StoryEditorOCM
ŠibenikRazgovor s povodom

Ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić: "Podigli smo cijene, ali smo i dalje među najjeftinijim u državi."

Piše Katarina Rudan
16. kolovoza 2019. - 21:05

Od 1. lipnja ove godine povećana je cijena smještaja korisnika u jedinom domu za starije i nemoćne osobe u gradu Šibeniku, kojemu je osnivač Šibensko-kninska županija. Bio je to povod za razgovor s ravnateljem ustanove Tomislavom Ninićem, a dotaknuli smo se i drugih tema važnih za daljnji razvoj i stvaranje kvalitetnijih uvjeta za život i boravak osoba treće životne dobi u Cvjetnom domu.


- Treba odmah istaknuti da smo mi ustanova socijalne skrbi kojoj je profit strana riječ, što znači da prihodi i rashodi u našem godišnjem financijskom planu u konačnici moraju biti jednaki, odnosno na „nuli“. Cijenu smještaja nismo podignuli da bismo zaradili, već je nekoliko čimbenika zašto smo to morali učiniti. Prvo, došlo je do povećanja cijene električne energije i usluge prikupljanja i odvoza komunalnog otpada što je povećalo naše troškove i, drugo, morali smo ispuniti obveze iz kolektivnog ugovora s djelatnicima u socijalnoj skrbi.

To znači da smo u ožujku našim zaposlenicima bili obvezni povećati plaću za tri posto, a u listopadu slijedi još za dva posto. To su razlozi zbog kojih se stvorila „rupa“ u našem planu za 2019. godinu u iznosu od oko 700.000 kuna i jedino rješenje je bilo povećati cijenu smještaja našim korisnicima. Inače, plan prihoda i rashoda za ovu godinu bio je 17 milijuna kuna, a sada ćemo morati ići na rebalans zbog povećanja cijene smještaja i on će za ovu godinu u konačnici iznositi 17,6 milijuna kuna.

Mjesečno 200 kuna više

U usporedbi s cijenama smještaja ostalih domova u Hrvatskoj kojima je osnivač država, grad ili općina, u koju grupaciju pripada Cvjetni dom?
- Izuzetno važno je kazati da smo i uz ovo povećanje među najjeftinijim domovima u Hrvatskoj. Išli smo na linearno povećanja od 200 kuna po korisniku i prema novom cjeniku smještaj osobe u nepokretnoj kategoriji iznosi 3500, u pokretnoj je 2800 ili 2900, te dementnih i osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti je 3900 ili 4000 kuna. Ova razlika od stotinu kuna odnosi se na broj kreveta u sobi. Na primjer, domovi u Rijeci kojima je osnivač država, županija ili grad, skuplji su od našeg za 300 ili 400 kuna, a domovi u Zagrebu i daleko više.

Moram naglasiti da je, zahvaljujući bivšoj ministrici Nadi Murganić, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, nakon punih 18 godina povećalo plaćanje za ugovorene korisnike, s 2000 na 2700 i 2800 kuna mjesečno. Radi se o osobama koje u dom dolaze na temelju rješenja centara za socijalnu skrb, a imaju vrlo mala ili nikakva primanja, nemaju djecu i nikakvu imovinu te spadaju u kategoriju socijalno ugroženog stanovništva. Zahvaljujući tomu, a mi imamo 60-ak takvih korisnika, nismo morali povećati cijenu smještaja korisnicima koji u Dom dolaze direktnim potpisivanjem ugovora s ustanovom za 400 kuna, nego samo za 200 kuna, u odnosu na cijenu do 1. lipnja. Time smo uspjeli doći do nekih 600.000 kuna, a ostatak ćemo pokušati riješiti uštedama.

Fali još 100 tisuća kuna

Znači, na „nečemu“ morate uštedjeti 100 tisuća kuna. Kako je to moguće?
- Svakako, kvaliteta usluge korisnika ostaje ista i u tom smislu nema nikakvih promjena. Pojasnio sam zašto smo morali dignuti cijenu, a pokušat ćemo uštedjeti na energentima, nafti i električnoj energiji. Priželjkujemo da zima bude blaga te da manje potrošimo nafte, a u budućnosti kad se realizira projekt energetske obnove zgrade i priključimo se na gradski plinovod, uštede će biti znatno veće. Projekt energetske obnove vrijedan oko 9,3 milijuna kuna je napravljen, sredstva su osigurana i kad prođe sezona ljetnih godišnjih odmora, raspisat ćemo natječaj za izvođača radova. Ako sve bude išlo prema planu, radovi na energetskoj obnovi mogli bi početi krajem ove ili početkom slijedeće godine.


Što je s najavljenim uređenjem prostora u prizemlju zgrade Cvjetnog doma za smještaj osoba oboljelih od Alzheimerove bolesti?
- Zahvaljujući našem osnivaču, Šibensko-kninskoj županiji, koja je osigurala financijska sredstva projekt je napravljen. Obišli smo nekoliko ustanova u Zagrebu koje imaju uređene posebne jedinice za osobe oboljele od Alzheimera i na temelju viđenog i njihovih iskustava, uz određena poboljšanja nekih situacija, napravljen je projekt. Za uređenje prostora u kojem bi moglo biti smješteno 12 osoba procjena je da treba uložiti oko dva milijuna kuna. S obzirom na to da idemo u projekt energetske obnove, trenutno nismo u mogućnosti financirati i ovaj, ali duboko se nadam da ćemo u sljedeće dvije ili tri godine moći to napraviti. Time bi naša ustanova dobila zaista reprezentativan prostor za osobe oboljele od te teške bolesti, s dobrom brigom i skrbi naših sestara i njegovateljica.


Na 314 korisnika 120 zaposlenih


Koliko je kapacitet Doma i koliko je radnika? Imate li dovoljno medicinskih sestara i njegovateljica?
-Trenutno imamo 120 zaposlenih, što je najveći broj od kad dom postoji. Nekad je ova ustanova funkcionirala i s 80 radnika, ali je bilo nužno povećati medicinsko osoblje sve u cilju većeg standarda i kvalitetnije usluge. Povećali smo broj medicinskih sestara i njegovateljica na ukupno 60, imamo pet fizioterapeuta i na njih smo jako ponosni, kao i na sve ostale djelatnike. Dom je kapaciteta 314 korisnika, a od tog broja je 80 pokretnih i isto toliko polupokretnih, dok je najviše stacionarnih korisnika. Inače, u ovom trenutku imamo 950 prijava za smještaj u dom, a liste čekanja su najveće upravo za stacionar. Zbog toga smo mišljenja da bi trebalo smanjiti broj pokretnih korisnika, a povećati polupokretni i stacionarni dio doma, jer su potrebe naših sugrađana za tim smještajem daleko veće.


Najviše Šibenčana


Tko su i odakle dolaze „stanovnici“ Cvjetnog doma?
- Uz naš, Županija je osnivač i Doma za starije i nemoćne osobe Knin, a imamo i Dom u Oklaju koji je osnivač država. Prirodno je da u dom gravitiraju osobe s područja na kojem se nalazi, pa tako naš dom „pokriva“ širi šibenski prostor: od Vodica, Primoštena i Rogoznice, pa i jednog dijela Drniša. Također, prije nepuna dva mjeseca potpisali smo novi ugovor s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku po kojem u naš dom može biti smješteno 60 korisnika rješenjem centara za socijalnu skrb iz cijele Hrvatske. Oko 90 posto ih je s područja naše županije, ali smo, ako ima slobodno mjesto, obvezni smjestiti i osobu iz neke druge županije, ako nema mjesta u njihovu domu.

22. travanj 2024 00:24