StoryEditorOCM
ŠibenikBORBA PROTIV RAKA MATERNICE

Kiša ih nije spriječila; Šibenčani razgrabili grančice mimoza 

25. siječnja 2020. - 18:56

U sklopu Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice i u Šibeniku je u subotu obilježen 13. dan mimoza, hrvatski nacionalni dan u prevenciji raka vrata maternice.

Na štandu ispred trgovačkog centra City Life predstavnice Lige protiv raka Šibensko-kninske županije i županijskog Zavoda za javno zdravstvo, prodavali su grančice mimoza. Cijenom od 10 kuna građani su tako imali priliku dati svoj doprinos u borbi protiv zloćudne bolesti. Neki su uz to dali i svoj dobrotvorni prilog, a koliko će novca ukupno sjesti na račun županijske Lige, bit će poznato ovih dana.

Odaziv Šibenčana akciji bio je velik, unatoč oblačnom i kišovitom vremenu kada mnogi umjesto izlaska u grad biraju ostanak kod kuće.
Cilj akcije, podsjetila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Diana Dulibić je podizanje razine svijesti žena, ali i njihovih partera, o važnosti redovitih ginekoloških pregleda i cijepljenja protiv humanog papiloma virusa HPV-a. Ukratko, prioritet je briga za vlastito zdravlje, istaknula je Dulibić.

– Čini se da jača svijest o važnosti preventivnih pregleda. Nacionalni program ranog otkrivanja raka vrata maternice prestao se službeno provoditi 2016. godine, ali je sada ponovo aktiviran u Virovitičko-podravskoj županiji gdje se provodi kao pilot program. Naravno, preporuka je da žene same jednom godišnje idu kod svojih liječnika na pregled te da obave papa test koji pomažu u ranom otkrivanju raka vrata maternice – kazala je Dulibić.

Županijski Zavod za javno zdravstvo, dodala je, provodi i nacionalne programe ranog otkrivanja raka dojke i debelog crijeva.
– Što se tiče raka dojke mi smo u našoj županiji na razini od 40 do 50 posto odziva onih koji su pozvani. Lani smo radili i dodatne preglede. Budući da mamograf imaju samo Šibenik i Knin, organizirali smo u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom pokretni mamograf za Daniš, kako bi on takav pregled bio dostupniji i ženama tog područja – kazala je Dulibić.

 

19. travanj 2024 01:14