stdClass Object ( [id] => 1376033 [title] => Prosvjetari: Nastava mora početi tjedan dana kasnije u rujnu i završiti do polovice lipnja, skratite proljetne praznike! [alias] => prosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kako izgleda nastava? Možete misliti! Svi se znoje, svi se "tope", i učitelji i djeca. Znam vrlo dobro jer ni u mojoj školi do prije koju godinu nismo imali klime. Otvaraj prozore, zatvaraj, djeca dekoncentrirana. A mnoge škole, učionice i sportske dvorane u Dalmaciji i dandanas nisu klimatizirane. Nesnosne vrućine krenu već od petog mjeseca, o početku devetog mjeseca da i ne govorim…

A govori o tome, i to godinama, Sebastijan Troskot, učitelj povijesti u OŠ "Bijaći" u Kaštel Novom i voditelj područnog ureda Split školskog sindikata Preporod, u koji ovih dana ne prestaju stizati pozivi kolega nastavnika i učitelja iz cijele Dalmacije.

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu koji je uputilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a rasprava o predloženoj odluci, kako smo već pisali, trajat će do 13. travnja.

Prosvjetari, osobito s područja Dalmacije, "zasuli" su stranice e-savjetovanja komentarima jer se velik dio njih ne slaže s predloženim datumima - da nastava od jeseni počne vrlo rano, već 2. rujna, kada "pada" prvi ponedjeljak u devetom mjesecu, a završi u srijedu 18. lipnja 2025. godine.

Mnogi kritiziraju i raspored predloženih zimskih (ponovno u dva dijela) praznika, kao i proljetnih, koji se obično pozicioniraju oko Uskrsa pa se rastegnu na oko deset dana, s vikendima.

Zanimljivo je također, kako odmiče e-savjetovanje, da rasporedom (ranog) početka i (kasnog) završetka školske godine te datumima i trajanjem praznika nisu zadovoljni ni učitelji s kontinenta jer, kako kažu mnogi od njih, klimatski uvjeti i velike vrućine i njima su postale neizdrživ problem posljednjih godina.

---

image

U ljetnim mjesecima boravak u učionicama je nesnosan

Duje Klarić/Cropix
---

I jedni i drugi mišljenja su kako bi nastava od jeseni trebala početi tjedan dana kasnije od predloženog datuma (u slučaju iduće nastavne godine 2024./25. to bi značilo od 9. rujna), a završiti nekoliko dana ranije nego što to predviđa prijedlog kalendara, to jest u petak 13. lipnja iduće godine.

To bi trebala ostati praksa i idućih godina, odnosno dio učitelja smatra kako je potrebno zacementirati da nastava i ubuduće počinje barem drugog ponedjeljka u rujnu, a završava najkasnije do sredine lipnja. Imaju i prijedlog kako to učiniti, a pri tom bi mogli "stradati" i neki praznici.

- Ovo je priča koja se ponavlja godinama i nije mi jasno zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja uporno iz godine u godinu radi "copy-paste" školskog kalendara, kako s rasporedom praznika, tako i (pre)ranim početkom školske godine i kasnijim završetkom, koji je posljednjih godina znao prelaziti i 20. lipnja. Uvjeti za održavanje nastave u tim su terminima, osobito u Dalmaciji i Istri, znatno otežani - upozorava učitelj Troskot, koji kaže kako je činjenica da ima i prosvjetara kojima odgovara ovakav "rascjepkani" kalendar, odnosno nastavna godina koja se svako malo prekida nekim praznicima.

- Međutim, nemam objašnjenja za to zašto Ministarstvo školski kalendar planira za ukupno 180 ili 182 nastavna dana, kad znamo da je zakonski minimum za održavanje nastave u našim osnovnim i srednjim školama 175 nastavnih dana. Ako vratite datume u okvire kako to nalaže zakon, možete "uštedjeti" dodatne dane za izmjenu kalendara. Osim toga, ne vidim smisao drugog dijela zimskih praznika krajem veljače, jer to je termin koji je, barem kada je u pitanju Dalmacija, potpuni promašaj budući da rijetko tko od naših učenika u tom terminu ide na skijanje - ističe S. Troskot.

