StoryEditorOCM
ŠibenikCrkvena zvona radosti

Šibenska biskupija svečano obilježila uskrsnuće Kristovo: na oltaru Katedrale kamen iz svetog groba

Piše Joško Čelar
21. travnja 2019. - 15:53

U svim župama Biskupije šibenske  zazvonila su danas crkvena zvona radosti. Krist je poručio da grobna smrt nije kraj.
Slavi se Kristovo uskrsnuće od Knina do otoka, od Murtera do Marine. Tisuće vjernika nakon subotnjega bdijenja pohodilo je svoje crkve i slavilo Isusov dolazak.

 

 


Svečanu euharistiju u šibenskoj prvostolnici sv. Jakova predvodio je biskup mons Tomislav Rogić s biskupom u miru mons Antom Ivasom i brojnim svećenicima. U uvodu propovjedi kazao je vjerničkome mnoštvu, među kojim je bilo i turista, kako je sa hodočašća u Jeruzalem prije dva mjeseca,  gdje je i sam bio s vjernicima,  donesen kamen sa Kristova groba.  Uzdignut je, istaknuo je biskup,  na svetost oltara katedrale kako bi nam poručio da smrt nije završetak jer iza nje dolazi novi život. Kamen se na grobu Isusovu razlomio, a u njemu više nije bilo sina Božjega. Uskrsnuo je za spas svijeta.

 

 


- Svetkovina uskrsnuća Kristova kojeg danas slavimo nadilazi sve proslave i blagdane, i time se naš zemaljski život obnavlja i usmjerava ka vječnosti. Sveti Petar navješćuje Isusovo uskrsnuće i sažima sva Isusova dobročinstva, ozdravljenja i pobjede nad zlom. Apostoli su s Kristom jeli i pili pošto je uskrsnuo od mrtvih. Smrt je pobijeđena i život se vraća Ocu nebeskome u vječnost. I sumnjičavi Toma uvjerit će se da je živ onaj koji je visio na križu. Svemu što je Isus podnio svojim patnjama trebalo je u njegovu grobu, skupa s njim, biti kraj. Ali, grob je osvanuo prazan. Krist je došao učenicima svojim i apostolima i družio se s njima pošto je uskrsnuo. Isus to čini i danas s nama - kazao je, uz ostalo, u propovijedi biskup Rogić.

 

 


Osvrnuo se i na velike muke i patnje suvremenog svijeta - sukobe, ratove, stradanja, smrti, poniženja i osporavanja ljudskih i kršćanskih vrijednosti s jedne strane i vladavinu moći, novca i hedonizma, težnjama za brzim uspjehom i bogaćenjem na uštrb obespravljenih s druge strane.  Isus Krist je, poručio je,  snaga ljubavi koja nas nikada  ne zaboravlja te je svim vjernicima čestitao najveći kršćanski blagdan - Uskrs i zaželio da ostanu u milosti Božjoj.

25. travanj 2024 02:19