StoryEditorOCM
ŠibenikVozači oprez!

Svim raspoloživm uređajima i opremom za nadzor i kontrolu prometa plavci će danas nadzirati lokacije na kojima se najčešće događaju teške prometne nesreće

Piše K.R.
22. siječnja 2020. - 09:06

Iz Policijske uprave šibensko-kninske izvijestili su da će se u srijedu, 22. siječnja, provoditi preventivno-represivna ciljana akcija usmjerena na nadzor brzine kretanja vozila, a sve s ciljem podizanja razine sigurnosti u prometu na našem području.

- U nadzor prometa tijekom ovog vremena će biti uključen maksimalni broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaju i oprema, koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa. Policijski službenici će vozače nadzirati na lokacijama koje se statistički, ali i iskustveno pokazuju kao ugrožene u pogledu činjenja prometnih prekršaja ove vrste, a i prometnih nesreća zbog nepropisne brzine kretanja vozila.

Na nužnost ovakve ciljane akcije u prometu upućuju i naši statistički pokazatelji prema kojima bilježimo negativan trend porasta broja prometnih nesreća uzrokovanih nepropisnom i neprilagođenom brzinom tijekom protekle godine, kada je evidentirano 290 ovakvih prometnih nesreća, od kojih 116 s ozlijeđenim i 8 sa smrtno stradalim osobama, nasuprot ukupno 274 takve prometne nesreće tijekom 2018.godine, od kojih 128 s ozlijeđenim osobama i 7 sa smrtno stradalim osobama.

Bitno je napomenuti da bilježimo znatan porast broja utvrđenih i sankcioniranih prekršaja nepropisne brzine kojih je protekle godine zabilježeno 8703, odnosno 45,8 posto više nego 2017.godine kada je utvrđeno i sankcionirano 5970 takvih prekršaja, navodi se u priopćenju.

Navedeni statistički podaci  ukazuju na činjenicu da i pored represivnih akcija policije, koje su vid prevencije prema neodgovornim vozačima, i dalje se bilježi  znatan broj prometnih nesreća kojima je uzrok nepropisna i neprilagođena brzina, a koje za posljedicu imaju teška stradavanja i sa smrtnim posljedicama.

Zbog toga iz PU šibensko-kninske ponovo upozoravaju vozače da brzinu kretanja svojih vozila prilagode osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti, atmosferskim prilikama, gustoći prometa, poštujući propisana ograničenja brzine, da ne upravljaju vozilom ako su pod utjecajem alkohola ili droga, da koriste sigurnosne pojaseve i da ne koriste mobitele tijekom vožnje, jer samo odgovorno ponašanje je garancija sigurnosti u prometu.

 

 

 

 

 

 

24. travanj 2024 19:17