StoryEditorOCM
ŠibenikKASNI PROJEKT "TEŽAK" 84 MILIJUNA KUNA

Doznajte što je zapelo u jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibeniku: Studenti, u Palacin ćete ući tek na proljeće 2021.!

18. veljače 2019. - 13:27

Tvrđava svetog Ivana nije jedini šibenski europski projekt koji kasni u realizaciji. Kasni i studentski dom Palacin koji bi trebao biti izgrađen na prostoru istoimene bivše vojarne.

Jedan je to od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibeniku, investicija ukupno vrijedna nešto manje od 84 milijuna kuna, od čega je čak 79,7 milijuna kuna dobiveno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Prema potpisanom ugovoru, realizacija projekta počela je još u ožujku 2017. godine, a novi dom, prema tom istom ugovoru, šibenski studenti trebali bi dobiti za manje od godinu dana - 1. siječnja 2020., kada istječe rok za dovršenje projekta.

 

 

No, budući da Palacin još uvijek nije postao gradilište niti se u ovom trenutku točno može reći kada će se to dogoditi, jasno je da izgradnja novog doma poprilično kasni. Početak radova, naime, bio je najavljen u listopadu prošle godine, ali do današnjeg dana nije raspisan čak ni natječaj za izvođača radova.

Nema straha

Sve je, kako se doznaje, zapelo oko izdavanja građevinske dozvole. Očekivalo se da bude izdana lani u srpnju, no to se dogodilo tek krajem godine - u studenome. Do tog je kašnjenja došlo zbog dodatnog rješavanja imovinskopravnih odnosa, objašnjava Darija Šare, glasnogovornica i članica projektnog tima Palacin, te tvrdi kako unatoč svemu nema razloga za zabrinutost i sumnju u budućnost cijelog projekta nositelj kojeg je Veleučilište u Šibeniku, a partneri su Studentski centar i Grad Šibenik.

- Nismo zabrinuti, ovo su tek mala odstupanja s obzirom na zahtjevnost projekta. Na rokove izdavanja prostornoplanske dokumentacije nismo mogli utjecati, a tijekom postupka izdavanja građevinske dozvole traženo je dodatno rješavanje imovinskopravnih odnosa na katastarskoj čestici na kojoj će se graditi - kaže Šare.

Ističe da je Veleučilište u stalnoj komunikaciji sa Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) te da do sada nije bilo nikakvih primjedbi u vezi s dinamikom provedbe, a nastala kašnjenja, veli, prihvaćena su kao opravdana. Tvrdi kako nema straha ni da bi se europski novac morao vratiti zbog evidentnih kašnjenja, a dobra priprema važna je i da ne bi došlo do dodatnih troškova.

- Rizik povratka odobrenih sredstava postoji ako se projekti ne provode u skladu sa zakonskim propisima RH, a najvažniji takav propis je Zakon o javnoj nabavi. Također, svaka brzopletost u projektiranju i pripremi gradnje može uzrokovati nepredviđene, veće troškove gradnje i dodatna kašnjenja u izvedbi radova - naglašava Šare.

Zbog svega toga, detaljno se priprema natječaj za izvođača radova koji bi, najavljuje Darija Šare, mogao biti raspisan sljedećeg mjeseca.

Uskoro ugovor

- Trenutno smo u fazi pripreme javne nabave za izvođenje radova, što je prilično zahtjevan zadatak koji traži potpunu kontrolu izvedbene dokumentacije prije objave. Nakon završetka provjere izvedbene dokumentacije, u roku od sedam dana pokrenut ćemo javno savjetovanje i dostaviti na provjeru dokumentaciju o nabavi SAFU-u. Nakon zaprimljenog odobrenja, objavit ćemo nabavu radova, vjerojatno, sredinom ožujka. Sama javna nabava trajat će do početka lipnja, a nakon provjere ponuda, odluka o nabavi će se objaviti sredinom srpnja. Ako ne bude žalbi, potpisat će se ugovor s odabranim izvođačem radova.

 

 

Prema tim očekivanjima, radovi na izgradnji novog studentskog doma mogli bi početi krajem kolovoza i trebali bi trajati 18 mjeseci. To znači, ako sve bude teklo prema navedenim očekivanjima, studenti bi u novi dom na Palacinu umjesto 1. siječnja sljedeće godine mogli useliti tek u ožujku 2021. godine.

Izgradnjom studentskog doma Palacin uvelike će se riješiti problem ne samo kapaciteta, nego i kvalitete smještaja šibenskih studenata. Naime, sadašnji studentski dom na Šubićevcu nudi smještaj za samo 80-ak studenata. Uz to, poprilično je daleko od Veleučilišta i menze koji se nalaze na Baldekinu te nisu dobro povezani javnim prometom.

U Šibeniku, prema podacima sa službene web-stranice projekta Palacin, studira nešto više 1100 studenta, od čega ih čak 830 dolazi iz drugih gradova i županija, što znači da smještaj u domu može dobiti manje od 10 posto redovnih studenata. Novi dom na Palacinu imat će ukupno 332 kreveta, raspoređena u 158 dvokrevetnih i 16 jednokrevetnih soba, restoran sa 100 sjedećih mjesta, učionicu, knjižnicu, dnevni boravak, a svojom zelenom fasadom i zelenim krovom, novi dom projektiran je i u skladu sa suvremenim ekološkim trendovima.

Autor idejnog projekta je šibenski arhitekt Zoran Popović, dok je glavni i izvedbeni projekt izradila grupa projektnih tvrtki iz Slavonije: Leko-biro, Ambijent-RST, Eling i Arhigram.

16. travanj 2024 14:03