---

image

Sebastijan Troskot ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno ‘rascjepkanoj‘ praznicima‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Ako se već mislilo na "skijaše", kaže on, bolje je bilo ostaviti zimske praznike "u komadu" od tri tjedna, od Božića plus dva tjedna u siječnju, budući da u drugom tjednu siječnja pada tzv. hrvatski skijaški tjedan.

- To je tjedan kada najveći dio učenika i njihovih roditelja ide na skijanje, pa ta djeca ionako izostaju s nastave na početku drugog polugodišta - kaže Troskot. Ima još jedan prijedlog:

- Trenutačno imamo situaciju da nakon jednog tjedna zimskih praznika krajem veljače vrlo brzo dolaze proljetni praznici oko Uskrsa, koji traju više od deset dana, od Velikog četvrtka pa još tjedan dana iza Uskrsa. Ne vidim potrebe za toliko dugim proljetnim praznicima. Dovoljno je da proljetni odmor traje pet dana, recimo od Velikog četvrtka do utorka nakon Uskrsa. Tako bismo dobili još četiri radna dana zbog kojih bi nastavna godina mogla početi tjedan dana kasnije ili ranije završiti – predlaže Sebastijan Troskot.

On je jedan od onih učitelja koji, za razliku od nekih njegovih kolega, ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno "rascjepkanoj" praznicima.

- Time se stalno razbija kontinuitet nastave. Recimo, nakon predugih proljetnih praznika učenike opet trebate pridobiti za red i rad. Oni se prilično opuste, a još ako nakon praznika "uleti" nekakva ekskurzija, Erasmus putovanje, projekti, teško ih je ponovno "zagrijati" za nastavu. A to nikako nije dobro jer ulazimo u sami finiš nastavne godine, kada treba "zagristi" za ocjenu. Učitelji primjećuju kako upravo tada dobivaju najlošije rezultate od učenika - upozorava S. Troskot.

---

image

Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo

Duje Klarić/Cropix
---

S njim se u e-savjetovanju slažu brojni učitelji, koji smatraju da bi se upravo skraćivanjem proljetnih praznika ili ukidanjem trećeg tjedna zimskih praznika u veljači dobilo vremena za pomicanje početka nastavne godine tjedan dana kasnije nego sad (drugi ponedjeljak u rujnu) ili raniji završetak nastavne godine. Na tom su tragu i razmišljanja nekih ravnatelja iz Dalmacije.

- Da, svakako bi bilo dobro kada bi se početak nastave u rujnu pomaknuo za tjedan dana i kada bi nastavna godina mogla završiti ranije u lipnju. Mnogi naši učenici rade u turizmu i bilo bi dobro da mogu dobiti još neko vrijeme da nešto zarade. Ali, ne samo to. Mnogi roditelji tijekom sezone odlaze raditi izvan Splita, a s njima izvan mjesta boravka odlaze i djeca. Trebalo bi na te datume gledati i iz socijalne perspektive - smatra Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split. Ni on ne vidi veliki smisao, primjerice, u dugačkim proljetnim praznicima:

- Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo. Dovoljno je da to bude četiri, pet dana, od Velikog četvrtka do utorka nakon Uskrsa. Jedne godine učenici su se na nastavu s proljetnog odmora vraćali gotovo oko 1. svibnja. Možete misliti što to znači za maturante kojima nastava završava u svibnju i koji su tada imali jedva tri tjedna do kraja nastave - upozorava ravnatelj Bilić.

Hoće li Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatiti što od poruka dalmatinskih prosvjetara, tek treba vidjeti kada završi javna rasprava. Ako se zadrži dosadašnji ritam nastave i praznika, situacija bi mogla biti zanimljiva za dvije godine jer bi nastavna godina 2025./2026. mogla početi još ranije - prvi ponedjeljak u rujnu 2025. godine, naime, pada točno 1. rujna!    

---

Lokalna vlast više ne može krojiti školski kalendar

Unatrag nekoliko godina lokalna vlast, osnivači škola, nemaju više mogućnost sami predlagati školski kalendar za svoje područje, odnosno datume početka i završetka nastavne godine te rasporeda praznika.

Ta je mogućnost postojala od 2011./2012. nastavne godine pa sve do otprilike kraja mandata bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali je zbog nezainteresiranosti lokalnih vlasti za korištenjem te mogućnosti na kraju i ‘ispala‘ iz kalendara.

