StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac

Gradi se novi dječji vrtić ‘Mendula’: U objekt vrijedan više od sedam milijuna kuna mališani će ušetati najesen

Piše Katarina Rudan
9. siječnja 2020. - 14:16

Krajem rujna prošle godine počeli su radovi na izgradnji objekta Dječjeg vrtić “Mendula” u Pirovcu. Zbog loših vremenskih uvjeta planirana dinamika radova nije se mogla pratiti, no sve je moguće nadoknaditi, drži pirovački načelnik općine Ivan Gulam.

 

-Temelji i prva ploča su gotovi i ovih dana, nakon povratka s blagdanskog odmora, radnici će nastaviti s radovima. Plan je otvorenje vrtića na jesen, kad počne nova pedagoška godina. U smislu rokova, gledamo da sve do tada bude gotovo i spremno za prihvat djece. O tom projektu se priča već desetljećima, a ono što je posebno važno je da izgradnjom novog vrtića konačno dobivamo i jaslice koje do sada nismo imali. Naravno, izuzetno mi je drago da se projekt vrtića financira iz EU fondova, tako da samo Općinu investicija neće previše opteretiti.

 

Nepovratnih 5,3 milijuna kuna

 

Moram također naglasiti da je proračun za 2020. godinu u iznosu nešto većem od 19,7 milijuna, koji je koncem prošle godine usvojen jednoglasno, ujedno i najviši od osnutka općine te za Pirovac znači nastavak svih važnih aktualnih projekata od kojih je najveći izgradnja i opremanje novog dječjeg vrtića. Proračunom se jasno vidi da se i dalje planiramo razvijati uz korištenje značajnih EU sredstava u čemu smo, vjerujem, jedna od uspješnijih lokalnih samouprava - rekao nam je Gulam.

 

Općina Pirovac je za projekt dječjeg vrtića, koji se gradi nadomak tamošnje zgrade osnovne škole, dobila 5,3 milijuna kuna nepovratnih sredstava kroz mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Ukupna vrijednost projekta i ugovoreni radovi na izgradnji iznose oko 7,1 milijun kuna. Općina planira ovog ljeta kandidirati projekt i na sredstva Fonda za sufinanciranje EU projekata i zatražili dodatnih 1,6 milijuna kuna kako bi što manje morali izdvojiti iz vlastitog proračuna.

 

- Ako prođemo, a vjerujem da hoćemo, iz općinskog proračuna morat ćemo izdvojiti samo 200 tisuća kuna. U međuvremenu, proveli smo i natječaj za opremanje vrtića u vrijednosti oko 750 tisuća kuna i sad čekamo odluku o odabiru najpovoljnijeg ponuđača - govori Gulam.

 

Upitan što će se dogoditi ako ne dobiju planiranih 1,6 milijuna kuna, odgovara da su i za tu mogućnost spremni.
- Ako se to dogodi, iz našeg proračuna morali bismo sudjelovati s ukupno dva do dva i pol milijuna kuna, umjesto s 800 tisuća do milijun kuna. Preživjeli bismo, ali bilo bi nam daleko draže da dobijemo tih 1,6 milijuna. Kako god bilo, završetak izgradnje dječjeg vrtića neće doći u pitanje, jer predviđeno ostvarenje raspoloživih sredstava iz 2019. godine, odnosno višak prihoda, iznosi oko dva milijuna kuna - navodi Gulam.

 

Dvosmjenski rad

 

Dok se ne presele u novi objekt, pirovački mališani i dalje će boraviti u prostoru, u prizemlju zgrade u kojoj je i općinska uprava, u kojem nemaju idealne uvjete za boravak. Općinska vlast se 2018. godine pobrinula da poboljša stanje i uvjete boravka, zahvaljujući europskim sredstvima i projektu “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja”, a koji se financira iz Europskoga socijalnog fonda.

 

- Povukli smo nešto više od 1,8 milijuna kuna, uveli dvosmjenski rad, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još odgojiteljica. Projekt se provodi dvije godine i nastavit ćemo s njim i u novom objektu. Inače, novi vrtić je projektiran za 60 djece, dvije vrtićke i jednu jasličku skupinu, prema svim pedagoškim standardima. Dakle, 30 kvadrata bruto površine po djetetu i vjerujem da ćemo time zadovoljiti potrebe sljedećih dvadesetak godina. Trenutno u Pirovcu imamo oko 40-ero djece koja pohađaju vrtić, a bude li potrebno, vrtić koji gradimo na dvije etaže moći će se nadograditi - na kraju će načelnik Gulam.

24. travanj 2024 15:12