StoryEditorOCM
ŽupanijaPirovac

Još europskog novca za nove projekte: Za skrb o starijim i nemoćnim osobama 1,5 milijuna kuna

24. siječnja 2020. - 12:21

Općina Pirovac prvi se put prošle godine javila na natječaj za povlačenje bespovratnih sredstava kroz nacionalni program “Zaželi - program zapošljavanja žena”, koji se u stopostotnom iznosu financira iz Europskog socijalnog fonda.

 

Početkom siječnja, Općini je stigao odgovor da su prošli sve razine ocjenjivanja prijave i sada očekuju skoro potpisivanje ugovora.

 

Podsjetimo da je za provođenje ovog nacionalnog programa, koji se provodi od 2017. godine, odgovorno Ministarstvo rada, odnosno Ured za financiranje i ugovaranje projekata Europske unije pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, kao posredničko tijelo u provedbi Operativnog programa “Učinkoviti ljudski potencijali“ iz kojeg se “Zaželi” financira. Brojne općine, gradovi i neprofitne udruge u Hrvatskoj, među kojima i u Šibensko-kninskoj županiji, iskoristile su i koriste sredstva kroz program “Zaželi”, a sad će im se pridružiti i Općina Pirovac.

 

Humanost na djelu

 

- Odobreno nam je nešto više od 1,57 milijuna kuna kojim ćemo pomoći našim starijim i nemoćnim sugrađanima, a posao na projektu, koji će se provoditi 30 mjeseci, dobiti će sedam osoba. Uz voditelja i koordinatora projekta, na 24 mjeseca zaposlit ćemo pet žena koje su, kako je u smjernicama određeno, u nepovoljnom položaju na tržištu rada, s naglaskom na žene starije od 50 godina s najviše završenom srednjom stručnom spremom, a one će skrbiti o 25 starijih osoba. U principu, većinom se radi o samačkim domaćinstvima ili domaćinstvima u kojima žive stariji bračni parovi, kojima je potrebna pomoć u kući. Važno je da ih netko posjeti, obavi nabavku, skuha, odvede liječniku, plati račune i slično, a mnogima je bitno da na nekoliko sati imaju s kim popričati, kaže načelnik općine Pirovac Ivan Gulam.

 

 

 

Naglašava da je ovaj projekt dobar i za dugotrajno nezaposlene žene koje će 24 mjeseca primati plaću za svoj rad, a s obzirom na to da je projektom planirana i edukacija, moći će proći tečaj za njegovateljice ili neko drugo zanimanje i time će postati konkurentnije na tržištu rada što bi im sutra moglo “otvoriti vrata” za posao.

 

Nakon što potpišu ugovor o dodjeli sredstva, bit će objavljen natječaj za voditelja i koordinatora projekta, a potom i za zapošljavanje pet žena, takozvanih gerontodomaćica i svaka od njih brinuti će o pet starijih osoba.

 

Sredstva za vrtić

 

- Ovo nisu prva bespovratna sredstva koja su nam dodijeljena iz Europskog socijalnog fonda, a nadam se ni zadnja. Naime, 2018. godine smo kroz projekt “Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu predškolskog i ranog odgoja i obrazovanja”, dobili nešto više od 1,8 milijuna kuna. Uveli smo dvosmjenski rad u našem “starom” Dječjem vrtiću kojeg pohađa oko 40-ero djece, nabavili didaktičku opremu i zaposlili još odgojiteljica.

 

Nastavit ćemo s njegovim provođenjem i u novom objektu koji je u izgradnji i trebao bi biti gotov do početka nove pedagoške godine. I za projekt dječjeg vrtića dobili smo bespovratnih 5,3 milijuna kuna iz europskih fondova, kroz mjeru 7.4 programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske, na kraju će Gulam.

19. travanj 2024 23:42