- I u Splitsko-dalmatinskoj županiji koristili smo prije nekoliko godina tu mogućnost, pa smo 2018./2019. školske godine krenuli tjedan dana kasnije s nastavom (od 10. rujna op.a.) od ostatka zemlje, zbog čega smo imali tjedan dana kraće zimske praznike.

No, kada imate različite kalendare po regijama, onda se događa da ne odrađujete istim tempom nastavno gradivo, što može biti problem, na primjer, za učenike koji odlaze na različita natjecanja iz znanja - prepričava Sebastijan Troskot.

Nije protiv toga da se osnivačima vrati mogućnost samostalnog određivanja kalendara, ali ipak smatra kako bi središnje prosvjetne vlasti, nakon niza godina, trebale izmijeniti kalendar na tragu već izrečenih prijedloga o nešto kasnijem početku i ranijem završetku nastavne godine, uz preraspodjelu termina i trajanja praznika.  

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školski kalendar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [extra_fields_search] => školski kalendar 2 0 6827 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-03-26 13:25:55 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-03-28 07:40:08 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-03-28 07:39:49 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Prosvjetari: Nastava mora početi tjedan dana kasnije u rujnu i završiti do polovice lipnja, skratite proljetne praznike! page_title=Prosvjetari: Nastava mora početi tjedan dana kasnije u rujnu i završiti do polovice lipnja, skratite proljetne praznike! [metakey] => školski kalendar, početak školske godine, školski praznici, sebastijan troskot, [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/03\/26\/15829626.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/15829630.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/15829632.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/26173535.jpg","\/images\/slike\/2024\/03\/26\/19957888.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Duje Klaric\/Cropix","Duje Klaric\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Duje Klari\u0107\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu \u0161kolskog kalendara za idu\u0107u 2024.\/2025. \u0161kolsku godinu<\/p>","","

Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo<\/p>","

U ljetnim mjesecima boravak u u\u010dionicama je nesnosan<\/p>","

