StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENIK POSTAO GRADILIŠTE

Obrtnici i ugostitelji: 'Grad je mrtav. Radit ćemo samo ujutro'

6. prosinca 2018. - 12:41

Šibenik je, vjerojatno, ovog trenutka najveće gradilište u Hrvatskoj! Ali, ma koliko to bio dobar znak koji govori da grad ulaže u svoju budućnost, toliko ga ti radovi mogu i izravno i neizravno preskupo stajati.
Između ostalog, cijenu bi prvi mogli platiti obrtnici i ugostitelji u šibenskoj Kalelargi, koji su ovih dana najavili rad samo u jutarnjoj smjeni, jer poslijepodne nemaju za koga raditi u mrtvom gradu! No, Grad je tome odlučio doskočiti nizom interventnih mjera...
U samom središtu grada, teška mehanizacija gotovo danonoćno radi, ne samo na Poljani, donedavnom glavnom gradskom parkiralištu, a bivšem omiljenom šetalištu Šibenčana, nego i na Medulićevu trgu u staroj gradskoj jezgri, a iza Nove godine krenut će i, po svoj prilici najobimniji, radovi u glavnoj gradskoj ulici - projekt Aglomeracija Šibenik. Za radove na Poljani trebat će bar dvije godine, a za one u Ulici kralja Zvonimira čak tri!

Ma koliko da je riječ o ulaganju u infrastrukturu bez koje nema napretka, i u osiguranje parkirnih mjesta (podzemna garaža ispod Poljane) kojih u gradu nikad nema dovoljno, a pretpostavka su za revitalizaciju stare jezgre, trebat će sve te radove, buku, nemogućnost normalnog cirkuliranja gradom - preživjeti. Prvi su se digli na noge obrtnici i ugostitelji. Uskoro, čim malo otopli, može se očekivati i nezadovoljstvo iznajmljivača koji su kreditima uređivali apartmane kako bi popravili kućni budžet, a zbog brojnih gradilišta u centru grada, strahuju da bi im mogla propasti sezona.

- Neće biti nikakvih dramatičnih potresa. Neće biti zatvaranja radnji i lokala u poslijepodnevnoj smjeni - optimističan, kao uvijek, tvrdi gradonačelnik. U ponedjeljak je u gradskoj upravi, kaže, održan sastanak s obrtnicima i ugostiteljima iz stare gradske jezgre i dogovoren je niz mjera koje će se poduzeti kako bi im se olakšao život u ovom "tranzicijskom razdoblju".
- Cilj nam je, ne samo zbog radova u gradu, nego i inače, olakšati život i rad u staroj gradskoj jezgri. Prije svega, rasteretit ćemo ih izdatka za spomeničku rentu, tako što ćemo im trošak refundirati - kaže Željko Burić, napominjući da je to samo jedna od mjera.

Štekati na godinu dana

- Nećemo više dopustiti ni samo sezonsko iznajmljivanje štekata, na račun onih koji rade cijelu godinu. Najam štekata bit će moguć najmanje na rok od jedne godine. Osim toga - objašnjava gradonačelnik - neće se više jednako tretirati cijela gradska jezgra kad je u pitanju visina najma štekata ili poslovnih prostora. Stari grad ćemo podijeliti na zone, i neće biti ista cijena za sve, nego će se ona razlikovati od ulice do ulice. Dakle - zaključuje gradonačelnik - nema razloga da se trgovine, uslužne radnje i ugostiteljski objekti zatvaraju u posljepodnevnim satima, pogotovo što počinje Adventura i imat ćemo mjesec dana intenzivnih događanja u gradu, a doček Nove godine organiziran je na čak tri gradske lokacije, s tri bine, kako bi uključili što veći broj ulica u staroj jezgri i dali im priliku da dobro rade. A nakon Nove godine i zimskih praznika, de facto, počinju već pripreme za sezonu - veli Burić.

A kako tek sezonu pomiriti s radovima u centru grada i na glavnoj gradskoj prometnici? Kako umiriti iznajmljivače?
- Bez brige - poručuje gradonačelnik svojim sugrađanima. - Projekt Aglomeracija počinje 7. siječnja i krenut će s gradskih rubova, sa Šubićevca i iz Crnice, a najteži dio ove "priče", iskopavanja u glavnoj gradskoj ulici Kralja Zvonimira, krenut će tek nakon turističke sezone 2019. - kaže šibenski gradonačelnik Željko Burić i smiruje Šibenčane napomenom da na Poljani više neće biti teških građevinskih radova kada krenu oni u Ulici kralja Zvonimira.Dakle, moći će se podnijeti...


Burić:
Nećemo više dopustiti ni samo sezonsko iznajmljivanje štekata, na račun onih koji rade cijelu godinu. Najam štekata bit će moguć najmanje na rok od jedne godine

27. travanj 2024 04:00