StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Problem s obnovom dječjeg vrtića Vidici: Požežani stali na pola puta, mogu li Splićani završiti posao?

Piše šibenski.hr
15. siječnja 2020. - 13:55

Za razliku od prije dvije godine, kada je po objavljenom javnom natječaju na adresu šibenske Gradske uprave pristiglo pet ponuda za obnovu centralnog dječjeg vrtića Vidici, ovaj put je za završetak obnove pristigla samo jedna ponuda i to splitske firme Reliance d.o.o. na iznos od 2.969.036,05 kuna s uključenim PDVom. Ponudu sada trebaju pregledati gradske stručne službe.

'Projekt inženjering d.o.o. iz Požege je prije dvije godine bio najpovoljniji na javnom natječaju i dobio posao cjelokupne energetske obnove dječjeg vrtića Vidici, no tijekom radova zapali su u poteškoće i nisu uspjeli konzumirati cjelokupni ugovor. Praktički polovica radova je ostala nedovršena što javnoj ustanovi za predškolski odgoj Šibenska maslina stvara probleme u svakodnevnim aktivnostima. Poštujući sve zakonske procedure, a koje zahtijevaju i određeno vrijeme, u dogovoru s nadležnim ministarstvima koja su nam svojedobno dodijelila bespovratna sredstva, krajem prošle godine raspisali smo natječaj za završetak radova. Očekujem da ovi radovi, ako se prihvati ponuda firme Reliance d.o.o. s kojom smo već uspješno surađivali na obnovi javnih objekata, budu gotovi do ovog ljeta.', kazao je zamjenik gradonačelnika Šibenika, mr.sc. Danijel Mileta.

Podsjetimo, Grad Šibenik je prije nekoliko godina pripremio projekt energetske obnove centralnog dječjeg vrtića Vidici te ga prijavio na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva 'Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja'. Ministarstvo je putem Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje obnove s 1.581.600 kuna. Nakon toga je isti projekti prijavljen i na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, gdje je Grad Šibenik osvojio još 1.379.287 kuna.

Objekt vrtića je kompleksan i sastoji se iz 3 dilatacije u više kubusa, katnosti suterena, prizemlja i 2 kata, ukupne građevinske površine 2410 m2. U suterenu zgrade su kotlovnica, kuhinja, skladišta i pomoćni prostori. Ostale etaže sadrže vrtićke grupe sa svim potrebnim popratnim sadržajima, prostorijama za upravu i administraciju. U 30-godišnjem vijeku trajanja u održavanje zgrade uloženo je vrlo malo. Ondašnja tehnologija i starost, te vrlo malo ulaganje u održavanje, učinili su zgradu derutnom pa i neadekvatnom današnjim potrebama i normama. Vanjska stolarija je izvorno aluminijska bez prekida termičkog mosta s ostakljenjem iz jednostrukog stakla. Podovi na tlu nedovoljno su izolirani, a horizontalna hidroizolacija je izgubila svojstva te su podovi počeli vlažiti uslijed kapilarne vlage. Ta pojava je izazvala kroz godine bubrenje i dizanje parketa. Podovi i slivnici neprohodnih i prohodnih terasa su bili dotrajali pa je vlaga probila na plafonima i vertikalama slivnika. Zbog svega toga je objekt svrstan u energetski razred C, a cjelokupnom obnovom bi bio podignut u razred A.

U obnovi energetskih svojstava ovojnice treba se izvršiti više vrsta radova na pojedinim dijelovima objekta i to: sanacije ravnih i kosih krovova, fasadnih zidova, podova i dijela unutarnjih prostora, te zamjena sve postojeće vanjske stolarije visokoenergetski učinkovitom. Prozori se trebaju izraditi iz PVC profila s prekinutim toplinskim mostom, čeličnim ojačanjima profila i minimalno šest komora. Za ostakljenje se primjenjuje izolacijsko staklo punjeno sa plinom argonom od kojih jedno staklo ima na svojoj površini nanesen LOW-E premaz. Neprohodne terase iznad negrijanih prostora s gornje i donje strane se toplinski izoliraju s 2 cm kamene vune da bi se izbjegli toplinski mostovi. Na gornjoj strani dodatno se izvodi i hidroizolacija u svim potrebnim slojevima. Neprohodne terase iznad grijanih prostora se s gornje strane toplinski izoliraju s slojem kamene vune 15 cm. Iznad toplinske izolacije dodatno se izvodi i hidroizolacija u svim potrebnim slojevima, dok se kod prohodnih terasa iznad grijanih prostora postavlja beton u padu i keramičke pločice.

Kosi krov je AB ploča hidroizolirana s bitumenskom izolacijom u čijim su presjeku toplinska izolacija iz okipora 4 cm te gips kartonska ploča. Energetsko poboljšanje postiže se dodatnim pokrovom iz izolirajućih trapeznih panela punjenih kamenom vunom, debljine 12 cm. Postojeći slojevi poda će se ukloniti, te na obnovljenu hidroizolaciju postaviti 7 cm XPS-a. Sadašnji zidovi iz betona debljine 20 cm obloženi su s 2 cm okipora koji je zaštićen zidom iz pune opeke i ožbukan s vanjske strane. Predviđena je toplinska sanacija fasadnih zidova sa ETICS sustavom iz ploča kamene vune debljine 10 cm. Oko vrata i prozora postavlja se kamena vuna debljine 2 cm zbog prekida toplinskih mostova, a radi osiguranja nižih dijelova fasade od mehaničkih oštećenja u visini prve ploče postaviti će se XPS.

'Paralelno s ispunjenjem zakonske obveze i razdvajanjem gradskih vrtića u dvije ustanove, krenuli smo u izgradnju i obnovu vrtićkih objekata. Izgradili smo potpuno novi dječji vrtić Smilje na Jamnjaku, zatvorili neuvjetni vrtić Varoš, obnovili Kućicu na Baldekinu, Građu i Šibenske tiće, uredili novi okoliš Vesla u Zatonu i uskoro krećemo s natječajem za izvođača radova dječjeg vrtića Ljubica u Crnici.', zaključio je Danijel Mileta.

 

19. travanj 2024 18:12