Sebastijan Troskot\u00a0ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno \u2018rascjepkanoj\u2018 praznicima\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1234","hd_15829626_1920.jpg":"1920x1080","k_15829626_1280.jpg":"1280x1280","k_15829626_1024.jpg":"1024x1024","k_15829626_640.jpg":"640x640","k_15829626_480.jpg":"480x480","k_15829626_340.jpg":"340x340","k_15829626_220.jpg":"220x220","o_15829626_1280.jpg":"1280x822","o_15829626_1024.jpg":"1024x658","o_15829626_640.jpg":"640x411","o_15829626_480.jpg":"480x308","o_15829626_340.jpg":"340x218","o_15829626_220.jpg":"220x141","h_15829626_1280.jpg":"1280x854","h_15829626_1024.jpg":"1024x683","h_15829626_640.jpg":"640x427","h_15829626_480.jpg":"480x320","h_15829626_340.jpg":"340x227","h_15829626_220.jpg":"220x147","pp_15829626_1280.jpg":"1280x1628","pp_15829626_1024.jpg":"1024x1303","pp_15829626_640.jpg":"640x814","pp_15829626_480.jpg":"480x611","pp_15829626_340.jpg":"340x432","pp_15829626_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1140","hd_15829630_1920.jpg":"1920x1080","k_15829630_1280.jpg":"1280x1280","k_15829630_1024.jpg":"1024x1024","k_15829630_640.jpg":"640x640","k_15829630_480.jpg":"480x480","k_15829630_340.jpg":"340x340","k_15829630_220.jpg":"220x220","o_15829630_1280.jpg":"1280x760","o_15829630_1024.jpg":"1024x608","o_15829630_640.jpg":"640x380","o_15829630_480.jpg":"480x285","o_15829630_340.jpg":"340x201","o_15829630_220.jpg":"220x130","h_15829630_1280.jpg":"1280x854","h_15829630_1024.jpg":"1024x683","h_15829630_640.jpg":"640x427","h_15829630_480.jpg":"480x320","h_15829630_340.jpg":"340x227","h_15829630_220.jpg":"220x147","pp_15829630_1280.jpg":"1280x1628","pp_15829630_1024.jpg":"1024x1303","pp_15829630_640.jpg":"640x814","pp_15829630_480.jpg":"480x611","pp_15829630_340.jpg":"340x432","pp_15829630_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1311","hd_15829632_1920.jpg":"1920x1080","k_15829632_1280.jpg":"1280x1280","k_15829632_1024.jpg":"1024x1024","k_15829632_640.jpg":"640x640","k_15829632_480.jpg":"480x480","k_15829632_340.jpg":"340x340","k_15829632_220.jpg":"220x220","o_15829632_1280.jpg":"1280x874","o_15829632_1024.jpg":"1024x699","o_15829632_640.jpg":"640x437","o_15829632_480.jpg":"480x327","o_15829632_340.jpg":"340x232","o_15829632_220.jpg":"220x150","h_15829632_1280.jpg":"1280x854","h_15829632_1024.jpg":"1024x683","h_15829632_640.jpg":"640x427","h_15829632_480.jpg":"480x320","h_15829632_340.jpg":"340x227","h_15829632_220.jpg":"220x147","pp_15829632_1280.jpg":"1280x1628","pp_15829632_1024.jpg":"1024x1303","pp_15829632_640.jpg":"640x814","pp_15829632_480.jpg":"480x611","pp_15829632_340.jpg":"340x432","pp_15829632_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1274","hd_26173535_1920.jpg":"1920x1080","k_26173535_1280.jpg":"1280x1280","k_26173535_1024.jpg":"1024x1024","k_26173535_640.jpg":"640x640","k_26173535_480.jpg":"480x480","k_26173535_340.jpg":"340x340","k_26173535_220.jpg":"220x220","o_26173535_1280.jpg":"1280x849","o_26173535_1024.jpg":"1024x679","o_26173535_640.jpg":"640x424","o_26173535_480.jpg":"480x318","o_26173535_340.jpg":"340x225","o_26173535_220.jpg":"220x145","h_26173535_1280.jpg":"1280x854","h_26173535_1024.jpg":"1024x683","h_26173535_640.jpg":"640x427","h_26173535_480.jpg":"480x320","h_26173535_340.jpg":"340x227","h_26173535_220.jpg":"220x147","pp_26173535_1280.jpg":"1280x1628","pp_26173535_1024.jpg":"1024x1303","pp_26173535_640.jpg":"640x814","pp_26173535_480.jpg":"480x611","pp_26173535_340.jpg":"340x432","pp_26173535_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1277","hd_19957888_1920.jpg":"1920x1080","k_19957888_1280.jpg":"1280x1280","k_19957888_1024.jpg":"1024x1024","k_19957888_640.jpg":"640x640","k_19957888_480.jpg":"480x480","k_19957888_340.jpg":"340x340","k_19957888_220.jpg":"220x220","o_19957888_1280.jpg":"1280x851","o_19957888_1024.jpg":"1024x681","o_19957888_640.jpg":"640x425","o_19957888_480.jpg":"480x319","o_19957888_340.jpg":"340x226","o_19957888_220.jpg":"220x146","h_19957888_1280.jpg":"1280x854","h_19957888_1024.jpg":"1024x683","h_19957888_640.jpg":"640x427","h_19957888_480.jpg":"480x320","h_19957888_340.jpg":"340x227","h_19957888_220.jpg":"220x147","pp_19957888_1280.jpg":"1280x1628","pp_19957888_1024.jpg":"1024x1303","pp_19957888_640.jpg":"640x814","pp_19957888_480.jpg":"480x611","pp_19957888_340.jpg":"340x432","pp_19957888_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7747110 Threads: 4 Questions: 1563601580 Slow queries: 4769565 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111574178 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/prosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike-1376033 [printLink] => /vijesti/hrvatska/prosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike-1376033?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 382913 [name] => školski kalendar [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolski-kalendar [link] => /tag/skolski-kalendar ) [1] => stdClass Object ( [id] => 457865 [name] => početak školske godine [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => pocetak-skolske-godine [link] => /tag/pocetak-skolske-godine ) [2] => stdClass Object ( [id] => 275058 [name] => školski praznici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => skolski-praznici [link] => /tag/skolski-praznici ) [3] => stdClass Object ( [id] => 636638 [name] => sebastijan troskot [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-04-21 19:02:06 [main_article_id] => 0 [alias] => sebastijan-troskot [link] => /tag/sebastijan-troskot ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školski kalendar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [Important_article] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prosvjetari: Nastava mora početi tjedan dana kasnije u rujnu i završiti do polovice lipnja, skratite proljetne praznike! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/15829626.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Duje Klaric/Cropix [mainImageDesc] =>

