StoryEditorOCM
ŽupanijaRogozničani na nogama

Bačve pune betona sa željeznim šiljcima na dnu mora: ilegalci perfidno tamane riblji fond

Piše Vedrana Stočić
15. siječnja 2020. - 18:48

Loveći nedavno u rogozničkom akvatoriju, kaštelanski je ribar Antun Frančić umjesto ribe izvadio bačvu punu betona i metalnih šiljaka. Šteta na ribarskom alatu je, kako tvrdi Frančić, 100 tisuća kuna.

 

Priču o bačvi i kaštelanskom ribaru otvorila je emisija “More” HRT-a, da bi se o tome ovih dana raspisali portali i grupe na društvenim mrežama. U nju se uključio Petar Baranović, bivši saborski zastupnik, svojedobno predsjednik sindikata ribara i profesionalni ribar koji smatra da je bacanje bačvi punih betona sa željeznim šiljcima protuzakonito, necivilizirano i podmuklo.

 

- Pojedinci na taj način žele sačuvati ribolovno područje samo za sebe - smatra Baranović.

 

Priča je uzburkala duhove i Rogoznici, a rogozničko Sportsko-ribolovno društvo “Gof” odlučilo je rasvijetliti priču sa svih strana i stati na kraj poluistinama. Uputili su poduži dopis ministrici poljoprivrede Mariji Vučković i Upravi za ribarstvo, a oglasili su se i propćenjem za medije kako bi smirili razbuktale strasti i razjasnili nimalo ugodnu priču o bačvama i krivolovu.

 

Apeli ministarstvu

 

Ribolovno društvo “Gof” godinama uspješno skrbi o ribljem fondu u rogozničkom akvatoriju, svake godine organiziraju i po nekoliko ekoloških akcija čišćenja podmorja, stoga se oštro protive bacanju u more bilo kakvog otpada, pa tako i bačvi punih betona, ali isto tako već godinama upozoravaju na koćarice koje ilegalno ruju po rogozničkim zatvorenim uvalama nemilosrdno uništavajući mrijestilišta i riblji fond. U nešto više od godine dana uputili su dva alarmantna dopisa ministrima poljoprivrede sa zahtjevom da se zaštiti riblji fond i podmorje.

 

- Godinama se u rogozničkim uvalama nekažnjeno krši pravilnik o ribolovnim alatima i opremi za gospodarski ribolov na moru. Pravilnikom je propisana da se zabranjuje ribolov okružujućim mrežama plivaricama unutar pojasa od 300 metara od obale i ukoliko nakon tristo metara nije postignuta dubina od 30 metara. Samo sredina rogozničke uvale zadovoljava nevedene kriterije što znači da ribu nije moguće okruživati jer svako okruživanje znači približavanje obali na manje od 300 metara... U početku su prekršitelji lovili ribu danju, ali nakon pobune mještana, to sada rade noću i to bez pozicijskog svjetla. Uputili smo zahtjev Ministarstvu poljoprivrede da izvrši nadzor nad ribaricama koje alatima za izlov plave rive love bijelu ribu i to na mjestima gdje se bijela riba mrijesti - poručuju iz “Gofa”.

 

Prijeti eskalacija sukoba

 

I nastavljaju s optužbama:
- U nekim slučajevima ulov bijele ribe u mrijestu mjerio se tonama. Razlog je to što su pojedine vrste bijele ribe doslovno nestale. Sve to izaziva bijes domicilnog stanovništva, može doći i do eskalacije sukoba, a odgovornost je na resornom ministarstvu koji nije reagiralo na naša upozorenja. Odgovorno tvrdimo da nitko u Rogoznici ne svojata more, samo se traži da gospodarski i sportski ribolov bude zakonit - kažu među ostalim u Sportskom ribolovnom društvu “Gof”.

18. travanj 2024 19:39