StoryEditorOCM
ŽupanijaOBLJETNICA

Sjećanje na hrabar čin šibenskih dragovoljaca: Naoružani samo kalašnjikovima četiri dana su čekali intervenciju bivše JNA

Piše Zdravko Pilić
26. siječnja 2023. - 18:19

U subotu se obilježava 32. godišnjica okupljanja prvih hrvatskih dragovoljaca, njih tada 520, s prostora bivše općine Šibenik, koji su organizirani kao pričuvni sastav policije, sa zaduženim osobnim naoružanjem, bili jedina oružana sila kojom je mlada hrvatska država raspolagala. I jedina koja je mogla, u slučaju vojnog udara, odnosno intervencije bivše JNA, zajedno s MUP-om, braniti mlado, tek propupalo hrvatsko višestranačje i demokraciju.

image

 Paško Erak

Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Bila su to četiri vrlo teška i turbulentna dana, puna opasnosti i neizvjesnosti. Bila je 1991. godina, Jugoslavija je još postojala, kada je 9. siječnja održana sjednica predsjedništva SFRJ u Beogradu na kojoj je donesena naredba o razoružanju rezervnog sastava hrvatske policije, koju su proglasili paravojnom formacijom, u roku od deset dana. Vrhunac krize je od 21.do 25. siječnja kada se održava nova sjednica predsjedništva SFRJ na kojoj je trebalo tu odluku potvrditi. Važno je podsjetiti da je rezultat tih razgovora i pregovora u Beogradu dogovor da se JNA vrati u vojarne od 27. siječnja u 12 sati, a pričuvni sastav hrvatske policije demobilizira i vrati kućama. Za vrijeme te velike krizne situacije, pričuvni sastav policije mobiliziran je u cijeloj Hrvatskoj, pa smo se tako i mi, s područja bivše općine Šibenik od 21. do 25. siječnja, okupili i stacionirali na dvije odvojene lokacije, na dva kraja općine - u hotelu Miran u Pirovcu i Marinoj Lučici u Primoštenu, spremni djelovati i oduprijeti se i oružjem, ukoliko bude potrebno i ukoliko stigne takva zapovijed - kazao nam je koordinator ovog okupljanja, Paško Erak, i sam jedan od sudionika u tim burnim događajima i vremenima.

Kako se vojska tada povukla u vojarne, smanjujući stupanj borbene gotovosti, tako su se i oni vratili kućama. Kao što danas znamo, samo privremeno, i jedni i drugi.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

U spomen na sve pale za Hrvatsku, šibenski će veterani položiti u 10,30 sati vijenac na centralni križ na Kvanju, a potom će se za sve svoje poginule i u međuvremenu umrle suborce – kojih je sad već više od stotine – služiti sveta misa u crkvi Svetog Ante na Šubićevcu, s početkom u 11 sati. Tom prigodom bit će pročitana i njihova imena i prezimena, kao simboličan znak da ih njihova ‘ratna braća‘, s kojom su, ne samo ta četiri dana, nego i poslije, dijelili dobro i zlo, jer je većina njih poslije prešla u MUP, ZNG i HV, nisu i neće nikad zaboraviti.

06. svibanj 2024 00:44