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/15829626.jpg [title] =>

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu

Duje Klaric/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/15829630.jpg [title] => Duje Klaric/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/15829632.jpg [title] =>

Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo

Duje Klarić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/26173535.jpg [title] =>

U ljetnim mjesecima boravak u učionicama je nesnosan

Duje Klarić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/03/26/19957888.jpg [title] =>

Sebastijan Troskot ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno ‘rascjepkanoj‘ praznicima‘

Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kako izgleda nastava? Možete misliti! Svi se znoje, svi se "tope", i učitelji i djeca. Znam vrlo dobro jer ni u mojoj školi do prije koju godinu nismo imali klime. Otvaraj prozore, zatvaraj, djeca dekoncentrirana. A mnoge škole, učionice i sportske dvorane u Dalmaciji i dandanas nisu klimatizirane. Nesnosne vrućine krenu već od petog mjeseca, o početku devetog mjeseca da i ne govorim…

A govori o tome, i to godinama, Sebastijan Troskot, učitelj povijesti u OŠ "Bijaći" u Kaštel Novom i voditelj područnog ureda Split školskog sindikata Preporod, u koji ovih dana ne prestaju stizati pozivi kolega nastavnika i učitelja iz cijele Dalmacije.

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu koji je uputilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, a rasprava o predloženoj odluci, kako smo već pisali, trajat će do 13. travnja.

Prosvjetari, osobito s područja Dalmacije, "zasuli" su stranice e-savjetovanja komentarima jer se velik dio njih ne slaže s predloženim datumima - da nastava od jeseni počne vrlo rano, već 2. rujna, kada "pada" prvi ponedjeljak u devetom mjesecu, a završi u srijedu 18. lipnja 2025. godine.

Mnogi kritiziraju i raspored predloženih zimskih (ponovno u dva dijela) praznika, kao i proljetnih, koji se obično pozicioniraju oko Uskrsa pa se rastegnu na oko deset dana, s vikendima.

Zanimljivo je također, kako odmiče e-savjetovanje, da rasporedom (ranog) početka i (kasnog) završetka školske godine te datumima i trajanjem praznika nisu zadovoljni ni učitelji s kontinenta jer, kako kažu mnogi od njih, klimatski uvjeti i velike vrućine i njima su postale neizdrživ problem posljednjih godina.

---

image

U ljetnim mjesecima boravak u učionicama je nesnosan

Duje Klarić/Cropix
---

I jedni i drugi mišljenja su kako bi nastava od jeseni trebala početi tjedan dana kasnije od predloženog datuma (u slučaju iduće nastavne godine 2024./25. to bi značilo od 9. rujna), a završiti nekoliko dana ranije nego što to predviđa prijedlog kalendara, to jest u petak 13. lipnja iduće godine.

To bi trebala ostati praksa i idućih godina, odnosno dio učitelja smatra kako je potrebno zacementirati da nastava i ubuduće počinje barem drugog ponedjeljka u rujnu, a završava najkasnije do sredine lipnja. Imaju i prijedlog kako to učiniti, a pri tom bi mogli "stradati" i neki praznici.

- Ovo je priča koja se ponavlja godinama i nije mi jasno zašto Ministarstvo znanosti i obrazovanja uporno iz godine u godinu radi "copy-paste" školskog kalendara, kako s rasporedom praznika, tako i (pre)ranim početkom školske godine i kasnijim završetkom, koji je posljednjih godina znao prelaziti i 20. lipnja. Uvjeti za održavanje nastave u tim su terminima, osobito u Dalmaciji i Istri, znatno otežani - upozorava učitelj Troskot, koji kaže kako je činjenica da ima i prosvjetara kojima odgovara ovakav "rascjepkani" kalendar, odnosno nastavna godina koja se svako malo prekida nekim praznicima.

