosu s nizozemskim dobavljačem EKRO BV zloupotrijebile pregovaračku snagu na štetu druge strane, piše novac.hr.

- Plodine su ugovarale rokove plaćanja dulje od 30 dana za svježi proizvod čime su povrijedile odredbu ZNTP-a kojom je određeno da ugovor između dobavljača i trgovaca mora, kao jedan od bitnih sastojaka, sadržavati odredbu o uvjetima i rokovima plaćanja isporučenog poljoprivrednog i prehrambenog proizvoda, pri čemu rok plaćanja ne može biti dulji 30 dana – navodi se u rješenju AZTN-a o spornim odredbama ugovora Plodina i EKRO-a.

Maksimalna kazna za prekršaj ZNTP-a u dijelu za koji su terećene Plodine je tri i pol milijuna kuna. Agencija se odlučila za blažu kaznu, među ostalim, jer su Plodine nakon što je poveden postupak ispravile grešku i sklopile s nizozemskom tvrtkom ugovor s rokovima plaćanja kako ih nalaže ZNTP.

Budući da Plodine mogu sudskim putem poništiti odluku AZTN-a, pokušali smo u ovom trgovačkom centru doznati jesu li podnijeli pripadajuću tužbu, no nismo dobili nikakav odgovor.

U samom postupku pred AZTN-om Plodine su dokazivale kako ih se ne može teretiti za korištenje pregovaračke snage na štetu EKRO-a jer je njihov poslovni partner dio velike nizozemske grupacije VAN DRIE čiji je godišnji promet, istaknuli su, nekoliko puta veći od Plodina i jedan su od najvećih proizvođača teletine na svijetu.

Jednu od većih kazni za nepoštivanje ZNTP-a Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja izrekla i Lidlu te Narodnom trgovačkom lancu koji okuplja osam tvrtki, među ostalim, vinkovački Boso, Trgostil iz Donje Stubice i Gavranović s sjedištem u Zagrebu.

Dok je NTL u dva odvojena postupka za kršenje zabrane nepoštenih trgovačkih praksi ukupno kažnjen s 800 tisuća kuna, Lidl je u jednome postupku zaradio kaznu od 807 tisuća i 500 kuna. Sve tri kazne su zasad nepravomoćne.

Analizirajući dosadašnje učinke Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi, koji je stupio na snagu još u jesen 2017., ali je trgovcima dan rok do sredine 2018. da mu se prilagode, Ministarstvo poljoprivrede ocjenjuje, među ostalim, kako je ZNTP ojačao likvidnost i sigurnost u isporukama proizvođača hrane.

- Posebno je ojačana pozicija proizvođača hrane u odnosu na različite bonuse i neizvjesne iznose bonusa koje će trebati platiti kupcima trgovcima, kao i kod pitanja povrata roba, plaćanja kala i gubitaka nakon preuzimanja proizvoda – ističe Ministarstvo poljoprivrede, koje je provelo anketu među proizvođačima i trgovcima o provedbi ZNTP-a, prenosi novac.hr.

Budući je spomenuta anketa, među ostalim, pokazala kako više od trećine ispitanika smatra kako se nepoštena praksa prebacivanja rizika s trgovaca na proizvođače i dalje nastavlja, u Ministarstvu poljoprivrede najavljuju pripremu izmjena i dopuna ZNTP-a tijekom ove godine.

20. travanj 2024 13:46