StoryEditorOCM
Županijaprvi dragovoljci

Opet će se okupiti šibenski sudionici burnih događaja i sjetiti se njih 104 kojih više nema

Piše Zdravko Pilić
26. siječnja 2024. - 15:03

Bili su organizirani kao pričuvni sastav policije, naoružani kalašnjikovom i(li) ‘papovkom‘, i manje - više su se njih 520 okupljali u tajnosti, jer je Jugoslavija još uvijek postojala, barem na papiru, a s njom i JNA, koja je tog siječnja 1991. godine prijetila državnim udarom, svrgavanjem demokratski izabranog hrvatskog vodstva na čelu s Franjom Tuđmanom i hapšenjem ‘ustaša‘ po uzoru na 1971. godinu.

Njih 520 dragovoljaca s prostora bivše općine Šibenik, stacionirani na dvije odvojene lokacije, na dva kraja općine - koja je pokrivala prostor sadašnje županije, ali bez Drniša i Knina – u hotelu Miran u Pirovcu i Marinoj Lučici u Primoštenu – čekali su od 21. do 25 siječnja ishod pregovora u Beogradu.

- ‘Ako JNA uvede ratno stanje, mi smo bili spremni na otpor, zajedno s redovnom policijom, koja je bila jedina oružana formacija s kojom je Hrvatska tada raspolagala.‘ - kazao nam je Paško Erak, jedan od sudionika tih burnih događaja.

Čiju će 33. obljetnicu, zajedno s ostalim suborcima i prijateljima, obilježiti u subotu, 27. siječnja, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća u deset sati ispod centralnog križa na Kvanju.

Nakon toga će se za sve poginule i u međuvremenu umrle suborce – kojih je sad već više od stotine, točnije 104 – služiti sveta misa u crkvi Svetog Ante na Šubićevcu, s početkom u 11 sati. Kao i svake godine, bit će pročitana i njihova imena i prezimena, kao simboličan znak, da ih njihovi suborci nisu zaboravili.

Nakon mise, za nazočne će biti organizirano i druženje u dvorani samostana Svetog Ante.

05. svibanj 2024 03:37