- Međutim, nemam objašnjenja za to zašto Ministarstvo školski kalendar planira za ukupno 180 ili 182 nastavna dana, kad znamo da je zakonski minimum za održavanje nastave u našim osnovnim i srednjim školama 175 nastavnih dana. Ako vratite datume u okvire kako to nalaže zakon, možete "uštedjeti" dodatne dane za izmjenu kalendara. Osim toga, ne vidim smisao drugog dijela zimskih praznika krajem veljače, jer to je termin koji je, barem kada je u pitanju Dalmacija, potpuni promašaj budući da rijetko tko od naših učenika u tom terminu ide na skijanje - ističe S. Troskot.

---

image

Sebastijan Troskot ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno ‘rascjepkanoj‘ praznicima‘

Tom Dubravec/Cropix
---

Ako se već mislilo na "skijaše", kaže on, bolje je bilo ostaviti zimske praznike "u komadu" od tri tjedna, od Božića plus dva tjedna u siječnju, budući da u drugom tjednu siječnja pada tzv. hrvatski skijaški tjedan.

- To je tjedan kada najveći dio učenika i njihovih roditelja ide na skijanje, pa ta djeca ionako izostaju s nastave na početku drugog polugodišta - kaže Troskot. Ima još jedan prijedlog:

- Trenutačno imamo situaciju da nakon jednog tjedna zimskih praznika krajem veljače vrlo brzo dolaze proljetni praznici oko Uskrsa, koji traju više od deset dana, od Velikog četvrtka pa još tjedan dana iza Uskrsa. Ne vidim potrebe za toliko dugim proljetnim praznicima. Dovoljno je da proljetni odmor traje pet dana, recimo od Velikog četvrtka do utorka nakon Uskrsa. Tako bismo dobili još četiri radna dana zbog kojih bi nastavna godina mogla početi tjedan dana kasnije ili ranije završiti – predlaže Sebastijan Troskot.

On je jedan od onih učitelja koji, za razliku od nekih njegovih kolega, ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno "rascjepkanoj" praznicima.

- Time se stalno razbija kontinuitet nastave. Recimo, nakon predugih proljetnih praznika učenike opet trebate pridobiti za red i rad. Oni se prilično opuste, a još ako nakon praznika "uleti" nekakva ekskurzija, Erasmus putovanje, projekti, teško ih je ponovno "zagrijati" za nastavu. A to nikako nije dobro jer ulazimo u sami finiš nastavne godine, kada treba "zagristi" za ocjenu. Učitelji primjećuju kako upravo tada dobivaju najlošije rezultate od učenika - upozorava S. Troskot.

---

image

Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo

Duje Klarić/Cropix
---

S njim se u e-savjetovanju slažu brojni učitelji, koji smatraju da bi se upravo skraćivanjem proljetnih praznika ili ukidanjem trećeg tjedna zimskih praznika u veljači dobilo vremena za pomicanje početka nastavne godine tjedan dana kasnije nego sad (drugi ponedjeljak u rujnu) ili raniji završetak nastavne godine. Na tom su tragu i razmišljanja nekih ravnatelja iz Dalmacije.

- Da, svakako bi bilo dobro kada bi se početak nastave u rujnu pomaknuo za tjedan dana i kada bi nastavna godina mogla završiti ranije u lipnju. Mnogi naši učenici rade u turizmu i bilo bi dobro da mogu dobiti još neko vrijeme da nešto zarade. Ali, ne samo to. Mnogi roditelji tijekom sezone odlaze raditi izvan Splita, a s njima izvan mjesta boravka odlaze i djeca. Trebalo bi na te datume gledati i iz socijalne perspektive - smatra Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split. Ni on ne vidi veliki smisao, primjerice, u dugačkim proljetnim praznicima:

- Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo. Dovoljno je da to bude četiri, pet dana, od Velikog četvrtka do utorka nakon Uskrsa. Jedne godine učenici su se na nastavu s proljetnog odmora vraćali gotovo oko 1. svibnja. Možete misliti što to znači za maturante kojima nastava završava u svibnju i koji su tada imali jedva tri tjedna do kraja nastave - upozorava ravnatelj Bilić.

