StoryEditorOCM
ŠibenikVažna obljetnica

Druženje sudionika prvog postrojavanja pričuvnog sastava policije s područja nekadašnje općine Šibenik, koje se dogodilo 21.siječnja  1991., u Primošenu i Pirovcu

Piše K.Rudan
25. siječnja 2020. - 15:27

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod središnjeg križa na gradskom groblju Kvanj, služenjem mise zadušnice u crkvi sv. Ante na Šubićevcu, na kojoj su pročitana imena 85 poginulih i preminulih dragovoljaca, te druženjem u crkvenoj dvorani, u subotu je obilježeno 29 godina od prvog postrojavanja pričuvnog sastava policije s područja nekadašnje općine Šibenik. Dogodilo se to 21. siječnja 1991. godine u hotelu Marina Lučica u Primoštenu i pirovačkom hotelu Miran. Na obilježavanju godišnjice nije bilo političkih i inih govora, već je to bila prigoda da se ponovo susretnu suborci i prisjete kako se i zašto sve tada moralo odigrati. 

- Početak devedeset i prve  jedno je od najturbulentnijih vremena u novijoj hrvatskoj povijesti. Te godine, 9. siječnja,  održana je sjednica predsjedništva SFRJ u Beogradu na kojoj je donesena naredba o razoružanju rezervnog sastava hrvatske policije u roku od deset dana, koju su proglasili paravojnom formacijom. Vrhunac krize je od 21.do 25. siječnja kada se održava nova sjednica predsjedništva SFRJ na kojoj je trebalo tu odluku potvrditi. Važno je podsjetiti da je rezultat tih razgovora i pregovora u Beogradu dogovor da se JNA vrati u vojarne od 27. siječnja u 12 sati, a pričuvni sastav hrvatske policije demobilizira i vrati kućama. Za vrijeme te velike krizne situacije, pričuvni sastav policije mobiliziran je i od 21. do 25. siječnja i nalazili smo se na dvije lokacije - u hotelu Miran u Pirovcu i Marinoj Lučici u Primoštenu kako bi djelovali ukoliko bude potrebno, kaže koordinator ovog okupljanja Paško Erak, jedan od sudionika i svjedoka tog vremena.

Dodaje da su u prvoj polovici 1991., važni događaji i početak travnja kad je na šibensko područje stigao još jedan kontingent naoružanja s 240 pušaka, te 2. svibnja, kad se dogodio pokolj u Borovu selu, nakon kojeg kreće obrana tog dijela Hrvatske, a time i Hrvatske u cjelini.

- Tada smo ponovo mobilizirani i ostali smo uključeni u sve aktivnosti obrane do daljnjega. Podsjetit ću da su 28.lipnja 1991., svi koji su zadužili oružje raspoređeni u hotele Niko u Solarisu, Raduča u Primoštenu te u skradinsko odmaralište. Mjesec dana kasnije, točnije, 24. srpnja, dolazi do podjele pričuvnog sastava policije. Trideset posto ostalo je u pričuvnom sastavu policije, dok 70 posto prelazi u Zbor narodne garde(ZNG),koji kasnije dobiva naziv 113. brigade HV-a. Kako se brigada ustrojavala, preuzimala je položaje u skardinskom zaleđu koje je do tada držala policija i to uglavnom njezin pričuvni sastav. Policija dobiva nove zadaće: blokadu vojarni tadašnje JNA i formiranje kontrolnih policijskih punktova na prilazima Šibeniku i u samom gradu – kaže Erak.

 

24. travanj 2024 08:17