StoryEditorOCM
ForumRODITELJI ŠOKIRANI

Učenik osnovne škole imao listu za odstrel, napokon se oglasio ravnatelj: Ovakve situacije trebaju ostati unutar škole!

Piše VIJESTI SD
19. ožujka 2024. - 21:53

Ne stišava se nezadovoljstvo roditelja učenika jedne zagrebačke škole nakon incidenta koji se u toj školi dogodio prošli petak. Prema potvrdi iz Ministarstva obrazovanja, jedan je učenik uputio prijetnje drugim učenicima, nakon čega je udaljen s nastave do kraja mjeseca, ali roditelji ističu - nisu na vrijeme bili upoznati s tim događajem.

Sastavio je popis svojih kolega za odstrel i te prijetnje potkrijepio fotografijom s oružjem.

Dojmovi sa sinoćnjeg burnog Vijeća roditelja na kojem je zatražena smjena ravnatelja i školske psihologinje još su svježi.

Uvjereni su da i dalje nemaju prave informacije o tome što se u njihovoj školi dogodilo prije sada već 11 dana.

- Čuli smo nekoliko mijenjanja iskaza samog ravnatelja o kronološkom postupanju po protokolu vezano za slučaj, u principu čuli smo da je bilo propusta u postupanju, i dalje nismo dobili rješenje našeg problema, rekla je majka učenika.

Jer, ističu, danima su čekali službene informacije stručne službe škole koje u roditeljske grupe stižu - nakon tjedan dana.

‘To nije loša komunikacija‘

- Dotad je sve bilo preko roditeljskih grupa, od djece, to nije samo loša komunikacija roditelja djece nego i njihova loša komunikacija, kazala je majka drugog učenika.

- Možete misliti kako su se djeca osjećala, kako su se roditelji osjećaji, ja je i danas šaljem u školu i imati to podsvjesti, svakako je potrebna psihološka pomoć!, rekla je majka učenice, piše HRT.

A nadležne institucije, Ministarstvo obrazovanja i zagrebačka policija, potvrđuju da su upoznati s incidentom, ne ističu otkad.

- Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke provode kriminalističko istraživanje, a s obzirom da se radi o postupanju prema djeci, unatoč interesu javnosti, nismo u mogućnosti iznositi detalje postupanja prvenstveno se rukovodeći zaštitom prava i dobrobiti djece, napominju iz PU Zagrebačke.

‘Bitna je dobrobit učenika‘

- Vezano uz konkretan slučaj, ravnatelj je izvijestio da je postupio po Protokolu o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima te obavijestio nadležne institucije. Nakon utvrđivanja svih činjenica, MZO će postupiti u okviru svojih nadležnosti, ističu iz Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Ravnatelj, sinoć nesklon snimanju, danas ističe - ovakve situacije trebaju ostati unutar škole, bitna je dobrobit svih učenika, a ne nepotrebna psihoza i histerija u školi.

- Mi smo bili izvan sebe kad smo čuli što se dogodilo, mi imamo i obvezu da rješavamo taj problem, kazao je ravnatelj OŠ Brezovica Darko Rogalo.

- Mi smo sve poštivali, ako je nešto bilo, može biti, vidjet ćemo, ne znam, to će odlučiti druga tijela. Postupili smo po svemu što nalaže struka i obveza kako nalaže u takvim situacijama!, dodao je.

Stručni nadzor najavila je i Agencija za odgoj i obrazovanje, a Grad najavljuje udvostručavanje broja stručnih suradnika u školama - kako bi ubuduće imale efikasniju pomoć.

Roditelji pak poručuju, nakon svega teško će se vratiti povjerenje u stručan rad vodstva škole.

26. travanj 2024 10:43