Hoće li Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatiti što od poruka dalmatinskih prosvjetara, tek treba vidjeti kada završi javna rasprava. Ako se zadrži dosadašnji ritam nastave i praznika, situacija bi mogla biti zanimljiva za dvije godine jer bi nastavna godina 2025./2026. mogla početi još ranije - prvi ponedjeljak u rujnu 2025. godine, naime, pada točno 1. rujna!    

---

Lokalna vlast više ne može krojiti školski kalendar

Unatrag nekoliko godina lokalna vlast, osnivači škola, nemaju više mogućnost sami predlagati školski kalendar za svoje područje, odnosno datume početka i završetka nastavne godine te rasporeda praznika.

Ta je mogućnost postojala od 2011./2012. nastavne godine pa sve do otprilike kraja mandata bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, ali je zbog nezainteresiranosti lokalnih vlasti za korištenjem te mogućnosti na kraju i ‘ispala‘ iz kalendara.

- I u Splitsko-dalmatinskoj županiji koristili smo prije nekoliko godina tu mogućnost, pa smo 2018./2019. školske godine krenuli tjedan dana kasnije s nastavom (od 10. rujna op.a.) od ostatka zemlje, zbog čega smo imali tjedan dana kraće zimske praznike.

No, kada imate različite kalendare po regijama, onda se događa da ne odrađujete istim tempom nastavno gradivo, što može biti problem, na primjer, za učenike koji odlaze na različita natjecanja iz znanja - prepričava Sebastijan Troskot.

Nije protiv toga da se osnivačima vrati mogućnost samostalnog određivanja kalendara, ali ipak smatra kako bi središnje prosvjetne vlasti, nakon niza godina, trebale izmijeniti kalendar na tragu već izrečenih prijedloga o nešto kasnijem početku i ranijem završetku nastavne godine, uz preraspodjelu termina i trajanja praznika.  

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Duje Klaric/Cropix Duje Klaric/Cropix Duje Klarić/Cropix Duje Klarić/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Duje Klaric/Cropix

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu

Duje Klarić/Cropix

Proljetni praznici, osobito ako Uskrs bude na kasni datum, traju predugo

Duje Klarić/Cropix

U ljetnim mjesecima boravak u učionicama je nesnosan

Tom Dubravec/Cropix

Sebastijan Troskot ne vidi smisao u nastavnoj godini stalno ‘rascjepkanoj‘ praznicima‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/prosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike-1376033 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b94e8a26840c958e937c413759ed06308c769024 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prosvjetari%3A+Nastava+mora+po%C4%8Deti+tjedan+dana+kasnije+u+rujnu+i+zavr%C5%A1iti+do+polovice+lipnja%2C+skratite+proljetne+praznike%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike-1376033 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fprosvjetari-nastava-mora-poceti-tjedan-dana-kasnije-u-rujnu-i-zavrsiti-do-polovice-lipnja-skratite-proljetne-praznike-1376033 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => školski kalendar [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) [36] => stdClass Object ( [id] => 100 [name] => Important article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 38 [alias] => Important_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskaškolski kalendar

Prosvjetari: Nastava mora početi tjedan dana kasnije u rujnu i završiti do polovice lipnja, skratite proljetne praznike!

Piše Marijana Cvrtila
28. ožujka 2024. - 08:39

Kako izgleda nastava? Možete misliti! Svi se znoje, svi se "tope", i učitelji i djeca. Znam vrlo dobro jer ni u mojoj školi do prije koju godinu nismo imali klime. Otvaraj prozore, zatvaraj, djeca dekoncentrirana. A mnoge škole, učionice i sportske dvorane u Dalmaciji i dandanas nisu klimatizirane. Nesnosne vrućine krenu već od petog mjeseca, o početku devetog mjeseca da i ne govorim…

A govori o tome, i to godinama, Sebastijan Troskot, učitelj povijesti u OŠ "Bijaći" u Kaštel Novom i voditelj područnog ureda Split školskog sindikata Preporod, u koji ovih dana ne prestaju stizati pozivi kolega nastavnika i učitelja iz cijele Dalmacije.

U tijeku je javna rasprava o prijedlogu školskog kalendara za iduću 2024./2025. školsku godinu koji je uputilo Ministarstvo znanosti i obra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 01:14